Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Wypuszczony ale złowiony tuż za głazami, które widać na zdjęciu. Może jakbym się wychylił i miał lepszy aparat to coś by z tego było. Ostatnio przyglądałem się linii brzegowej z czołówką i byłem w szoku. Między kamieniami buszujące sandaczyki ok 4-5cm, nocne spacery raków i śpiące okonie na dnie. Światło zupełnie im nie przeszkadzało. Uczucie jak podczas oglądania filmu przyrodniczego, brakowało tylko głosu Krystyny Czubówny :D

Panowie mam pytanko może nie do końca piszę w odpowiednim dziale ale zaryzykuję.Chciałbym się wybrać na jeden dzień nad Odrę i rozważam okolice Lubiąża moim celem będzie głównie boleń ale nie pogardzę też kleniami i innymi rybkami,czy ta miejscowość to dobry pomysł ? Ewentualnie gdyby ktoś mógł podpowiedzieć gdzie warto wybrać się nad Odrę w promieniu 60km od Wrocławia.Rozumiem że nikt tu swoich miejscówek nie poda ale proszę o jakiekolwiek porady odnośnie miejsc gdzie warto się wybrać ze swojej strony zapewniam że wszystkie ryby wrócą do wody.Z wiadomych względów jeśli ktoś chciałby podpowiedzieć to czekam na wiadomości priv. 

Panowie mam pytanko może nie do końca piszę w odpowiednim dziale ale zaryzykuję.Chciałbym się wybrać na jeden dzień nad Odrę i rozważam okolice Lubiąża moim celem będzie głównie boleń ale nie pogardzę też kleniami i innymi rybkami,czy ta miejscowość to dobry pomysł ? Ewentualnie gdyby ktoś mógł podpowiedzieć gdzie warto wybrać się nad Odrę w promieniu 60km od Wrocławia.Rozumiem że nikt tu swoich miejscówek nie poda ale proszę o jakiekolwiek porady odnośnie miejsc gdzie warto się wybrać ze swojej strony zapewniam że wszystkie ryby wrócą do wody.Z wiadomych względów jeśli ktoś chciałby podpowiedzieć to czekam na wiadomości priv. 

Lubiąż jest ok. Stajesz na moście i masz 4 opcje do wyobru (brzeg prawy/lewy, lub w górę/w dół rzeki). Tylko nam nie skłuj wszystkich rybek i wypuszczając szepnij miłe słówko, coby wiedziały, że przyjezdni też je szanują ;)

Połamania!

• Like 1

Znów dzisiaj od rana nad moją ulubioną rzeczką, żurawie już na polach stoją, wielkie i majestatyczne, szykują się... gęsi też pogrupowane, już krzyczą jesiennie, jelenie na rykowisku, kilkometrami niesie. Wszystko żyje, tylko nie rzeka :(

Trzy godziny łowienia bez kontaktu z rybą, woda pusta. W akcie desperacji a w zsadzie aby sprawdzić czy jest tak źle jak mi się wydaje, kilkanaście minut pod samą tamą łowiłem i potwierdziły się moje przypuszczenia, pustka, totalna pustka. Jedyna nadzieja w tym, że Barycz ma stałe połączenie z Odrą i od wiosny coś zacznie się dziać ale dużo wody upłynie nim wróci do stanu przed suszą. Nie ma rzeki, nie ma...

Obraz%252520005.jpg

Barycz przy samym ujściu, kilka dni temu....wody tylko po kolana.

Edytowane przez Tomek O
  • Like 1

Lubiąż jest ok. Stajesz na moście i masz 4 opcje do wyobru (brzeg prawy/lewy, lub w górę/w dół rzeki). Tylko nam nie skłuj wszystkich rybek i wypuszczając szepnij miłe słówko, coby wiedziały, że przyjezdni też je szanują  ;)

Połamania

Spokojnie żadnej nie spadnie łuska z głowy jeśli ktoś chciałby mi jeszcze udzielić wskazówek to czekam na priv  :)

Spokojnie żadnej nie spadnie łuska z głowy jeśli ktoś chciałby mi jeszcze udzielić wskazówek to czekam na priv  :)

Jeżeli w ogóle jakaś rybkę uda ci się dotknać to daj znać - w mojej opinii ten odcinek Odry posłuszny jest tylko mistrzom - reszta musi liczyć na fuksa - czasami długa i ciężka praca wędką wystarcza ale częściej niestety nie wystarcza :)

Połamania

Panowie jak tam z boelniami we Wrocku? Łowicie czy jeździcie poza miasto?

Chciałem dziś połowić od mostu rędzińskiego w dół, ale wszystko zajęte gruntówkami.

a bolki na powierzchni się jakoś intensywnie pokazywały?

byłem dziś poza miastem - jakieś 10 ataków bolków było na 6h chodzenia ale niezbyt chętne były do gryzienia plastiku i drewna.

mimo że komunikat wodny na pogodynce wskasuje stan wody "Minimum okresowe" to jakoś nie widać aby ryby były "zagęszczone".

Uwaga: bo powierzchniowe boleniówki urywa sie tam na kołkach w środkowym nurcie :angry:

Edytowane przez analityk

No przeca Ziom tylko rypki widzi, nic innego...tak se myślę :D

A żeby nie nabijać postów to w tym dopiszę, że dzisiaj cały dzionek za okonkiem na ciężko po Odrze łaziłem. Kilka ładnych garbusków dostałem :)

I jedną ciekawostkę widziałem, bolenie pięknie biły, rano z główek a później z plaż zbierały ukleję a jeden głupek, taki siedemdziesiątak, w motyla strzelił, bielinek kapustnik pił sobie wodę na brzegu i jak wystartował do lotu to bolek za nim do połowy z wody wypierdzielił, nie trafił, oferma :P

A i jeszcze jedno, gościa zupełnie do golfisty podobnego nad wodą spotkałem, jakiś znajomy mi się wydawał  ;), mówił coś, żebyśmy się na jakieś piwo zgadali, abo jakoś tak...

Może, faktyka, pora gardła w zacnym gronie przeplukać?

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 3

A jeśli mowa o zębatych. Miejskie 80+, złowione 2x na jednej wyprawie. Dobrze odżywiony jednak apetyt ogromny jak przystało na porę roku. Z tego samego miejsca wyjechały jeszcze 2 x 70 z groszem. Może jakaś metrówka zawita na rewir :ph34r:
9766fee8bd8b.jpg

Edytowane przez ZedSet
  • Like 7