Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

@Slavo u mnie w tym roku największy był z Odry - 51,5cm (nigdy tak dokładnie jeszcze ryby nie mierzyłem :mellow: ) Jeśli idzie o Widawę, to nie znam się, nie umiem, denerwuje mnie :(

U mnie jest na odwrót: wiem, że kleniska tam są, więc jestem spokojny. Przynajmniej wiem, że moje szanse rosną i nie biczuję pustej wody.

Okoń :D

A jak Ty byś tego srebrniaka wyjął z tego sajgonu w wodzie????

Jakoś sobie tego nie wyobrażam... :mellow:

Ale miejsce cudne, zazdroszczę takiego wypadu.

Slavo

Sławku jakby usiadł porządny metrowy łoś to nawet na główke bym tam walnął.A tak na serio to miałem dosyć mocny sprzęt i rybkę bym podebrał parę metrów niżej.Najpierw trzeba ją skusić :D

Okoń

Rzucałem w tym samym miejscu, bajka....

Byliśmy w tym samym terminie, parę kilometrów wyżej w Niestkowie ( ekipa ze Świebodzic).

Potwierdzam, byliśmy o tydzień za późno.

Dzisiaj rano byłem na Odrze, poniżej mostu Milenijnego,

bladziutko, parę drobnych okonków.

Ale myślę, że już na dniach sandacz powinien się ruszyć :D

Już czas .....

Adas w tym miejscu raczej nie mogles rzucac chyba ze po drugiej stronie rzeki :D haha

a to Pikna miejscowka haha wiem co mowie :D

Mateusz bylo SUPER co???

Pozdrawioam i do stycznia nad Słupia :D

Pozdrawiam piotr

aha czyli poszliscie od mostu w gore rzeki Hmmm tego sie nie spodzielwalem :D

no tak pod sklepem Miodowe >) :mellow: :lol: Bylo EXTRA!!!!

Pozdro

Sirval to wy ekipa od Piotrka :D (z tego miejsca miałem kropka +30 zamiast mega trotki)

Oj miejscówka doobra jeszcze nie raz tam zawitam i mam nadzieję że znowu w takim towarzystwie :mellow:

Mnie długo nie trzeba namawiać na wypad-Piotrek coś wie o tym heh :lol:

Może na rozpoczęcie uda nam się spotkać większą paczką.

pozdr

Nikt nie łowi? Taka cisza w temacie. Sami tajemniczy Don Pedrowie :lol:

U mnie ostatnio Widawa od ujścia do poligonu dokładnie sprawdzana pod kątem szczupaka ale straszna lipa, jakby nie było ryby.

Białorybu też mało, od lotniska w dół do mostów, rzeka zasypana piaskiem, mało roślinności.

Może za kleniem by pochodzić, choć i klenia wcale nie widać. W poprzednie lata, w polaroidach ładne sztuki było widać a teraz nie widziałem nawet jednego.

Tak sobie czytam o łowach na Odrze i Widawie i zastanawiam się jaki spining byłby dobry do łowienia na Odrze ? Może jakieś Wasze typy ? Czego używacie ? Zarówno jeżeli chodzi o wędki seryjne jak i budowane na zamówienie.

Witaj nowy Kolego !!!

Poczytaj forum, różne wątki o sprzęcie. To jest KOPALNIA informacji, jest tego cała masa !!!

A w wolnej chwili dziel się, chwal tym co łowisz i gdzie się udajesz na rybki.

Miłego korzystania z forum jb.pl

Slavobeer

Witaj Erin.

Wybacz, ale nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie. To tak jakbyś pytał widać, że wielu z was jeździ na zakupy i do pracy co byście polecili na takie dojazdy? Jedni jeżdżą pociągiem inni rowerem a inni samochodem... milion mozliwości.

Popatrz na wątki gdzie ktoś pytał o dobór kija, dodaj pytania pomocnicze i zapytaj jeszcze raz.

Dla utrudnnienia odpowiem :D

- Avid 2,9m do 18g - jakieś 60% mojego łowienia

- Robinson Diaflex 2,45 do 32g - jakieś 5%

- Robinson Diaflex 2,7 do 35g - jakieś 10%

- Shimano Twin Power 3,36m Quiver - 1%

- Daiwa Samuraj 3,35m do 60g - 1%

- Fenix 2,13 do 18g - pozostałe procenty :D

Pozdrawiam.

Najpierw musisz się zdecydować jakie ryby chcesz łowić, gdzie te ryby chcesz łowić i na jakie przynęty będziesz je łowił.

po takich informacjach na pewno będzie komuś łatwiej pomóc w doborze sprzętu, ale pamiętaj, że jedni łowią ciężej dany gatunek a inni bardziej lightowo, musisz jeszcze określić się czy będziesz używał pod dany gatunek żyłki czy plecinki - i tutaj spotkasz się również z olbrzymim rozrzutem technik i sposobów łowienia danego gatunku, najlepiej do wielu wniosków dojść samemu poprzez wiele godzin spedzonych nad rzeką i wychodzonych kilometrów...

Domniemam, że jestes początkujący w tym temacie, więc polecam Ci na początek pozycję do poczytania - Wędkarstwo rzeczne - spinning Marka Szymańskiego - warto...

Dziękuję za odpowiedzi ! Miałem na myśli w sumie kij na Odrę na szczupaka, sandacza, bolenia, może klenia, i na pewno nie suma. Coś na wielkorzeczne łowy. Taki uniwersł B) Co do przynęt to nie wiem na jakie łowi się na Odrze w/w gatunki. Dlatego również dość ciężko jest mi opowiedzieć jakich przynęt mam używać. Liczyłem na to, że naprowadzi mnie na to właśnie wędka. :mellow:

wydaje mi się, że takiego uniwersału nie ma i powinieneś mieć wędkę pod każdą rybę inną, niby przyjęło się, że taka wędka jak 2,7 5-25(35) to jest uniwersal, ale dla mnie to jest bzdura...

ja moge Ci powiedzieć jak ja łowię, lubie lowic delikatnie i w 90 % bolenie, jak chces się czegoś dowiedzieć to pisz na prv