Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz poniżej zbiornika woda jest zbyt ciepła dla pstrągów, ale później koryto główne zasilają niewielkie, bystre i czyste strumyki płynące z  wywierzysk w lasach i one znacząco temperaturę obniżają. Zawartość tlenu jest wtedy wysoka i wszystkie pozostałe parametry fizykochemiczne również zaczynają sprzyjać łososiowatym. Temat zbadany w terenie.

A ja w sobote oglądam mecz,dałem rade do połowy i wymiękłem.Myśle zobacze co nad rzeką słychac,zajedżam woda mleko ,ale jak już jestem to chociaż pare testowych rzutów nowym kijem.Dosłownie w piątym rzzucie na żabke dorado siadł pstrąg około 50 .A wcześniej miesiąc podchodów na zero,i gdzie tu jest logika...Odzyskałem wiare w tą wode.

co się dzieje panowie nad rzekami Widawa, Oława - można powiedzieć na tę porę tłum, a w necie cisza.

Rzewo daj coś od siebie - napisz co u ciebie słychać. Potem pytaj innych (tak chyba będzie grzeczniej).

U mnie nadal forma słaba (dziś okonek i bolek na brombę).

widawa nadal płynie choc rybek juz niewiele choc da sie jeszcze wydłubac kenia bądź jaska ale tez stoczyć walke z niewidzialnym przeciwnikiem ogólnie 3-2 tygodnie temu było łapanie teraz to tylko wspomnienia

Płynie, płynie ...

A powiedzcie mi skąd tam świnki bo mi ostatnio na glizdę, równe czterdzieści, siadła?

Płynie, płynie ...

A powiedzcie mi skąd tam świnki bo mi ostatnio na glizdę, równe czterdzieści, siadła?

W moich okolicach Widawa była zarybiona Świnką i to nawet kilka razy.Pierwszy raz z tego co pamiętam to jakieś 12-13 lat wstecz... :)

• Like 1

Myślalem, że już nigdy nie zobaczę stad Świnek lusterkujących na bystrzach a tu jest szansa i to na mojej kochanej Widawie.

Dawno nic takiej radości mi nie sprawiło jak widok tej śmiesznej rybki. :)

Krystian a "rozkodujesz" co napisałeś? Kamil też z resztą mógłby uchylić rąbka tajemnicy ;), jaka rzeka?

Świnek jest sporo w Odrze ;) , widać, że zarybiali tym, zapewne wchodzą do mniejszych rzek, w ostatnich kilku latach przyłowiłem kilka ładnych sztuk przy kleniowaniu, miałem tez kilka przy jaziach w marcu/kwietniu, ale te ciekły mleczem - agresywnie atakowały woblery typu instinct...

Największą świnkę złapałem na spirita - w czerwcu 4 lata temu, wobler zatrzymał sie w zaczepie  i wtedy został zaatakowany - 52,5 cm.

Ostatnią prawidłowo zapięta 50 miałem 2 lata temu przy próbie łapania brzan  :D

nie wyobrażam sobie łowienia tych ryb w sezonie z premedytacją, tak samo niemożliwe wydaje mi się łowienie jazi w dużej rzece przez cały sezon - hmmm ciężki temat

Coś ostatnio cisza tutaj więc trzeba temat ożywić :)

2 Dzisiejsze : 47 i 45. Na Woblerka Wildrivera oraz Bielik :)

Pierwszy uderzyl bardzo delikatnee natomiast drugii mało mi kija z ręki nie wyrwał :D

A również miałem ciekawa przygode z pewnym Grunciarzem -.-. który konkretną brzane chciał na kolacjee zjeść. Gdy ją zobaczyłem u niego w podbieraku stwierdzil ze czeka az sie dotlenii bo ponoć ją "wymęczył" a w tym podbieraku troszke dluga leżała ,  po krótkiej rozmowiee stwierdzil ze jak chce moge ja wypuscic z żalem patrzyl podbierak przechylam w strone wody  :D i brzanka w dobrej kondycjii jak na taki czas wraca do wody  a ładna była okolice 60 cm :)

post-55316-0-39660000-1398099619_thumb.jpg

post-55316-0-69423600-1398099663_thumb.jpg

post-55316-0-67194300-1398099998_thumb.jpg

Edytowane przez Arbuzowski
  • Like 2