Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to wygląda na przestrzeni lat

attachicon.gifStanOdryMalczyce.png

Hmm... muszą jeszcze poszerzyć i pogłębić jak to zrobili we Wrocławiu :) Tak poważnie brak systematycznych opadów zaczyna już powoli bardzo nam utrudniać a w perspektywie kilku najbliższych tygodni czy miesięcy może doprowadzić do katastrofy. Wiadomo, że rzeka nie wyschnie, są przecież źrodła podziemne ale pokrywa śnieżna oraz sukcesywny opad byłby wskazany. W samym Wrocku mamy wodę spiętrzoną czego aż tak bardzo nie widać no może poza uciągiem ale poza miastem w szczególności na odcinkach przebudowanych jak najbardziej tak. Dla przykładu na zimowiskach barek poziom lustra wody po modernizacji oraz w trakcie suszy obniżył się o dobre 1,5 metra. Tak więc czekamy na porządny deszcz który poza epizodami frontów burzowych tego roku w lipcu miał miejsce w zeszłym roku na przełomie sierpnia oraz września.

Pozdrawiam

Niestety same opady mogą nie wystarczyć albo wystarczyć na bardzo krótko. Ręka człowieka sprawia, że rzeki zaczynają być maksymalnie wyprostowane. Przejście frontu pomaga tylko na chwilę a woda spływa bardzo szybko zasilając rzeki tylko na krótko. Wodę wezbraniową można wykorzystać bardziej efektywnie i rozłożyć ją w czasie. Polecam parę minut filmu, który otwiera oczy (i cały cykl "woda w górach"):

• Like 8

Może ktoś był ostatnio zerknąć na Topolę, dzieje się coś może przybywa wody ?  :) Z tego co się orientuje obowiązuje tam zakaz połowu. Ale chodzi mi o stan wody w zbiorniku. Zastanawiam się czy będzie po co tam jeździć za rok 

Widziałem, łowiłem w tym sezonie kilka razy. Jest tragedia. Z Kozielnem podobnie. Jeżeli będzie zima to po rybie, za rok można jechać owszem, ale opalać się.

• Like 1

... Odra nie wyschnie ..

Optymistą dobrze być - pamietałem z geografi, że Jangcy to duża rzeka jest a jak kliknąć w google to mamy (a raczej mieliśmy) takie info:

... Jangcy wyschnięta, statki ugrzęzły. Jangcy, najdłuższa rzeka Azji, z powodu największej suszy na przestrzeni ostatnich 50 lat, została zamknięta dla żeglugi. W niektórych miejscach rzeka wyschła całkowicie, a statki osiadły na jej dnie ....

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/108642,jangcy-wyschnieta-statki-ugrzezly

Jak popadało to woda do rzeki wróciła ale to nie ta sama rzeka już.

+ parę innych maga rzek z problemami

http://portalwiedzy.onet.pl/4868,11127,1454043,1,czasopisma.html

Dziś dla kontrastu dostałem nadmiar wody w Brzegu D. - Zrobili fale z 50 cm na 269 cm i spowrotem w dół. Jak rosło to tyle syfu płynęło że nie było rzutu bez zielska na kotwiczce a rybki sie ruszyły - potem jak zaczęło spadać to cisza.

Edytowane przez analityk
  • Like 1

Panowie, na zawodach w Brzegu Dolnym było jakieś info o zbiórce 11 listopada w Lubiążu na ostatnie zawody w tym sezonie. Ktoś coś wie?

http://www.pzw.org.pl/ks-wroclaw/wiadomosci/122248/60/spinning____puchar_kapitanatu_sportowego____11112015r___

• Like 1