Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

analityk, a gdzie szukałeś?

U mnie wysoka woda i przy opasce ich nie ma... albo nie potrafię ich złowić. Łowiłem je w warkoczu i za nim, a właściwie na granicy spokojnej i szybkiej wody.

ja szukałem przy opasce i tam ich nie było. Ciekawe, że biorą na pijawy i czereśnie (skąd o tej porze roku są czereśnie - z imortu czy ze słoika?).

Ciekawe że są w okolicy warkoczy. Ciągle się czegoś nowego człowiek dowiaduje.

Jak czereśnie i śliwki to tylko z zamrażarki. Mam kolege karpiarza ktory na tą chwilke łowi klenie oraz amury w Odrze i stosuje właśnie owoce zamrożone z ubiegłego roku :mellow: Mrozi w okresie letnim gdy owoce sa tanie :lol: Druga sprawa ze świerze to znaczy nie zamrożone owoce wcina drobnica a w stanie hibernacji dłużej są w łowisku co podnosi atrakcyjność miejsca :lol:

Nie no coś gryzą :mellow: , dziś kilka sztuk poniżej 60 cm - niemedialne, ale miałem jednego koksa na kiju, kilka razy szarpnął, ale zszedł :( , do tego brzana za grzbiet pochodziła chwilkę i uwolniła się.

Jak jest forum i Ziom to nie ma wymówek typu dziś niebrały :blush: ;) Gratki i dzięki za info.

Drodzy koledzy czy doszły Was może słuchy odnośnie pewnego procederu wyławiania ryb siecią :unsure: przez pewną grupkę ludzi z Wrocławia i wpuszczania ich do stawów hodowlanych, jak się dziś dowiedziałem rzecz dzieje się przeważnie na zatoce policyjnej na Kozanowie (odbyło się to tam kilkakrotnie w tym roku)...ale tamtejsi gliniarze mają to w nosie... :angry:

Jak jest forum i Ziom to nie ma wymówek typu dziś niebrały :blush: ;) Gratki i dzięki za info.

Hehehe, nie jest tak do końca, w sobotę musiałem przejść spory odcinek rzeki, żeby coś wydłubać. Ok 7-8 km główkami, oczywiscie mniej atrakcyjne miejsca odpuszczałem, ale sporo łowienia było. Swoją szansę miałem, bo spory bolek szarpnął iii... zdarza się :(

Wczoraj 2 sztuki: majnus 65 i ok 55, większy nie zapozował do fotki, bo wpadł w panierkę i jak go myłem to sobie odpłynął.

Widziałem oba brania. Ryby wyszły z głebimy i pieknie uderzając w wobler, zawijały w str. koryta. Mega widok, zwłąszcza, że woda niska i czysta.

pozdrawiam

Ziom

analityk, a gdzie szukałeś?

U mnie wysoka woda i przy opasce ich nie ma... albo nie potrafię ich złowić. Łowiłem je w warkoczu i za nim, a właściwie na granicy spokojnej i szybkiej wody.

Cześć - jak się łowi klenie w takim miejscu? Dla mnie klenie to tylko opaski albo szczyty ostróg (jeżeli tam stoją). W warkoczu (okolicach warkocza) nigdy klenie nie złowiłem.

nie podrywały się pionowo w górę na wobler, atak rozpoczynał się od tyłu z jednoczesnym zawinięciem od brzegu do koryta, czyli od boku jakby, w skrócie klasyczny atak bolenia patrolującego stado opalających się uklejek. Wszystko było doskonale widoczne, zauważałem je w momencie wyjscia z głebiny na przykosie. Wydaje mi się , że może to być uzależnione od prędkości prowadzenia??? nie wiem, ale widok super, nie czesto to się widzi tak szczegółowo

Nie miałem tej przyjemności oglądania całego ataku tylko końcówkę i całkiem wyglądało to jak atak dużego szczupaka na płytko prowadzoną przynętę.

Ale fakt, może to szybkość a w zasadzie wolność prowadzenia przynęty miała główny wpływ na sposób pobierania bo jak na próbę założyłem ołowiankę to dopadła ją torpeda :mellow:

Edit: Dobrego masz wobka jak tak do niego wychodzą...

I ja wreszcie mogę coś napisać.

Udało mi się rozpocząć sezon kleniowy na Odrze. W sobotę biegaliśmy z Oleixem nad Odrą i na jego smużaczka wyjąłem 2 klenie (41 cm i 30 cm) oraz 2 bolenie :D Bolki wg Michała miały ok. 55cm.

W niedzielę na mistrzostwach koła wyjąłem klenia 43 cm (także na Oleix-owego smużaka), ale był mocno wygrzbiecony i bardzo gruby. Ważył aż 990 g. To bardzo dużo jak na tę długość. Niestety zawody na bitej rybie :(

Straszny niesmak pozostaje...

Poszedł już wniosek żeby kolejne zawody w randze mistrzostw koła odbyły się na żywej rybie. Skoro chcą tego sami zawodnicy, jestem przekonany, że uda się to przeforsować.

Na pocieszenie pozostaje fakt, że rybek na zawodach złowiono chyba 8 sztuk :D

Poza tym z rana na zawodach miałem dwa wyjścia do smużaka. Jednego kloca holowałem, ale był tak duży, że nawet nie dał się podnieść do powierzchni żeby się przywitać :D Spiął się jak dostał odrobinkę luzu... :(

A więc kleniki zaczęły zbierać. Hurrraaa !!!!

Czas na Widawę i polowanie na 50-tki B)

Slavo