rybak44 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 hahahahaah xD zapraszam małolat do zlania dupala w kleiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Wybieram się do Wrocka na dwa tygodnie ...Co warto zabrać żeby cokolwiek połowić ???Lepiej Odra , czy Widawa ???Interesuje mnie jazio, klenio, i bolek ...pomożecie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Co kto lubi. Zobacz na mapie jak wygląda Odra, a jak Widawa. Tylko pamiętaj, że to co zobaczysz na googlach, to Odra sprzed "remontu". Teraz w samym Wrocławiu Odra została "zabetonowana", wyczyszczona i wyjałowiona J. Edytowane 7 Maja 2015 przez bjpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Ale połowić można Na razie pustych wypadów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Czyli lepiej poza Wrockiem ...góra , dół ??? gdzie szukać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuzowski Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Wcale nie ma takiej tragedii na Oderce Bolki Żroom , Jakość Tragiczna bo kolegii telefonem w moim jak na złość nawalila bateria :/ Żyłka 0.16 Kij Dragon Express 2.75 4-20G i na końcu Sendal 70 z malym plusem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Czyli lepiej poza Wrockiem ...góra , dół ??? gdzie szukać ???Generalnie jest taki okres że żro wszędzie(bolki). Kwestia obrania strategi pod daną miejscówkę. Masz dwa tygodnie, przeznacz jeden dzień na spacer, obserwację, oczywiście z wędką a woda na pewno Ci to wynagrodzi. Na klenia wybrałbym się za miasto ponieważ na zurbanizowanym odcinku nigdy nie wiadomo kto i kiedy był w danym miejscu, a to dość płochliwy gatunek jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilox Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Byłem dziś za miastem a dokładnie w Trestnie i powiem tak ani jednej ryby nie udało mi się złowić ale Leszcz tak buszował po trzcinach i to takie "łopaty" po 4kg (bez ściemy) tarliska mają w klatkach między główkami przy brzegu. Widok po prostu rewelacja, nie dało się sfotografować bo jedynie przez okulary polaryzacyjne dało się je dostrzec. Tak więc mimo braku złowionej ryby i tak zaliczam poranną wyprawę do udanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Dzięki ZedSet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 ..... leszcz trze się wszędzie Wczoraj byłem nad Ślęzą ..... i się zdziwiłem. Nawet nie przypuszczałem, że jest tam tyle leszcza i to nawet dużego ...... jak na wielkość rzeczki oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Prawie udało mi się uchwycić łopatę. Trą się, iskry ido aż oczy bolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paco321 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Jak tam u kolegów jakieś wieści znad wody!U mnie dzisiaj na zero,odra dziś okazała się kapryśna dla mnie!Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Arbuzowski, bolek fajny, ale 0,16 mm na bolenie? Na Odrze przy kleniach nie schodzę poniżej 0,18 mm, na bolki 0,22-0,24 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuzowski Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Powiem ci szczerze ze głównie byłem nastawiony na klenie ale mówie założe boleniówke chwilke porzucam , tym bardziej ze nie łowie bolkow na woblery które przekraczają 15 g . I wyjechal bardzo bardzo szybko bez zadnej meczarnii i odrazu odpłynął jak nowo narodzony Aż dziwne ze taki boluś wyjechał szybciej niz nie jeden 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Kaaamil ale po co tak gruuubo 0,24 to mogł bym 85 cm na klate z wody wyrwać... Mini bleak daje popalić Arbuzowski 60-65 to najgorszy rocznik mają troszke masy i siły za 10 takich 55 cm,małe poniżej 60 nie chodzą bo nie mają siły,a duże powyżej 70 cm są już spokojniejsze na wędce.Zresztą moim zdaniem najwięcej zależy od tego jakim sprzętem łowimy i jak holujemy rybe jeśli masz delikatny sprzęt holujesz rybe delikatniej-spokojniej to ryba wtedy też jest spokojniejsza i daje sie łatwiej holować oczywiście na miare spokojnej wodzie ale jeśli łowisz na bystrym nurcie to i taka technika holu niewiele ci pomoże bo jak sie rozpędzi z nurtem a niewiele do tego potrzeba,to zatrzyma sie 4 główki niżej Edytowane 10 Maja 2015 przez Oleix 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Właśnie po to, żeby dać sobie radę z takim 85 (jak się już trafi ), a nie później pluć sobie w brodę i wypisywać głupoty, jakiej to ryby się nie straciło. Krótki, pewny hol i rybka wraca w dobrej kondycji do wody. 0,24 podałem jako górną granicę, choć i takie żyłki stosowałem. Dobra (świeża) 0,22m powinna w naszych warunkach w zupełności wystarczyć ( taką nawinąłem ostatniego dnia kwietnia ). 0,16mm podczas boleniowania uważam za nieporozumienie, a i przy kleniach wydaje się być absolutnym minimum. Ten etap przerobiłem i mam go dawno za sobą, więc dzielę się informacjami, bo po co powielać czyjeś błędy? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Wiadomo że każdy łowi tak żeby nie tracić ryb,czuć sie komfortowo,zbytnio nie nadwyrężyć rybyi łowić efektywnie.Więc jedni łowią na 0,22 a inni na 0,16(wiadomo zaraz będzie lincz...)Ja nikogo nie namawiam oczywiście do takiego łowienia bo w niektórych warunkach to nieporozumienie choć sam takie łowienie preferuje bo łowie głównie na woblery do 6 cm i chodzę z jedną wędką a często łowie raz bolka a po chwili rzucam za kleniem co wyklucza grubsze łowienie.Na ryby podczas wiosny czy lata mi wystarcza łowie sporo ryb powszechnie uważanych za małe lub średnie,ale podczas jesieni nie schodzę poniżej 0,22 bo łowie już na duże woblery i zdecydowanie już same duże,mocne i spasione bolki. Edytowane 11 Maja 2015 przez Oleix 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Michał, łowisz nie od wczoraj i "trochę" tych ryb przerzucasz i doskonale wiesz, że na "naszym" odcinku rzeki nie ma co przesadnie odchudzać zestawu. Rzucać też nie trzeba jakoś za horyzont. Może jak ktoś łowi w małych ciurkach, czystej wodzie itd. stosuje cieńsze linki, ale nie na podwrocławskiej Odrze. Chodząc brzegiem, z reguły mam jednego woblera na agrafce(np. boleniowego), a w zębach kleniową Brombę. Jest lotna i żyłka 0,22 mm jej i kleniom również, zupełnie nie przeszkadza, więc woblery sukcesywnie nimi żongluję. Łowiąc z wody mamy natomiast komfort zabrania dwóch kijów, jeden pod kątem kleniowania, a drugi boleni, ale to zupełnie inna para woderów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Widzisz Kamil Ty łowisz inaczej i na inne przynęty,ja łowie też inaczej.Ja na efekty swojego łowienia nie narzekam,Ty również jesteś zapewne zadowolony.Ja lubie tak łowić i łowić tak będe i nikt tego nie zmieni.Ot koniec dyskusji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Panowie i Panie ...czy odcinek Widawy w centrum Wrocławia jest wart odwiedzenia ze spinem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Szybko się ucze... Kamil już wiem jaka jest granica żyłki 0,16 !!!! Edytowane 12 Maja 2015 przez Oleix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Szybko się ucze... Kamil już wiem jaka jest granica żyłki 0,16 !!!! [emoji38]Mam nadzieję, że z happy endem i wstawisz zaraz jakiegoś smoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalfwhite Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Witam. Wybieram się na oderkę od wyspy opatowickiej do Zoo.Łapał ktoś tam ostatnio z powodzeniem coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Stał przy opasce. Żyłka 0.18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casdamato Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Stał przy opasce. Żyłka 0.18 ładny.. a tam z tyłu to piana z pod tamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi