Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

owszem, ale tłok tam taki, że jednak wolę Janówek :)   .....  w weekend na Praczach / Maslicach nawet nie ma co marzyć o wolnej główce, wszędzie siedzą panowie z gruntówkami :( .... i samochodami pełnymi dzieci, żon i sąsiadów z żonami .... jest piwo, muzyka (z samochodów) i śpiew ....... prawie jak na Prężycach ;)

Właśnie wróciłem od lekarza bo mnie w środę kleszcz ugryzł, już nie żyje, drań jeden, ale zostawił pamiątkę: BORELIOZA !

W okolicy ujścia Widawy złapałem paskudztwo wiec koledzy, nie lekce sobie ważcie sprawy szczepienia. To już nie legendarna choroba statystycznie trudniejsza do złapania niż trafienie szóstki w totolotka ale realne zagrożenia dla nas wędkarzy i innych miłośników przyrody.

Mam to gdzieś, właśnie wróciłem z nad Odry, po takich gęstwinach łaziłem, że całe stada po mnie łaziły w tę i z powrotem. I raczej mnie martwi, że sandacze gdzieś na amen przepadły a nie na co i kiedy umrę :P  

No i jak powiedziała Pani Doktor, nie muszę się już szczepić bo.......za późno :D

no i tak trzymać - też miałem ostatnio jednego :(

(spodniobuty mnie nie ochroniły a myślałem ze to ich ważna, dodatkowa ważna zaleta)

Ja byłem przez weekend u rodzinki w dole rzeki - kilka bolków i kleników padło (wszystko jednak nieduże).

Edytowane przez analityk

Dziś na zimowisku barek -szczupak 62cm jako przyłów, zdjęcie niezgodne z reg.  było też kilka okoni. All free ;)

Dla mnie jak na fakt, że na zimowisku bardzo dawno nic nie złapałem wypad udany

Mam pytanie-jak daleko od strony wysypiska są prowadzone prace na brzegu?

Chyba rumień może pojawić się dość szybko.. A na borelioze nie ma szczepienia, można się zaszczepić jedynie przed kleszczowym zapaleniem mózgu. Wbrew pozorom borelioza jest niestety bardzo powszechna, nie jest to mit bo sam znam co najmniej kilka osób, które borykają się ze skutkami. Nie jest to śmiertelna choroba, ale mocno uprzykrza życie. 

@ analityk, jeśli spodniobuty ubierałeś nad wodą to mógł wtedy się dostać do środka.Myślę że już wodery zapewniają wystarczającą ochronę od pasa w dół, pod warunkiem ze spodnie przylegają na brzuchu. Kleszcz przed ugryzieniem potrafi sporo przejść zanim wybierze miejsce do ukąszenia. Jakiś czas temu ugryzł mnie drań w tyłek, a jedyna możliwa droga wiodła przez nogawkę, wyjątkowo byłem wtedy w zwyklych butach.

@ robert Od strony wysypiska jeden zakręt przed górką, są tam takie długie płytkie główki, do tego miejsca dojechały koparki. Niżej już tylko na wysokości oczyszczalni, ale tam tylko na tym placu.

Edytowane przez Nebril

na Widawie granat kiedyś znalazłem,zadzwoniłem po policję (przyjechali a jakże) nawet go zabrali..... :) by na drugim moście kilka km dalej na powrót do Widawy wywalić... :o ;) ale to było z 15 lat wstecz,teraz pewnie po saperów by zadzwonili.. :D pzdr

Dzisiaj pomimo spiekoty w samo południe wybrałem się nad Odrę ..... byłem przekonany, że w taką pogodę wszystko śpi, a tymczasem w ciągu godziny wyciągnąłem sześć okoni ..... takie w granicach 25 -30 cm .... i co ciekawe zamiast brać na woblerki, czy malutkie blaszki preferowały rozmiar "3" :)  

post-51484-0-74326400-1374880261_thumb.jpg

post-51484-0-89075100-1374880299_thumb.jpg