Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego trzeba było jechać na narty, piękna pogoda, warun zajebisty, na ryby przyjdzie pora ;)

Jakbym był u siebie w domu to pewnie bym pojechał, ale z Wrocławia to jakoś mi się nie chciało. Mam nadzieję za tydzień zakończyć sezon. Teraz zajebiste, a w zeszły weekend było nie ciekawie. Gdzie jeździłeś?

Wczoraj mały popołudniowy rekonesansik w przemiłym towarzystwie Odra i jej kanały na terenie miasta Oławy  .

Niestety rybek nie było .

Woda wyraźnie podniesiona główki lekko przylane .

Wiosny ani widu ani słychu , za to śniegu po kostki :D klimaty jak w styczniu nad Regą :lol: .

Zbyszek,jeszcze jakiejś trotki brakowało i pełnia szczęścia... :D Widoki faktycznie iście zimowe znad pomorskiej rzeki,miejscówki super a ryby też pewnie będą ale troszkę później... ;) Liczy się obecność nad wodą w miłym towarzystwie... :)

Zrobiłem sobie spacerek (bez wędki) wzdłuż odry - od Maślic do Janówka, zobaczyłem koszmar ....... wszystko opalikowane, drzewa i drzewka oznaczone do wycinki, teren częściowo rozryty przez ciężki sprzęt i co jakiś czas rozwieszone taśmy ....... brrrrrrrrrr, gdzie ja będę na ryby chodził?

dla mnie to sobie jaja robia panowie"budowlańcy" cypel pierwszego zimowiska zamknięty z powodu hehe naprawy wiaduktu kolejowego...,więc w zasadzie całe zimowisko odpada z łowienia,tama przy moście trzebnickim wraz z dosyć sporym odcinkiem brzegu tez w trakcie robót,tak samo cypel poniżej mostu osobowickiego cały zaorany,drzewa wycinaja nie ma powoli gdzie łowić jakies kpiny... zapłaciłem za karte po to żeby niemieć gdzie lowić... gdzie nie pojade tam zaorane wszystko...

Kiedyś o tym pisaliśmy a teraz widać prace ruszły i pewno jeszcze to trochę potrwa a co z tego będzie? pewno równe brzegi, brak drzew i szybko spływająca powodziowa woda - podobno w zachodniej europie już dawno odeszli od tego stylu melioracji - ale na powódź w mieście (w stylu 1997) też nie mam za bardzo ochoty.

dla mnie to sobie jaja robia panowie"budowlańcy" cypel pierwszego zimowiska zamknięty z powodu hehe naprawy wiaduktu kolejowego...,więc w zasadzie całe zimowisko odpada z łowienia,tama przy moście trzebnickim wraz z dosyć sporym odcinkiem brzegu tez w trakcie robót,tak samo cypel poniżej mostu osobowickiego cały zaorany,drzewa wycinaja nie ma powoli gdzie łowić jakies kpiny... zapłaciłem za karte po to żeby niemieć gdzie lowić... gdzie nie pojade tam zaorane wszystko...

a na dodatek zasypali powodziowy na Kromera a powyżej jagiellońskich koparka deptak robi- pięknie będzie jak w Wenecji.,

Danek

Kiedyś o tym pisaliśmy a teraz widać prace ruszły i pewno jeszcze to trochę potrwa a co z tego będzie? pewno równe brzegi, brak drzew i szybko spływająca powodziowa woda - podobno w zachodniej europie już dawno odeszli od tego stylu melioracji - ale na powódź w mieście (w stylu 1997) też nie mam za bardzo ochoty.

Niemcy już od wielu lat wracają do takiego stanu rzek jakie mieli z przed melioracji...Natomiast powodzie występują od zarania dziejów a to,że są tak tragiczne w skutkach jak np ta z 97 roku to tylko i wyłącznie wina człowieka,który na siłę poprawia naturę...

http://www.umwd.dolnyslask.pl/urzad/aktualnosci/single-view/artykul/modernizacji-wroclawskiego-wezla-wodnego/

.... i wszystko jasne ...... właściwie prace obejmą cały odcinek Odry w zachodniej części Wrocławia. Plac budowy zaczyna się na Ślęzoujściu, a kończy za Janówkiem ....... czyli do końca 2014 Odra jest spalona :(

Dzisiaj, zgodnie z planem, zrobiłem Widawę do ujścia. Przepiękna pogoda, cieplutko choć cały czas marzły przelotki i linka. Ptaki już wiosnę czują, pełno ich na drzewach, krzewach, śpiewają jak zwariowane.

Kilka a chyba nawet kilkanaście :angry: stad kormoranów już mnie tak sielsko nie nastroiło a jeden spokojnie żerował poniżej ujścia :wacko:

Co do ryb to ni chuchu, ani słychu ani dychu jakby to ładnie ująć. Na Odrze poniżej ujścia też nawet oczka nie widziałem.

A szkoda gadac... U mnie na Bartoszowicach na powodziowym kanale Rownież coś chyba majstrują bo koparki przy brzegach . A takie łowisko fajne  jest Może go w całosci nie popsują bo zamierzalem  duzo czasu od maja poswiecic temu kanałowi.

Chyba jednak muszę Cię zasmucić, kanał powodziowy ma być pogłębiony i poszerzony, a to oznacza wg mnie, że jego charakter zmieni się całkowicie. Z tego co wiem, to panowie z okręgu PZW wywalczyli, żeby zrobiono chociaż kilka pryzm kamiennych na dnie, żeby kleń miał się gdzie trzeć, bo to chyba jedyne takie miejsce w okolicy, gdzie miał tak dogodne warunki.

1. Modernizacja i udrożnienie Kanału Powodziowego wraz z międzywalem na odcinku od dolnego stanowiska jazu Bartoszowice do ujścia do Starej Odry

Obszar realizacji zadania znajduje się w północno-wschodniej części miasta Wrocławia i obejmuje: koryto i międzywale Kanału Powodziowego (tzn. teren usytuowany pomiędzy groblami Folwarczną i Kanałową), na odcinku od dolnego stanowiska jazu Bartoszowice (km 0+834,5) do ujścia do Starej Odry, powyżej mostu Warszawskiego (km 6+233,2); wał rozdzielczy między Kanałem Powodziowym i Żeglugowym (fragment grobli Folwarcznej, na odcinku powyżej mostów Jagiellońskich); fragmenty lewobrzeżnego międzywala Kanału Żeglugowego (na odcinku powyżej mostów Jagiellońskich).

Pod względem administracyjnym planowane zadanie zlokalizowane jest na terenie gminy Wrocław w obrębach: Bartoszowice, Plac Grunwaldzki, Zacisze, Zalesie, Kowale i Swojczyce.

Zakres zadania obejmuje:

• Pogłębienie i poszerzenie Kanału Powodziowego poniżej mostów Jagiellońskich,
  • Remont Kanału i uporządkowanie międzywala powyżej mostów Jagiellońskich
    do ubezpieczeń dolnego stanowiska jazu Bartoszowice. Ze względu na występowanie stanowisk cennych gatunków roślin chronionych na terenie międzywala Kanału, zakres prac na prawym brzegu Kanału ograniczony jest do pasa o szerokości 10 m wzdłuż brzegu;
  • Remont jazu Zacisze obejmuje zasadniczo remont progu jazu pod mostami Jagiellońskimi.
  • Wzmocnienie przyczółków mostu Jagiellońskiego
  • Udrożnienie mostu Swojczyckiego (Chrobrego).
  • Modernizacja wału rozdzielczego

jaja i tyle... nie ma i juz nie bedzie długo gdzie łowić jeszcze jak zrobią tamę Rzeczycy to sie załamie i wyprowadzam w okolice Ścinawy lub Chobieni...  :unsure:

A co do rybek to już się ruszają byliśmy ze Sławkiem może pokaże jakieś zdjęcia urokliwej rzeczki 

Edytowane przez Oleix
  • Like 1

Ludzie, miejcie trochę rozsądku. Przecież wszystkie te wody o które taki lament to zrobione ręką ludzką, industrialne, budowle stworzone zupełnie nie z myślą o bytowaniu ryb. A przecież tak wspaniałe warunki do życia tu znalazły i miejmy nadzieję, że dalej tak będzie.

Pamiętam jak budowano mosty Dmowskiego to w czasie budowy, poniżej, nocami łowiliśmy do oporu a jak budowa sie skończyła to już było tak jak wszędzie czyli tak jak jest.

Edytowane przez FidoAngel