Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie okolice jakiegoś większego miasta to koło o promieniu wyznaczonym dość szybkim dojazdem w celu jednodniowego łowienia. W moim przypadku zwykle to jest do 60 km w jedną stronę. Oleśnica znajduje się 40 od Wrocka, więc w naiwności swej sądziłem że macie tak samo. Tym bardziej że na południe za pstrągami jeździcie i po 100+
Dzięki za zwrócenie uwagi na Widawę :)

Pozdro.

To ja może z innej bajki, jako że ten wątek najbardziej rozwinięty to mam pytanko do kolegów.

Chciałbym na przelomie maja i czerwca wybrać się na z żoną i córą na weekend w jakieś spokojne i cichę miejsce ( najlepiej agroturystyka ), no i oczywiście blisko Odry żeby polatać ze spinningiem. Może znacie jakieś fajne miejsce godne polecenia.

Pozdrawiam

• Like 1

.............. Do Odry w Jelczu też nie daleko.

Wypatrzyłem koło Sycowa zbiornik w Stradomii. Znacie? Łowicie? Czy jest to typowy dołek z karpiami obstawiony dzień i noc kiedy "bierom"?

Generalnie łowię kropki, czasem szczupaki i sandacze oraz klenie. Będę tam co najmniej 3 miesiące a później się okaże. Pomożecie? :)

Dla jasności: ryb nie zabieram, łowię bezzadziorami, nie śmiecę nie niszczę i jestem raczej ogarnięty :)

Pozdrawiam!

Edit: nie mam siły przeczytać całego wątku ;)

Witam .

Na forum jestem już jakieś dwa lata i nie było okazji się przywitać.

wędkuje już jakieś 30 lat :) z różnymi efektami i metodami.

Od 2012 wróciłem na dobrą stronę mocy czyli spining.

Przez dwa lata mieszkałem w sycowie w sumie do dziś (obecnie w oleśnicy) ;) na stradomi łowiłem ostatni sezon jest to zbiornik już dosyć mocno przłowiony (odwieczny problem kto ma go zarybiać czy Syców czy Oleśnica i nie robi tego prawie nikt) jeśli chodzi oczywiście o drapieżnika (sandacz szczupak okoń).

Szansa jest na złowienie dosyć ładnej sztuki w 2012 złowiono sandacza 98cm i metrówkę szczupaka. Trafiają się ładne sumiki. Okonia trzeba wiedzieć gdzie szukać. Niedaleko jest też zbiornik Kobyla Góra i tam też jak wie się gdzie można połowić.

Mam swoją łódkę i z czystą przyjemnością zabiorę na nią kogoś "rozsądnego" bo w większości pływam sam.

Przyznam że nie wędkowałem na Widawie :( i skorzystał bym z pomocy kogoś w rekonesansie łowiska.

We Wrocławiu łowiłem często w okolicach mostu warszawskiego i na Bajkale i okolice ratowic tam głównie za boleniem ale przyznam że z marnym efektem no może poza leszczami.

Większości wędkuje sam bo nie mam z kim :(

Więc też proszę kolegów z DW o małe wsparcie w rekonesansie łowisk zwłaszcza wiosennych (jaziowo kleniowych).

W zamian oferuję zabrać na zaporówki kaliskie ;) i dysponuje łódką.

Pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą

Tak sobie klikałem tu i tam aż trafiłem na taki dokument. Może już czytaliście, może kogoś zainteresuje. Rok 2010 ale pewnie niewiele się zmieniło.

To, że nasze wody są w złym stanie to nie jest dla mnie zaskoczenie. Zaskoczyły mnie badania dotyczące bytowania ryb - "OCENA JAKOŚCI WÓD POWIERZCHNIOWYCH BĘDĄCYCH MIEJSCEM BYTOWANIA RYB (MORY)".

I może nie byłoby to jeszcze takie straszne gdyby nie fakt, że badań tych dokonano w większości na odcinkach rzek górskich i podgórskich...

Zabierającym ryby życzę smacznego a tym, którzy twierdzą, że to tzw. "mięsiarze" powodują pustki w naszych wodach proponuję sprawę przeanalizować jeszcze raz ;-)

http://www.wroclaw.pios.gov.pl/pliki/wody_pow/wody_pow_ocena_2010.pdf

Edytowane przez jakub_kolo

Tak sobie klikałem tu i tam aż trafiłem na taki dokument. Może już czytaliście, może kogoś zainteresuje. Rok 2010 ale pewnie niewiele się zmieniło.

To, że nasze wody są w złym stanie to nie jest dla mnie zaskoczenie. Zaskoczyły mnie badania dotyczące bytowania ryb - "OCENA JAKOŚCI WÓD POWIERZCHNIOWYCH BĘDĄCYCH MIEJSCEM BYTOWANIA RYB (MORY)".

I może nie byłoby to jeszcze takie straszne gdyby nie fakt, że badań tych dokonano w większości na odcinkach rzek górskich i podgórskich...

Zabierającym ryby życzę smacznego a tym, którzy twierdzą, że to tzw. "mięsiarze" powodują pustki w naszych wodach proponuję sprawę przeanalizować jeszcze raz ;-)

http://www.wroclaw.pios.gov.pl/pliki/wody_pow/wody_pow_ocena_2010.pdf

Jak cham sam nie zje to kotu zaniesie. Ot co!

• Like 1

Żyć mogą, ale to nie są odpowiednie warunki do ich bytowania.

Silne są to sobie radzą :)

Przeczytałem całe to opracowanie i faktycznie optymistycznie toto nie wygląda... :(

Obecność bakterii typu "coli kałowego" to też wina wędkarzy, którzy zamiast postawić klocka w krzakach i zabrać do śmietnika (jak po psie), walą kabana bezpośrednio do wody HAHAHA

Edytowane przez Slavobeer
  • Like 2

Żyć mogą, ale to nie są odpowiednie warunki do ich bytowania.

Silne są to sobie radzą :)

Przeczytałem całe to opracowanie i faktycznie optymistycznie toto nie wygląda... :(

Obecność bakterii typu "coli kałowego" to też wina wędkarzy, którzy zamiast postawić klocka w krzakach i zabrać do śmietnika (jak po psie), walą kabana bezpośrednio do wody HAHAHA

No rozwaliłeś mnie,...... ledwo się uspokoiłem :D

Nietoperze latają nad wodą o 12:00 w południe... :o  wiosna idzie czas coś powędkować!

Byliśmy dzisiaj na  barkach I oraz II z troczkiem. Oczywiście było to łapanie bardziej świeżego powietrza niż ryb :D. Ogólnie było kilku federkujących ale z marnymi efektami. Jeszcze tydzień i może byczek się w końcu ruszy.

Na potwierdzenie 2 zdjęcia nietoperza (drugie fajnie wyszło:D)

bca7fae0b1b7bb32m.jpg

a614d7c0a9e1cf04m.jpg

Nic. Na troka ani puknięcia. Złowiłem jedynie 2 zestawy ( jeden z koszyczkiem a 2 z ciężarkiem do troka). Jeszcze ciut za wcześnie na tą metodę ale wiadomo... ciężko w domu usiedzieć. Pytałem jednego z grunciarzy ale przez cały dzień na barkach 1 złowił 1 płotkę więc bez rewelacji.

Do zobaczenia nad wodą !