Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

nie lubię jak bolek się szarpie na plecionce i nabija na kotwice przez sztywna pletke, moim zdaniem jest bardziej agresywny, czuje sztywną pletkę i walczy o wolność, na żyłce jest spokojniejszy, żyłka amortyzuje te szarpnięcia, wybacza błędy, na pletce jest wiele więcej spadów po ataku poniewaz bolki odbijają się od sztywnej linki, żyła się rozciąga, w dodatku przy plecioncebolek po agresywnym ataku bardzo często wygina nawet najlepsze kotwice, żyłka to jednak amoryzuje, wszystko przy delikatnie ustawionym hamulcu

na okonie 0.22 to moim zdaniem za grubo, klenie łowię na 18 lub 20

w dodatku dodam, że żyłka żyłce nie równa, wytrzymałośc u różnych producentow jest różna przy tej samej średnicy, oczywiście łowie oryginalnymi japońskimi żylkami jednej firmy, przy mojej czestotliwości łowienia 3-6 razy w tyg co miesiąć wymieniam żyłkę na nową

to chyba nie jest temat na ten wątek więc jak coś to na prv

pozdro

Myślę powoli o jakimś spotkanku na podsumowanie sezonu - np. 16.10. Czy są chętni do ogniska i wędkarskich opowieści?

Panowie,

Czy są chętni na spotkanie pod hasłem Podsumowanie Sezonu 2011?

Proponuję spotkać się 16.10 - w miejscu które doprecyzujemy sobie kiedy okaże się kto jedzie. Możliwości jest wiele ale proponuję rozważyć trzy: Ścinawa, Głoska, Ratowice.

Pozdro

P.S. Dziś jeden kleń (34 cm) i 4 okonie (max 28) - liczyłem na więcej :wacko:

Myślę powoli o jakimś spotkanku na podsumowanie sezonu - np. 16.10. Czy są chętni do ogniska i wędkarskich opowieści?

Panowie,

Czy są chętni na spotkanie pod hasłem Podsumowanie Sezonu 2011?

Może bar jakis bo nad wodą to niebezpiecznie ?

Czyli 16tego – niedziela, godzinę - proponuję jak zwykle 10tą (chyba ze są inne propozycje?).

Ja zamierzam i tak wcześniej przyjechać aby przed spotkaniem nieco już powędkować.

Ścinawę wycinam bo okazało się, że w sobotę będą tam duże zawody i pokłują nam za bardzo ryby.

Miło widzieć na liście starych znajomych :D

1. Fido - Głoska

2. Analityk - Głoska

3. Superuszy - Głoska

4. KarolKrause –

5. Piter – Ratowice

6-7 Jack__Daniels + tato

8. Mo-chu

9. Stachu

10. kto jeszcze?

Ups...

Dzięki za info - w takim razie proponuję tradycyjny już Lubiąż :D Podobo systematyczność i znajomość wody popłaca - i wyniki się poprawiają :D

Druga wersja to wyczekanie do piątku/soboty i upewnienie sie że prom nie działa - wówczas można by zaryzykować Głoskę (panowie z zawodów przepłoszą nam wszystkie bolki z drugiwgo brzegu na ten nasz

Pozdro

Raczej nie będziecie sami nad wodą w tych okolicach, zawody okręgowe :unsure:

http://www.pzw.org.pl/ks-wroclaw/wiadomosci/52609/60/komunik at____puchar_kola_rokita_16102011r__

Właśnie chciałem Was Koledzy o tym poinformować :D , ale nie byłem pierwszy.

Tradycyjnie już ostatnie zawody okręgowe będą w Brzegu. Jeśli faktycznie prom nie będzie pływał to umawiajcie się na Głoskę. Może okonie będą gryzły.... Ale pewniej będzie gdzieś nad Odrą i można by za sandaczem pobiegać :mellow:

Ja prawdopodobnie wybiorę się na te zawody. Ciekawy jestem co będzie...

Szkoda tylko, że znów zawody na bitej rybce... :( Kłoci się to mocno z moim podejściem do tematu i chyba dlatego nie łowię na zawodach dużych ryb :lol:

Bawcie się dobrze na spotkaniu !!! - jak dla mnie zakończenie sezonu jednak za wcześnie - mój drapieżnikowy sezon dopiero się zaczyna :mellow: :mellow: :mellow:

Pozdrawiam

Slavo

Slavobeer :D to nie jest zakończenie sezonu. Takie coś jak zakończenie sezonu nie istnieje :D. To jest najzwyklejsze spotkanie. Jednak jeśli będzie tak lało jak dzisiaj to będę z Wami, ale tylko duchem. Jestem zbyt wygodnicki :D.

Mam też prośbę. Jak zdecydujecie się na miejsce to prosze o krótką charakterystyke bo nie wiem co ja mam ze sobą zabrać - kija na sandacza, bolenia, klenia, pałę na szczupaki... Slavobeer napisał, że na Głoskę to na okonie się trzeba nastawiać, co to za woda? To Odra czy jakiś kanał czy co?

Nie wędkarze z Rokity tylko z Okręgu Wrocław - czytanie ze zrozumiem zalecam.

Poza tym nie przesadzaj z tym truciem ryb przez Rokitę, wodę zanieczyszczają zrzucanymi ściekami, ale rybom to specjalnie nie przeszkadza w przeciwieństwie do smakoszy-mięsiarzy dzięki temu, że są mało konsumpcyjne to jeszcze coś w tej okolicy pływa.

Co do zawodów okręgowych to wielka szkoda, że wciąż są na martwej rybie a podobno miało się to zmienić :(

Zle się wyraziłem chodziło mi o ''działaczy''PZW :blush:Jeżdżę na ryby do Brzegu Dolnego od około 10 lat średnio 5-6 razy w miesiącu (około 120 km w jedną stronę) dlatego leży mi na sercu zasobność tej wody i wkurza mnie takie bezsensowne zabijanie ryb.Trochę chęci ze strony ''działaczy'' i można by zrobić zawody na żywej rybie,no chyba,że tak im te ''pachnidła'' smakują.

pepa smakuja im bo to darmocha. Kiedyś, kiedy ja jeździłem na zawody to się o leszcza, podczepionego za kapotę, te leśne dziadki z mojego koła, zwani działaczami o mało nie pozabijali.

Moja prośba jest jak najbardziej aktualna. Jak padnie wybór łowiska to proszę o krótką charakterystykę, żebym wiedział jak mam się przyszykować.

pepa smakuja im bo to darmocha. Kiedyś, kiedy ja jeździłem na zawody to się o leszcza, podczepionego za kapotę, te leśne dziadki z mojego koła, zwani działaczami o mało nie pozabijali.

Moja prośba jest jak najbardziej aktualna. Jak padnie wybór łowiska to proszę o krótką charakterystykę, żebym wiedział jak mam się przyszykować.

Głoska to miejsce dobre na spotkanie bo jest różnorodne. Znajdziesz tam opaskę gdzie w ciepłych porach są klenie i bolki (teraz nie wiem) oraz główki: to klasycznie bolki, klenie i sandacze (co pewno najbardziej Ciebie zainteresuje). Jest też starorzecze gdzie praktycznie każdy drapieżnik się pojawia ale raczej nie w super ilościach – okresowo jednak bywa tam jesienią wiele aktywnych okoni z tym, że jednego dnia będą brać w niemal każdym rzucie (od 10 cm do 30tu cm) a następnego dnia będą tylko pojedyncze brania (nie bardzo rozumiem czy znikają czy totalnie nie są wówczas aktywne).

Podsumowując – jak rozumiem Twoje posty to nastaw się na sandałka – będzie realna szansa (o ile prom będzie zamknięty).

Pozdro