Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Tołpyga miała bardzo ładne ubarwienie grzbietu-taka szarość wpadająca w fiolet? Brzydka a zarazem jednak ładna :D

Szkoda tylko że zima tak mocno zaatakowała z ujemnymi temperaturami ale liczę że jakiś bolenik chciałby się jednak jeszcze zaprezentować na śniegu :D

Tołpyga miała bardzo ładne ubarwienie grzbietu-taka szarość wpadająca w fiolet? Brzydka a zarazem jednak ładna :D

Szkoda tylko że zima tak mocno zaatakowała z ujemnymi temperaturami ale liczę że jakiś bolenik chciałby się jednak jeszcze zaprezentować na śniegu :D

W tych warunkach prezentowałby się pięknie ale jakoś nie brały :D

post-536-1348914991,1282_thumb.jpg

post-536-1348914991,4751_thumb.jpg

Ale numer,

oglądam fotki i tak myślę: to chyba Trestno? Daaaawno tam nie byłem, ale tego zakrętu się nie zapomina. Zawsze tam siedzą miejscowi grunciarze i wyciągają wiosną i latem piękne ryby. Głównie leszcze ze środka rzeki.

Dziś słyszałem od Kolegi, że lód prawie wszędzie ma około 12 cm i nie była przypadków pęknięć czy innych tego typu.

A więc jest dość bezpiecznie. Trzeba jutro spróbować.

Pierwszy raz w życiu na lodzie !!!!!!!!!!!!!!

• 2 tygodnie później...

Widzę, że Koledzy z Wrocławia bywają na swojej rzece zimą. Ja od lodu stronię z zasady i nie mam doświadczeń w takim łowieniu.

Mam pytanie: jak zachowuje się lód, powiedzmy grubości 15cm, np. na starorzeczu, kiedy jednego dnia woda opadnie o kilkanaście cm i lód wisi w powietrzu?

Pozdrawiam

Grzesiek

Widzę, że Koledzy z Wrocławia bywają na swojej rzece zimą. Ja od lodu stronię z zasady i nie mam doświadczeń w takim łowieniu.

Mam pytanie: jak zachowuje się lód, powiedzmy grubości 15cm, np. na starorzeczu, kiedy jednego dnia woda opadnie o kilkanaście cm i lód wisi w powietrzu?

Pozdrawiam

Grzesiek

Lód łamie się przy brzegu i osiada więc opiera sie normalnie na lustrze wody i jest ok - analogicznie jak woda się podnosi - Takie zmiany powodują że najsłabszy lód jest przy samym brzegu w strefie największych załamań - często jest mokry i niepewny. Dalej od brzegu jest zwykle ok choć czasami również potrafi być spękany.

Dziś byliśmy na okoniach - rybki brały, sporo ich było i zdarzały sie nie takie malutkie - największy 40 cm - życiówka kolegi jerkbaitłowcy B) - mi przyszło zaliczyć asystę.

Dziękuję Koledzy. Zniechęcacie mnie jeszcze bardziej ;) żadna życiówka nie jest warta takich historii jak akcje ratownicze na swój koszt, wycieczka do przyległego województwa na krze, czy choćby kłopot z wyjściem na stały ląd.. Miłego wędkowania życzę i pięknych ryb spod lodu, który jak u mnie będzie miał pół metra, to może wejdę na jezioro :lol:

Pozdrawiam

Grzesiek

Dziś byliśmy na okoniach - rybki brały, sporo ich było i zdarzały sie nie takie malutkie - największy 40 cm - życiówka kolegi jerkbaitłowcy B) - mi przyszło zaliczyć asystę.

Dawaj foty tego kabana? Szkoda, żeśmy się nie zauważyli dobrze, bo chyba łowiliśmy na tej samej wodzie... ale mogę się mylić.

My nie rafiliśmy takich kabanów, ale trochęokonkó przerzuciliśmy. największe takie około 30centów.