Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Slip na Kozanowie jest totalnie spieprzony,nie da się tam zwodować łódki,poniżej ujścia Ślęzy na starej drodze czołgowej jest o.k.,osobiście sam kilkakrotnie wodowałem tam łódke.

mówisz o Rędzinie  po drugiej stronie ?

tam gdzie wodujesz

Edytowane przez oland

Łódkę można swobodnie wodować przy ujściu ślęzy od strony Pilczyc,oraz na drugim brzegu przy lesie rędzinskim,tak było do listopada chyba że coś sie zmieniło,jest to stara droga czołgowa kiedyś tam była przeprawa czołgowa.

Rędzin ,postawili metalowe barierki przytwierdzone na stałe -może tylko na okres zimowy żeby jakiś mądry nie wjechał do Odry ;)  , ale znając naszych włodarzy to nie zdziwił bym się gdyby tak zostawili ,przecież najlepiej wszędzie postawić szlabany ,ogrodzenia ,zakazy , nakazy itp  - budujmy ścieżki rowerowe bo taki jest priorytet  ( osobiście nic nie mam przeciwko  rowerzystom )  robiąc nowe nabrzeża  powinni wziąć pod uwagę że z rzeki i okolic nabrzeża korzystają też inni -co mają inne hobby , wędkarstwo , motorowodniactwo - ale kogo to obchodzi chyba nie nasze PZW choć one pierwsze powinno się ująć i zauważyć problem.    

• Like 2

Na Kozanowie już się można normalnie wodować (wjazd z Kozanowskiej między blokami w tym bajorem w parku), oraz nieopodal w zatoczce przy Połbina ale przy niskim stanie wody jest tam lekkie błotko, a w lato masa roślinności wodnej i momentami 0.5m głębokości.

Do października czy listopada można było się bez problemu wodować po obydwu stronach Rędzina - Rędzińska i Żużlowców, ale na zimę jak już wyżej napisali, postawili jakieś częściowe barierki, więc nie wiem czy da się tam autem z przyczepką wykręcić, bo ja tylko zwożę ponton na kółkach, więc się dało ;)

Ale z pontonem to jest o tyle wygodnie teraz, że miejsc, w których można dojechać do wody jest sporo i póki co jeszcze na wielu nie trzeba mieć terenówki, żeby się dostać.

No i na Janówku zrobili fajny dojazd i parking (a byłem przekonany, że jak to zwykle u nas bywa zamkną to na amen), jakby gdzieś przy takim parkingu zrobili fajny slip z boku nikt by się nie obraził, ale... rozmarzyłem się  ^_^

Znając życie ktoś niechcący około maja wyrwie te barierki .Ostatnio w Polskim Radiu Wrocław był wywiad z jakimś człowiekiem odpowiedzialnym za Wrocławski wezeł wodny i padło pytanie o lepszy dostęp do rzeki dla motorowodniakow,.Ten człowiek odpowiedział że wszystkie zastrzeżenia nalezy kierowac do zarządcy Www,gdzie wszystkie uwagi będą rozpatrzone.Na forum jest wielu wędkarzy z Wrocławia,więc mamy pole do popisu.

Tja, a od czego jest organizacja PZW do której wnosimy składki? To oni powinni być stroną w takich sprawach ale, jak już wielokrotnie pisałem, nikt palcem nie kiwnął aby jakieś dojazdy do wody zostały wyznaczone, parkingi, przepustki dla osób starszych i inwalidów tylko latają i mandaty walą za wjazd do "lasu", przejazd przez wał lub brak wpisu w rejestrze jak ci długopis zamarzł.

Znowu ktoś napisze, że to my, członkowie szeregowi jesteśmy winni, że o to nie zadbaliśmy, że na zarybienia i zbieranie śmieci nie chodzimy i że tylko jesteśmy roszczeniowi.

• Like 3

możne ktoś pomógłby napisać takie pismo ,żeby zawierało odpowiednie argumenty przekonujące do udostępnienia brzegów Odry  dla ogólnie - "wodniaków" ,o wybudowanie na każdym stopniu wodnym normalny slip - o normalnym nachyleniu, o normalnym utwardzonym podłożu ,w razie opadów deszczu żebym nie bał się że nie wyjadę po spłynięciu ,  już nie mówiąc  o miejscu do zaparkowania- to byłby rarytas.

Podobno miasto duży nacisk kładzie na rekreację zachęcającą do korzystania z naszej Odry  buduje nabrzreża ,do odpoczynku ławeczki , trasy spacerowe, rowerowe,miejsca do cumowania łodzi, więc czemu nie do wodowania łodzi oczywiście ogólnodostępne i bezpłatne.

Petycje  taką można by było rozprowadzić do podpisania w sklepach wędkarskich , forum -myślę że by starczyło.

Może by udało się zaangażować  i zainteresować  nasze PZW , ponoć tam też nadeszły zmiany i ludzie są bardziej przychylni wędkarzom - czy to mit  

możne ktoś pomógłby napisać takie pismo ,żeby zawierało odpowiednie argumenty przekonujące do udostępnienia brzegów Odry  dla ogólnie - "wodniaków" ,o wybudowanie na każdym stopniu wodnym normalny slip - o normalnym nachyleniu, o normalnym utwardzonym podłożu ,w razie opadów deszczu żebym nie bał się że nie wyjadę po spłynięciu ,  już nie mówiąc  o miejscu do zaparkowania- to byłby rarytas.

Podobno miasto duży nacisk kładzie na rekreację zachęcającą do korzystania z naszej Odry  buduje nabrzreża ,do odpoczynku ławeczki , trasy spacerowe, rowerowe,miejsca do cumowania łodzi, więc czemu nie do wodowania łodzi oczywiście ogólnodostępne i bezpłatne.

Petycje  taką można by było rozprowadzić do podpisania w sklepach wędkarskich , forum -myślę że by starczyło.

Może by udało się zaangażować  i zainteresować  nasze PZW , ponoć tam też nadeszły zmiany i ludzie są bardziej przychylni wędkarzom - czy to mit  

Najlepszą opcją jest budżet obywatelski. Nie trzeba wtedy polegać na PZW i innych instytucjach.Trzeba zrobić projekt takiego slipu, wyznaczyć miejsca i zbierać podpisy. Z tymi nie będzie trudno w tak dużym mieście. Wystarczy jakieś 3tyś i projekt na pewno będzie sfinansowany z budżetu.

Panowie to powiedzcie mi czy przejazd przez wał jest dozwolony? Nigdzie nie ma znaków a słyszałem że to kosztuje ....

Art. 88n. Zakazy związane z zapewnieniem szczelności i stabilności wałów przeciwpowodziowych
Dz.U.2015.0.469 t.j. - Ustawa z dnia 18 lipca 2001 r. - Prawo wodne
1. W celu zapewnienia szczelności i stabilności wałów przeciwpowodziowych zabrania się:
1) przejeżdżania przez wały oraz wzdłuż korony wałów pojazdami lub konno oraz przepędzania zwierząt, z wyjątkiem miejsc do tego przeznaczonych;

TEORETYCZNIE miejsce powinno być oznakowane - a na wielu przeprawach są tablice informacyjne o zakazie poruszania się po wałach, ale ludzie są kontrolowani i nie słyszałem, żeby sypały się mandaty (np. Karczemna / linia wysokiego napięcia). Ale swego czasu nawet przy dojeździe na barki l od Osobowickiej przejazd jest możliwy, oznaczony i wyłożony płytami a znajomy kiedyś nadyskutował się o możliwości przekraczania wału w tym miejscu.
Więc "miejsce oznaczone" jest zapewne bardzo zależne od humoru osoby kontrolującej i jej widzimisia ;) 
  • Like 1

No i nadejszła wiekopomna chwila, wyznaczam spotkanie odstresowujące wrocławski środowisko wędkarskie, czyli kółko wzajemnej adoracji, na sobotę 16-tego wieczorem, gdzieś pod torami ale wstępnie Lamus bo dobrze i nie drogo.

Pisać do mnie a przy SMS-ach pisać kto bo wszystkie moje numery wraz z telefonem gdzieś w Odrze sobie leżą,  muszę wiedzieć na ile osób stolik zaklepać.

I proszę poważnie podejść do sprawy bo atmosfera na forumie nie do zniesienia i KONIECZNIE trzeba coś z tym zrobić. ;)

Edyta: i prosze rozesłać "wici" po tych różnych outsaiderach bo z powodu niemania nr telefonow nie mogę tego zrobić.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 5

".Trzeba zrobić projekt takiego slipu, wyznaczyć miejsca i zbierać podpisy"

ten projekt to kto miałby zrobić ? osoba zainteresowana czy miasto?

Osoba zainteresowana tzw. lider projektu. Jeśli uzbiera się wystarczająca liczba podpisów to później miasto będzie konsultowało wykonanie z liderem.

Widziałem :D

To Twoje? :D 

Na jesienną porę "stałcik" wskazany, ale na upały te białe super gaszą pragnienie ;)

Szczerze...zmieńmy temat. Jestem na redukcji i przez ostatnie prawie 2 miesiące wypiłem...okazjonalnie jedno piwko (Jankesa ;) )