Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś testy nowej bolenióweczki 55mm a właściwie siedmiu jej wersji wstępnie wdrożona zostanie wersja 7g i 10g z dość mocno skupionym obciążeniem dyszka wężykuje siódemka idzie prosto obie drobniutko pracują .

Rybki brały ale bardzo nieśmiało i delikatnie na cztery brania dwa spady jedno puste i jeden klexik powyżej trzech dyszek zresztą też zapięty za koniuszek pyszczka . Na woblerka nie zwracajcie uwagi bo został pokryty folią bez lakieru i kolorków jak się sprawdzi zasłuży na lakier :mellow: .

.

post-4503-1348917561,935_thumb.jpg

w tym roku miałem już wcześniej świnki 52 i 45. Kiedyś też się trafiały letnie świnki min. 52,5 i 49. Wwcześniejsze atakowały spirity po zaczepie - przyłowy przy boleniowaniu, czasem przytrafiały się też podhaczone, tegoroczne łowiłem na instincty podczas łowienia kleni i brzan. Ryba równie silna jak brzanka - tylko mniejsza, podobny sposób zachowania, wchodzi w kamienie, dobija do dna.

Fajnie, że jest ich coraz więcej w naszych wodach, choć celowe łowienie ich na spinning wydaje mi się niemożliwe :D

Wczoraj dla odmiany poszedlem sobie nad Bystrzycę, nadal nie wierzę, że sa tam jakieś ryby, ale cóż ..... po dwóch godzinach przed deszczem złapałem 4 okonie (po ok. 20 cm) i dwa bolenie po 3o cm. .... kleni czy jazi ani widu, ani słychu .... chyba czas wracać na inne wody :D

Wczoraj dla odmiany poszedlem sobie nad Bystrzycę, nadal nie wierzę, że sa tam jakieś ryby, ale cóż ..... po dwóch godzinach przed deszczem złapałem 4 okonie (po ok. 20 cm) i dwa bolenie po 3o cm. .... kleni czy jazi ani widu, ani słychu .... chyba czas wracać na inne wody :D

Zobacz sobie w watek klenie 2012 wrzucilem tam zdjecie klenia z Bystrzycy ponad 50 cm to zaden wyczyn jak wiesz gdzie szukac i jak łowic :D

http://img37.imageshack.us/img37/1219/p7273960.jpg

Ziom, szczere gratulacje. Świnka i to taka wielka, to dla mnie zupełnie abstrakcyjna ryba.

Ciekawe czy to ta zarybieniowa czy ze starego stada? Jak przypuszczasz? W jakiej wodzie złowiona?

A ja cały dzionek nad Widawą, jakieś kurduple do bromby parę razy wyszły i cmoknęły ale raczej się od niej odbijały. Dawno nie byłem na Widawie i długo znów tam nie zawitam.

Zupełnie przestałem rozumieć tę wodę :wacko:

A dzisiaj zrobiłem sobie kajakowy spływ Widawą. Od mostu na Sołtysowicach do ujścia.

Obserwując ryby w zasadzie można to podzielić na trzy odcinki.

Pierwszy do mostu na trasie Wrocław-Poznań, pełen ryb, rybek, kiełbi, okonków i wszelkiego drobiazgu a na końcu każdego warkocza szczupaczek lub średni kleń.

Drugi odcinek od tego mostu do śluzy w Szymanowie, prawie stojąca woda, ogromna i głęboka, na całych odcinkach całe wiosło do dna nie dochodziło :huh:

W zasadzie bez widocznych ryb, czasami coś małego wierzchem strzeliło i nic więcej. Widoczne pływające :huh: norki amerykańskie.

Trzeci odcinek od tamy do ujścia, płytki, piaszczysty, troszkę drobiazgu i czasami ogromne ryby. Część to klenie ale kilka to coś innego. Nie szczupaki, może jazie lub karpie.

Uwielbiam tę rzekę a z kajaka jeszcze piękniejsza niż z brzegu.

A dzisiaj zrobiłem sobie kajakowy spływ Widawą. Od mostu na Sołtysowicach do ujścia.

Obserwując ryby w zasadzie można to podzielić na trzy odcinki.

Pierwszy do mostu na trasie Wrocław-Poznań, pełen ryb, rybek, kiełbi, okonków i wszelkiego drobiazgu a na końcu każdego warkocza szczupaczek lub średni kleń.

Drugi odcinek od tego mostu do śluzy w Szymanowie, prawie stojąca woda, ogromna i głęboka, na całych odcinkach całe wiosło do dna nie dochodziło :huh:

W zasadzie bez widocznych ryb, czasami coś małego wierzchem strzeliło i nic więcej. Widoczne pływające :huh: norki amerykańskie.

Trzeci odcinek od tamy do ujścia, płytki, piaszczysty, troszkę drobiazgu i czasami ogromne ryby. Część to klenie ale kilka to coś innego. Nie szczupaki, może jazie lub karpie.

Uwielbiam tę rzekę a z kajaka jeszcze piękniejsza niż z brzegu.

O Tak, Widawa to dolnośląski skarb, kapitalna rzeczka z niespodziankami :mellow:

Hej,tak zapytałem bo mieszkam od Widawki niecałe 500m i ten odcinek w okolicach Bierutowa dobrze znam :D Muszę Cię,także zmartwić,bo na tym ocinku,o którym Ty piszesz położyli już łapę poprawiacze natury i generalnie jest po rzece :angry:

Klenie ? głęboko panie głęboko :mellow: ostatnie dwa siadły na samym koniuszku dołu za główką na oko na głębokości 4 metry przy szukaniu bolasków B) Ale i widywane były przez chwilę późnym wieczorem daleko w nurcie tuż pod samą powierzchnią :mellow: polecam przeciążone woblerki typ Lubliński dość szybko i płytko prowadzone raczej z nurtem niż pod nurt B) .