Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

----

Na Senorem słyszałem/czytałem łowiono bardzo dużo małych szczupłych - zgadza się?

Senoren dla nas nie wypaliło, jeśli idzie o ilość ryb.  zrzuciłbym to na brak naszego doświadczenia, ale inne teamy w naszym okresie miały podobne wyniki. ekipy przed nami i po nas jednak połowiły podobno do bólu. kojarzę, że raczej bez wielu metrówek, ale też nie były to półmetrowe króciaki.

mieliśmy 2 dni upału, 2 dni całkowitej flauty i 2 dni sztormu bez opcji wypłynięcia. woda jednak jest bardzo fajna na początek przygody szkierowej. niezbyt trudna technicznie, pomocny gospodarz i ryby tam są. na niewielki minus trzeba zaliczyć to, że nie są to całkiem odludne szkiery, ale też przesady nie ma. praktycznie nie spotykaliśmy innych wędkarzy na wodzie, ale na lądzie jest dużo domków letniskowych. baza leży w pobliżu drogi. dla niektórych to plus, dla innych minus :) słyszałem, że Św. Anna jest pod tym względem całkowicie inna.

jeśli mogę spytać, to byłeś z Eventurem, czy innym biurem? w jakie miejsca celujesz w tym roku? my poprosiliśmy o ofertę szkierową i jeziorową. Dorotea bardzo kusi, ale 1200 km od promu, to przesada. celujemy raczej w coś max 300-400 km od portu w Karlskronie (ew. Nyhasamn).

niestety skład nam się trochę wykruszył, więc niewykluczone, że zdecydujemy się na jakąś 4-osobową ofertę Eventuru i będziemy szukać dwóch osób do kompletu. w takiej sytuacji każda dwójka miałaby swoją łódź. wchodziłby też w grę wspólny transport większym samochodem, co bardzo obniża koszty paliwa i samego promu.

...a taki piękny odcinek był... i ch..., a że Natura 2000 to też ch... - przekopać, zabetonować najlepiej. Ale ryb nie ma, bo mięsiarze przecież zjedli...

W planie jest też (nie potwierdziłem tego ale zasłyszane od pracowników firmy prowadzącej prace na WWW) odcięcie wszystkich starorzeczy i wyrobisk połączonych z Odrą na odcinku do Urazu także tarlisk będzie co niemiara. Ale spoko, przybędzie trochę piaszczystych plaż to się poopalamy nad Oderką latem :-)

PS. będę się starał do Was dołączyć w piątek i pochwalić się, czego to ja nie złowiłem w 2014 :-)

...a taki piękny odcinek był... i ch..., a że Natura 2000 to też ch... - przekopać, zabetonować najlepiej. Ale ryb nie ma, bo mięsiarze przecież zjedli...

W planie jest też (nie potwierdziłem tego ale zasłyszane od pracowników firmy prowadzącej prace na WWW) odcięcie wszystkich starorzeczy i wyrobisk połączonych z Odrą na odcinku do Urazu także tarlisk będzie co niemiara. Ale spoko, przybędzie trochę piaszczystych plaż to się poopalamy nad Oderką latem :-)

PS. będę się starał do Was dołączyć w piątek i pochwalić się, czego to ja nie złowiłem w 2014 :-)

na plaży nie poopalsz się , bo jak dojedziesz ? jak wszędzie szlabany , chyba z buta albo rowerem . Ciekawi mnie gdzie ci ekolodzy co tak szumnie bronili ptaszków w Mietkowie  cisza .....  

No ekolodzy jednak się do czegoś przyczynili...

http://www.dzmiuw.wroc.pl/wydarzenia/inwestycje/item/450-domaszk%C3%B3w-tarchalice-odtworzenie-naturalnej-retencji-przeciwopowodziowej-doliny-rzeki-odry-gm-wo%C5%82%C3%B3w.html

A ztymi starorzeczami to chyba raczej w druga stronę, tzn. prace maja polegać raczej na odtworzeniu terenów zalewowych:

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,17246142.html

Pozdrawiam

Edytowane przez sierak

Tutaj jest mapka z opisami prac. Możliwe, że już niżej z korytem Odry nie pójdą... http://www.odra-wroclaw.pl/lokalizacja#

Nie ma za bardzo wzmianki o przebudowie koryta Widawy, są natomiast informacje o przebudowie wału. Artykuł w gazecie mówił o zwiększeniu przepustowości Widawy cokolwiek to znaczy - przepustowość międzywala czy samego koryta?

Wygląda na to, że ta mapka obejmuje tylko wały przeciwpowodziowe, bo na przykład Kanał Przeciwpowodziowy został całkowicie przebudowany a na mapce go nie ma.

Jeśli prace na Widawie miałyby obejmować samo odsunięcie wałów (w co wątpię) to byłoby super.

Koledzy, był ktoś może dzisiaj bądź wczoraj na Bobrze lub w okolicach?

Pogodynka pokazuje stany średnie ale czasem to oznacza rzekę błota. Będę wdzięczny za informacje jak sprawa wygląda na miejscu

Edytowane przez pawelHERP

Panowie, jak tam wczorajsze spotkanie?

Dzięki Panowie za wspólne piwko. Frekwencja zaskoczyła pozytywnie, Tematy luźne jak to przy piwku, Pośmialiśmy się z tych których nie było :) i szybko czas minął. Konkretów lepiej nie omawiać bo rzeczywistość nadto szara bywa - a tak złociste kolory piwa panowały. Poza tym świat się skomplikował - myślą nie ogarniesz - pozostaje intuicja. Pozdro i połamania.

• Like 1

Dzięki Panowie za wspólne piwko. Frekwencja zaskoczyła pozytywnie, Tematy luźne jak to przy piwku, Pośmialiśmy się z tych których nie było :) i szybko czas minął. Konkretów lepiej nie omawiać bo rzeczywistość nadto szara bywa - a tak złociste kolory piwa panowały. Poza tym świat się skomplikował - myślą nie ogarniesz - pozostaje intuicja. Pozdro i połamania.

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni... ;)

Koledzy z Wrocka i nie tylko - mam prośbę, na majówkę che jechac na 2/3 dni nad odrę, najchetniej okolice Brzegu.

Czy znacie jakieś kwatery dośc blisko rzeki, warunki nie muszą być jak w sheratonie :)

jesli chodzi o miejscówki to jak ktoś może cos podpowiedzieć to proszę na priv.

ps. pamietam że był kiedyś zlot j.pl jesienny na odrze ale to były chyba okolice legnicy i tam były bardzo duże skoki poziomu wody.wolałbym właśnie okolice brzegu z tego co słysząłem to też bardziej "dzikie" miejsca ;)

ps 2 , nie tylko szczupaki wchodzą w grę, bardziej bolek, kleń, jaź

Koledzy z Wrocka i nie tylko - mam prośbę, na majówkę che jechac na 2/3 dni nad odrę, najchetniej okolice Brzegu.

Czy znacie jakieś kwatery dośc blisko rzeki, warunki nie muszą być jak w sheratonie :)

jesli chodzi o miejscówki to jak ktoś może cos podpowiedzieć to proszę na priv.

ps. pamietam że był kiedyś zlot j.pl jesienny na odrze ale to były chyba okolice legnicy i tam były bardzo duże skoki poziomu wody.wolałbym właśnie okolice brzegu z tego co słysząłem to też bardziej "dzikie" miejsca ;)

ps 2 , nie tylko szczupaki wchodzą w grę, bardziej bolek, kleń, jaź

Nieżle jest pod mostem drogowym w Głosce. Nad wodą , pełne zadaszenie, do kultowej opaski wystarczy przejść przez smródkę a w rezerwie bajoro za wałem :)

Okolice Brzegu są najbardziej podatne na wahania wody...chyba, że powyżej tamy, ale tam znowu średnio kleniowo-boleniowo.

To jesli jest tak jak pisze Kamil to w zasadzie obojętnie gdzie, byleby coś połowić ;)

Do urazu zadzwonie dzięki za namiar, pzdr

Edytowane przez Jeziorm 1

Powyżej tamy (np. okolice Urazu) to szeroka i spokojna, zazwyczaj leniwie płynąca woda, jak to na odcinku pomiędzy dwiema tamami. Spora średnia głębokość, doły nawet ponad 8 i więcej metrów (w zależności od poziomu ofc). Brzegi proste i mało urozmaicone. Brak opasek, główek na powierzchni nie widać, ich pozostałości na dnie oczywiście są. Naprzeciw portu w Urazie masz połączone z rzeką starorzecze/żwirownię- można poszukać tam okoni, szczupaków i sandaczy ( w sezonie). Kilka twardych górek tam jest. Ten odcinek rzeki kojarzy mi się bardziej z łowieniem białorybu i trollingiem, co nie znaczy, że ubogo tam w drapieżnika. Po prostu zazwyczaj preferuję inne gatunki i inny styl łowienia :)

Pozdrówka

Kamil