Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Ale na boleniu się świat nie kończy... Są różne inne gatunki, choć eskalacja bolenia faktycznie, może i będzie...

Podobnie jak na sandaczu !!!

Na suma wyrok został już wydany ... Teraz będą tłukli bolenie...a jak , bo wyżerają narybek innych gatunków...ciekawe co będzie następne ... domyśleć się nie jest trudno.

Błędy popełnione dawno i w dalszym ciągu się je popełnia , błędną polityką zarybieniową a w zasadzie jej braku.

• Like 2

Co to? Boleniarze kontestują nowe warunki? Nie wierzę... No kto otworzy wątek "Bolenie 2018" ?

Ja otworzyłem...bolkiem z listopada (sam fotkę cykałeś ;) ) :lol: :lol: :lol: Cel wywołać jakąkolwiek dyskusję, zainteresowanie. Niestety, wędkarze z tego okręgu mają wszystko w dupie  :) Prawdopodobnie nic w tym temacie nie zostanie poczynione. Kilka komentarzy, bluzgów i do przodu. 

Spoko sprawa, skoro można klenia cały rok to czemu nie bolka? Ryba równie "smaczna" i równie pospolita, poza szoszonami nikt normalny nie zberetuje.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tak...spoko sprawa... :lol: :lol: :lol: Nikt nie zberetuje tej "smacznej" ryby bo i po co jak można sandacze na gniazdach trenować. :doh:

• Like 2

Trenować sandacze można przy okazji połowu innych ryb więc to żaden argument.

Jesteś na prawdę naiwny w swoim myśleniu :) Poza tym czy to jest etyczne łowić ryby w ciągu tarłowym ? Czy nie lepiej byłoby znieść limit przy zachowaniu okresu ochronnego?

• Like 1

Zapewne tak samo etyczne jak wbijanie żyjącej istocie kotwicy w pysk dla własnej przyjemności.

Zapewne tak samo etyczne jak przetrzymywanie ryby poza wodą dłużej niż to potrzebne do odhaczenia, tylko po to aby cyknąć focie bo na forum fejm musi być.

Jesteś naprawdę tak obłudny?

Edytowane przez grzegorz88

Aaa co mi tam

Teraz łowcy z Wrocławia łowić nie moga bo ciąg tarłowy i będą jechac po nich jak po burej suce... ale koledzy z forum z zagranicy i ta lepsza elita może i będą graty dostawać? ???? Swoją drogą dla chcącego nic trudnego jaki problem łowić sandacze w kwietniu i w maju na kleniowe woblery? Czy na paprochy okoniowe... Problem moim zdaniem to to gdzie można łowić w tych okresach a nie to że można łowić bolenie(czytaj. Łowienie na większe przynęty...) A na dodatek w przepisach chyba nic nie ma że w kwietniu nie możesz łowić na przynęty wielkości tzw.sandaczowej lub szczupakowej tak w zasadzie możesz założyć kopyto 12 cm i wmawiać że łowisz okonie(????nilowe...)

• Like 1

Żadna to argumentacja. Kopał z koniem się nie będę. Złóż podanie w okręgu wrocławskim...pisana Ci jest wielka kariera [emoji38] [emoji38] [emoji38]

Wbrew pozorom grzegorz88 ma dużo racji w tym co pisze. To taki trochę inny poziom mentalności wędkarskiej... Nie mówię, że jej nie masz, ale chyba nie zrozumiałeś o co mu chodzi.

Wbrew pozorom grzegorz88 ma dużo racji w tym co pisze. To taki trochę inny poziom mentalności wędkarskiej... Nie mówię, że jej nie masz, ale chyba nie zrozumiałeś o co mu chodzi.

Tak. Jestem obłudny bo kłuję ryby i robię im fotki i nie byłbym obłudny gdybym nie robił tych fotek ale łowił podczas tarła .

a co mi tam  :angry:​ .....

Polecam temat Sandacze 2018 , można ? - a można - bo wolno  , B) a powinien być w czerwcu !!

i jak co roku bolenie w marcu i kwietniu - nie w maju !! po drugiej stronie Odry ponoć niemieckie ,  , można ?- można -  ale ile laików ,polubień, och - ach .a u nas w tym czasie okres ochronny był , nie mam pretensji  :huh:

-  przecież to ten sam boleń który pływa raz po jednej stronie raz po drugiej    ,źre raz polską raz niemiecką ukleje B)   

Panowie nie popadajmy w paranoję i skrajność , kto brał ryby to będzie nadal brał  ,  przed okresem i po okresie ochronnym  

dobry przykład kolega dał z kleniami , brak okresu ochronnego wcale nie wpływa na jego populacje i liczebność . jedynie zainteresowania kulinarne zmniejszają  liczebność poszczególnych gatunków atrakcyjnych na patelnie :wacko:

Może powinniśmy odłożyć w ogóle spining na wieszak  do maja ,  pływanie na łodzi do czerwca , pstrągi do wiosny , ?? - bo wszystko jest Bee :doh: ,mamy coraz więcej ograniczeń ( patrząc na nowe pomysły na Mietkowie - zabrana część zbiornika dla  kaczek :excl:  :bighair: )- więc nie róbmy sobie sami jeszcze więcej   problemów i ograniczeń  miedzy sobą , uważam że jeśli nawet ukujesz kotwicą  bolenia , okonia , pstrąga czy inną rybę i wypuścisz ją w dobrej kondycji , bez niepotrzebnych sesji zdjęciowych będzie to lepsza ochrona od innych narzucanych odgórnie - stosujmy swoje etyczne zasady kreowane poprzez ten portal C&R a wszystko będzie OK i nie trzeba będzie przepisów    

Edytowane przez oland
  • Like 4

Brak okresu na bolenia moim zdaniem właśnie zmniejszy liczebność gatunków nazwijmy to atrakcyjnych kulinarnie. I tyle chciałem napisać. Czas pokaże czy się mylę.
Lajki i jakieś zagraniczne ryby mnie nie obchodzą, tak samo jak przeplatanie tej dyskusji farmazonami o kłuciu ryb i robieniu fotografii.
Patrząc na obraz ogólny co się dzieje w tym okręgu, mam nieodparte wrażenie że składka "na ochronę wód" powinna być nazwana nieco inaczej. Likwidacja odcinka NK, grupy realizacyjnej, górnych widełek, okresu na bolenia...
Takie rzeczy to w świadomym społeczeństwie można wprowadzać. Nie w tym okręgu, gdzie ryby dostają kołkiem w łeb a obrazki z nad rzeki kojarzą się z rodziną Adamsów.

• Like 2

Zed Zgreg wiem doskonale że masz dobre intencje.... ,  fakt faktem to co się dzieje w tym okręgu  to szokk!!  -  odnośne decyzji okręgu PZW !!

- ciekawi mnie czy panowie , którzy przyklepali te wszystkie decyzje odnośnie Mietkowa !, powodziówki No kil ! , okresu ochronnego bolenia ! i wymiaru  okonia ! , czy mają cokolwiek wspólnego z wędkarstwem! czy potrafią zrozumieć kierunek w którym się rozwija wędkarstwo - na pewno nie jest to pozyskiwanie mięsa - tylko forma aktywnego wypoczynku ,pasja  przecież oni nie działają w ogóle w interesie wędkarzy dolnośląskich ,

np.  skoro jest nadmiar bolenia w Mietkowie ...    to po co jeszcze zarybiali boleniem ? po co są odłowy kontrolne , po co ekspertyzy ichtiologów , tęgich mózgów zatrudnionych przez PZW  - fikcja !! spierd....li robotę - zachwiali równowagę gatunków ryb , nie stosując odpowiednich zarybień procentowo  przez lata , teraz chcą szybko przywrócić eldorado sandaczowe sprzed lat?  ograniczając populacje okonia , bolenia ,naturalnego konkurenta , i znosząc wymiar górny sandacza !! ?

raczej to jest kierunek żeby odłowić wszystko i oddać pod opiekę ornitologom niech sobie hodują kaczki na wyspach  i oglądają przez lornetki jak się ptaki  kopulują i składają jajka !!  podglądacze  :ph34r:  

• Like 3

Brak okresu na bolenia moim zdaniem właśnie zmniejszy liczebność gatunków nazwijmy to atrakcyjnych kulinarnie. I tyle chciałem napisać. Czas pokaże czy się mylę.

Widzisz, Ty masz w d etyke, Ty się tylko pazernie boisz, że Ci ryby zabraknie i taka jest prawda, a

wszystko próbujesz maskować etycznymi gadkami.

Edytowane przez grzegorz88

Widzisz, Ty masz w d etyke, Ty się tylko pazernie boisz, że Ci ryby zabraknie i taka jest prawda, a

wszystko próbujesz maskować etycznymi gadkami.

Jak zabraknie jemu to i Tobie zabraknie...

A co to za wędkarstwo bez ryb???