Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Może by tak ktoś z PzW solidnie opier..ł tych co tak mieszają poziomem wody na Odrze. Coś mam złe przeczucia co do możliwości odbycia tarła przez ryby przy stale zmieniającym się poziomie wody pomiędzy 1m a 2m (np. na pomiarze w Brzegu Dolnym).

http://monitor.pogodynka.pl/hydro/map#/Odra_do_Bobru/151160170

Edytowane przez analityk

Wczoraj od samego rana (4.30) wybralem sie  nad woda w okolicach Brzegu tamy.Dochodze nad wode i mile zaskoczenie opaska na ktorej lowie zupelnie zalana a woda wciaz przybierala .W przeciagu godziny kilka fajnych bran,rzeka zyla,z kazdej strony bylo widac i slychac splawy ryb. Powodem "zbierania wody"okazal sie dosc duzy zestaw barka plus jakis statek z bandera norweska,ktory minal mnie ok godz 6 -6.30.Potem juz mozna bylo zlozyc wedke i wracac do domu.Woda spadla ok 1-1.5 w krotkiej chwili.A jak wiadomo lowiac w tamtych okolicach takie roznice w stanie wody niewroza nic dobrego.A i doddam ze od ok poltorej tygonia codziennie rano ok godz 7-8 przepywa przez sluze barka z dzwigiem ktora "remontuje" nabrzeze na cyplu.Codziennie woda zostaje zebrana a po sluzowaniu zestawu spada na caly dzien.Rzeczywiscie tarlowe ryby nigdy niemialy latwego zycia ponizej tamy,ale teraz to juz wogole tarlo odbywa sie w skrajnych warunkach.

Edytowane przez bart
  • Like 1

Okonie faktycznie się wytarły ...... dzisiaj wyciagnąłem dwie sztuki, 33 i 38 cm ...... chude jakieś ....... Sezon okoniowy we Wroclawiu uważam za otwarty :)

ps.  żerowały na płyciznach, przy stadach narybku

J.

post-51484-0-31393400-1398971828_thumb.jpg

Edytowane przez bjpol

Widząc dzisiejszy stan wody w Odrze proponuję Kolegom z Klubu miłośników ryb prądolubnych zarybianie Odry zamiast Bystrzycy - za 2-3 lata rybki podrosną - wody w Odrze ubędzie i będzie miała rozmiar akurat pasujący do pstrągowej rzeczki :(

Masakra - dziś po raz pierwszy widziałem Odrę tak niską i tak wolno płynącą że przy szczytach główek nie było "warkoczy".  trzeba trzymać kciuki za deszcz bo jak nie to latem w spodniobutach będzie można z brzegu na brzeg chodzić.

Widząc dzisiejszy stan wody w Odrze proponuję Kolegom z Klubu miłośników ryb prądolubnych zarybianie Odry zamiast Bystrzycy - za 2-3 lata rybki podrosną - wody w Odrze ubędzie i będzie miała rozmiar akurat pasujący do pstrągowej rzeczki :(

Masakra - dziś po raz pierwszy widziałem Odrę tak niską i tak wolno płynącą że przy szczytach główek nie było "warkoczy".  trzeba trzymać kciuki za deszcz bo jak nie to latem w spodniobutach będzie można z brzegu na brzeg chodzić.

No masakra , brak wody i wszędzie kopią , ale w przyszłym roku ma wszystko wrócić do normy .

Jacuś,

i o to chodzi !!!

Brodzić wzdłuż i wszerz Oderką :)

Mnie tam pasuje, a na sandały z głębszych rewirów będziemy jeździć do Głogowa albo w Lubuskie, hihihi  ewentualnie powyżej Wrocławia.

Ja na rewirach miałem warkocze wczoraj na każdej główce i COŚ tam ułowiłem, ale SZA !!!

Slavo

• Like 1

Tja, a Widawa to dopiero kapryśna jest bo się niczym nie pochwaliła, bo jeden, jedyny wymiarowy zębatek sie przeca nie liczy ;)

Chociaż na muchę ten szczupak? :D

Ja wczoraj muchówki nie wziąłem, choć kusiła, ale postanowienie było konkretne: boleń(też żeś wymyślił, żeby 1 maja na szczupaki jechać :D ), a jakbym wziął sznur i suchi muchi to..bym klenia pewno złowił, bo mała Bromba z jajem miała wzięcie ;)

Pozdrówka

Kamil

Chociaż na muchę ten szczupak? :D

Ja wczoraj muchówki nie wziąłem, choć kusiła, ale postanowienie było konkretne: boleń(też żeś wymyślił, żeby 1 maja na szczupaki jechać :D ), a jakbym wziął sznur i suchi muchi to..bym klenia pewno złowił, bo mała Bromba z jajem miała wzięcie ;)

Pozdrówka

Kamil

Moje smużaczki wczoraj kleniki całkiem olały. Fakt faktem, że łowiłem na nie bez przekonania, bo celem wyprawy był boleń.

Za to na Instincta 4 .....  Oj się wydarzyło.... Jeszcze mnie łapa boli :)

Przy okazji wspomnę o nowości Salmo, co to o niej Jacek zajawkę zapodał: kupa gówna Panowie :( 

Mam jedną, postanowiłem porównać toto z Brombą - lipa straszna. Poza tym, że ma przepiękne oczka, wręcz hipnotyzujące i jest zwyczajnie estetycznie wykonany to:

-nurtu się nie trzyma,

-wyskakuje co chwila z wody.

Ja na pewno nie kupię tego wobka więcej i pozostanę przy sprawdzonych Brombach. Używam je już parę ładnych lat więc wiem co mówię i biorę pełną odpowiedzialność za to co piszę. Wobek może w spokojnym nurcie dają radę, ale na przelewach, w zwarach, na szybkim opaskowym nurcie, nie radzi sobie po prostu...

Moje smużaczki wczoraj kleniki całkiem olały. Fakt faktem, że łowiłem na nie bez przekonania, bo celem wyprawy był boleń.

U mnie też celem był boleń, ale zobaczyłem oczkujące kleniki...Nie wytrzymałem ;) A potem one ;) Kijek 3m do 25 g i żyłka 0,22 mm, więc jak widać, stricte kleniowo ;)

Za to na Instincta 4 .....  Oj się wydarzyło.... Jeszcze mnie łapa boli :)

Nooo. Strasznie boleniowy wobler ;) Andrzej wspominał, że miałeś niezłą jazdę! 

Gratulacje! :)