Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

A już byłem na wysokiej wodzie połowić, Na zero ale bolenie i chyba klenie/jazie dawały taki pokaz aktywności że hoho...

Woda dalej wysoka. A jak z jej klarownością? Ktoś był/widział? Czyści się coś, lub choć przestały śmieci płynąć? Da się łowić nie zgarniając za każdym rzutem liści, bądź gałęzi? ;) 

Z góry dzięki za informacje!

Pozdrówka

Kamil

Woda dalej wysoka. A jak z jej klarownością? Ktoś był/widział? Czyści się coś, lub choć przestały śmieci płynąć?

Łowić zawsze się da ale mega trudno się łazi. Krzaki porosły na kamieniach a teraz woda to zalała - idąc brzegiem albo brnie się po krzakach (daleko od wody) albo idąc tuż przy wodzie idzie się po wodzie i krzakach, porastających niestabilne kamieniach - niezłe ćwiczenie ruchowe ale dość męczące i łatwo  o wywrotkę.

Woda mętna ale śmieci nie za dużo - da się łowić. Wydłubać coś można ale łatwo nie jest.

Rybostan większych i mniejszych stawów których wiele wzdłuż biegu Odry -  nigdy w nich nie łowiłem ale może czas spróbować na jesieni (zamiast szukać sandałków których nigdy nie mogę znaleźć).

Jakie macie doświadczenia z takimi stawami? - prędzej da się w nich złowić szczupaka czy równie trudno jak sandałka w Odrze?

Dzięki za info!

To, że przy wysokiej wodzie trudno się poruszać- trudno. Przyzwyczajony jestem do tych krzaków. Tym się nie przejmuję, tylko tym, co niesie woda ;)

Odnośnie tych oczek i "kaczych dołków", to jakoś zawsze je omijałem. Choć niedawno natrafiłem na naprawdę urokliwe miejsce, z wynurzoną roślinnością, trzcinowiskami itd. Jakbym miał przy sobie jakiś szczupakowy zestaw, to pewnie bym machnął parę razy, ale niedaleko w nurcie klenie i bolenie buszowały więc.... ;)

Rybostan większych i mniejszych stawów których wiele wzdłuż biegu Odry -  nigdy w nich nie łowiłem ale może czas spróbować na jesieni (zamiast szukać sandałków których nigdy nie mogę znaleźć).

Jakie macie doświadczenia z takimi stawami? - prędzej da się w nich złowić szczupaka czy równie trudno jak sandałka w Odrze?

W stawach wzdłuż Odry nie specjalnie jest co połowić. Jest jednak łowisko z dużymi okoniami, sandaczami i szczupakami. Nawet sumek się trafia. Czysta woda.

Tylko tyle, że nie wolno tam wędkować. Ogólnie. ;)

Jakiś zagraniczny wypad zaplanować bo Odra nie rozpieszcza.

Ostatnio też tylko jedna rybkę wymęczyłem. Ryby nie chodziły ale jeden big bolek był aktywny i bił w systemie 4 punktów w klatce (w kółko) - przy mnie zrobił 4 okrążenia za każdym razem skutecznie omijając moją (za każdym razem inną) przynętę - duża cwana rapa.

Gość Hans Kloss

Cos tu cicho w "okolicach Wroclawia" ;)

Od czasu sierpniowego ochłodzenia jakby trudniej coś we wrocławskiej  Odrze ułowić niestety. Letnie miejscówki nie działają, a na nowych łowią się głównie niewymiarowe bolenie i szczupaczki. Pod warunkiem że woda jako tako klarowna płynie.

Gość Hans Kloss

Dzisiaj pojechałem nad Ślęzę pobawić się smużakami. Woda jak kawa z mlekiem, ale klenie czasem się pokazywały więc postanowiłem zostać. Po wyłowieniu w ciągu godziny trzech niesionych z nurtem gałęzi oraz znacznej liczby płynących z prądem liści postanowiłem się poddać. Gliździarze narzekali że od poniedziałku brania niemal całkowicie ustały.

Edytowane przez Hans Kloss

Jakiś zagraniczny wypad zaplanować bo Odra nie rozpieszcza.

Ja właśnie w trakcie ale po pierwszym dniu mogłem juz wracać spełniony do domu - zabrałem Dagę na wyspy celem złapania swojego pierwszego sandacza i... złapała 18 szt pierwszego dnia (niecałego nawet :/ ) ja dołożyłem 32 i ręce bolą :) nie jakieś mutanty ale takie 55-60 głownie, kilka w granicach 70. Zawsze chciałem polowic aż do bólu metnookich i się udało. Wczoraj zmieniliśmy zbiornik na taki, na którym miało być mniej sandaczy ale więcej okazów - sprawdziło się - cały dzien bez brania :) Ja na otarcie łez złowiłem ladnego teczaka a kumpel szczupłego 114cm/15,5 kg. Walczymy jeszcze dwa dni i szukam tego okazu. Koniec demotywujacego offtopu, bo to daleko od Wrocławia. Pozdrawiam

post-46853-1411022082,2584_thumb.jpg

post-46853-1411022104,6942_thumb.jpg

post-46853-1411021695,9788_thumb.jpg

Edytowane przez Monk
  • Like 5

A słyszeliście moze cos o zbiorniku w Stradomii Wierzchniej? Mnie doszły niepotwierdzone słuchy, że spuścili wodę i ryb masa - największy szczupły ponoć 136 cm i 30kg+, sandaczy 6 ton (wtf?) w tym wiele ponad metr, liny po 6 kg i sumy ( tu nie słyszałem legend ilościowo/rozmiarowych) :/ ponoć były skrzynki na ryby dla prezesów ale okazy drapieżników ponoć pojechały na Mietkow i Odrę a karpiowate do Oleśnicy. Kto cos słyszał albo tez ma numer do dilera u którego zaopatruje sie autor tej relacji? ;)

Również spuszczają , albo już dziś do końca spuścili zbiornik w Łagiewnikach "TAMA" .

Z opowieści działaczy i ludzi którzy rozmawiali z nimi.

Mówione jest ze 30% idzie do mietkowa, jakas część pojdzie z woda spuszczana rzekami , ktore idą przez wioski ( to raczej zanim ryby trafi do odry czy tam slezy) to juz bedzie dawno na kujawskim pływała.

A tez obiło mi się o uszy pare razy , ze sandacz juz jest sprzedany , wiec jak potem maja byc jakieś korzysci z tego dla wedkarzy , a zanim odrodzi sie taki zbiornik to dobre 10 lat jak nie lepiej. przy takim pilnowaniu.

Jak ktos ma jakies informacje na temat TAMY mile posłucham.

Ja właśnie w trakcie ale po pierwszym dniu mogłem juz wracać spełniony do domu - zabrałem Dagę na wyspy celem złapania swojego pierwszego sandacza i... złapała 18 szt pierwszego dnia (niecałego nawet :/ ) ja dołożyłem 32 i ręce bolą :)

Już zaczynam szukać jakiegoś biznesowego pretekstu żeby trochę na te wyspy pojeździć.

• Like 1

Jacek to prawdziwy rekin - nie zadowoli go byle płotka  :)

Ja też Kamilu, idę po dużego bolenia... naprawdę dużego  :)

Zagadkowy Koleś: nie wiadomo jak Bolenie łowi i nie wiadomo gdzie się wybiera ;)  Zwykle bardziej komunikatywny jest nad wodą ale trudno go tam spotkać :). Gratki - Jak zwykle gruby bolek.

Dobrze, że przynajmniej znam to drzewo - jak nie spotkam Tomka to może chociaż jego znajomego Bolka.

Edytowane przez analityk
  • Like 1