Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

@pawel79 a dlaczego miało by dochodzić do spięć miedzy wędkarzami? Poza tym w terminarzu PZW  O/Wrocław nie ma rezerwacji łowiska więc łowimy jak chcemy a wszyscy na równych prawach, czy to Wasz klub czy ....dom wariatów ;)

Co do nieśmiałych sugestii kolegi @......beer to na spotkaniu będzie miała miejsce prapremiera piwa "BALDACHIMY" które opracowałem specjalnie z myślą o połączeniu z ciężko strawnymi, pieczonymi mięsiwami i kiełbasami, na przykład z grilla. Takie piwo łagodzące skutki spalenizny i tłuszczu w organizmie choć dla nas to zupełnie nie potrzebne, jeszcze niepotrzebne ale... ;)

Proszę o aktualizację listy celem zapewnienia odpowiedniej ilości:

1-Fido
2-analityk
3-karpiu08

4-Slavo

5-Arti

6-...

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 1

Żadna nowość. Prawidłowo skasowali.Bo budowla hydrotehniczna wraz z umocnieniami. Tak traktują.Ale dajmy na to że bedzie taki sam jaz lub elektrownia z uregulowanym korytem wybetonowanym czyli wzmocnieniami na odcinku od Wrocławia do Szczecina to co najwyżej bedziesz mógł połowić w kałuży....ot taki bubel artykułowy. Przykład elektrownia Kazimierza Wielkiego do kępy mieszczanskiej wszedzie umocnienia aż do kempy więc odcinek wyjety z łowienia. Ale strażnicy to tłuki są ,jeśli to czytacie to miejcie oliwe w głowie bo jak narazie u sporej części powietrze szumi i pustka.Przepisy są do dupy nieuregulowane i nieunormowane.Takich powinni karać...

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 2

No to miej tylko i wyłącznie prerensje do betonu czyli strażników za równe traktowanie. Jak sam się pilnujesz to możesz tylko szepnąć na ucho... Co mam Ci powiedzieć sam wyłapałem mandat w miejcu gdzie normalnie się odbywały zawody SF. Nie ma reguły. Zależy na kogo trafisz z psr.Przepisy są do kitu jak wcześniej pisałem. Jest samowolka i sędziowanie na boisku przez nielicencjonowanych sędziów dla których na koniec roku liczą sie statystyki..

Gość Hans Kloss

Regulamin PZW 2017 stanowi że:

3.4. Ponadto wędkarzowi nie wolno :[...]

d/ łowić ryb w odległości mniejszej niż 50 m od: jazów, śluz, tam, zapór, przepławek oraz innych urządzeń służących do piętrzenia wody. Zakaz ten nie dotyczy budowli hydrotechnicznych służących regulacji brzegów lub dna, np. ostrogi, opaski i progi denne.

Ustawodawca nie mógł się chyba wyrazić jaśniej- wszelkie umocnienia brzegów (np. widoczna na zdjęciu betonowa opaska przy jazie) nie powinny być  uważane za urządzenia piętrzące wodę, w związku z czym sprawa nadaje się do sądu.

Definicja jazu jest bowiem jasna (z bronkopedii): "Jaz – budowla hydrotechniczna wybudowana w poprzek rzeki lub kanału piętrząca wodę.

Te nadbrzezne betony nijak nie wyglądają na wybudowane w poprzek rzeki, a że stanowią część OBIEKTU nazywanego "Jaz Opatowicki"  na który składają się m.in. jaz, owe nadbrzeżne betony, kamienna opaska itd. itp. to wcalenie znaczy że są jazem w sensie definicji tego pojęcia.

Sam też sie kiedyś sfrajerowałem i w podobnej sytuacji zapłaciłem naciągaczom, teraz łowię z łódki więc sprawa mnie nie dotyczy.

Natomiast co do "nieudaczników łowiących pod śluzami" to ja bardzo ciekaw jestem gdzie w takim razie udacznicy łowią z brzegu we wrocławskiej Odrze sportowe ryby takie jak bolenie, jazie czy klenie w sytuacji gdy rzeka, tak jak tegorocznej wiosny, przez większość czasu "stoi".

Edytowane przez Hans Kloss
  • Like 2

Trzeba wiedzieć gdzie szukać ryby. Nie przesadzaj że woda stoi wszędzie...Wcale nie trzeba łowić przy śluzach i innych. Umocnienie jest częścią budowli hydrotechnicznej wraz z wałami czy betonami.Poczytaj sobie w prawie budowlanym czym jest budowla hydrotechniczna piętrząca wode i co się do niej zalicza... Przerabiałem temat więc wiem.Zapis w regulaminie połowów jest do bani. Powinno być napisane 50m od czoła piętrzenia wody i było by jasne.

Kolego hans poza tym jak byś chciał wiedzieć dodatkowo zagłebiając sie w ustawodawce i jego pojecie o przepisach podobnie jak twoja znajomość jest nikła...kanał burzowy(przeciwpowodziowy)Wrocław również jest budowlą hydrotechniczną pietrzacą wode na całym jego odcinku...pietrzy wodę okresowo i zalicza sie w prawie budowlanym jak i przepisach o rybactwie śr.ląd. do takich budowli pietrzacych wodę.Wiec w praktyce nie mozesz tam łowić co Ty na to mistrzu? Dalej twierdzisz ze przepis nie jest bublem?

Ktoś te przepisy ustalał? 

Czy w związku z waszą interpretacją nie mogę łowić na opasce czy na główce?? Bo to budowla hydrotechniczna?

Panowie - troszkę zdrowego rozsądku proszę... Czasami wskazany...

A dla mnie osobiście, cóż, przepis chory, nieracjonalny, rozbić go o kant tyłka...

Warto łowić tam gdzie ryby są.A jeśli chcemy je chronić to zakazać zabierania ryb z kilometrowych odcinków przed i za zaporą.

Gość Hans Kloss

Kolego hans poza tym jak byś chciał wiedzieć dodatkowo zagłebiając sie w ustawodawce i jego pojecie o przepisach podobnie jak twoja znajomość jest nikła

Nie twierdzę że przepis nie jest bublem, twierdzę natomiast że mandat za łowienie z przyjazowych betonów nadaje się do sądu ze sporymi szansami na wygraną. Natomiast co do rzekomej bublowatości przepisu i jeszcze bardziej rzekomego mojego nikłego pojęcia to jestem pewny że podobni tobie mądrale nie są nawet w stanie ułożyć niebublowatej definicji pojęcia  "stół" i nawet za setnym podejściem do zagadnienia ich definicja stołu nie będzie kompletna. Albowiem tzw. drugą dziurę w d.... znaleźć jest znacznie prościej niż zachować idealną precyzję wywodu.

• Like 2

Pany opieramy się o budowle hydrotechniczne piętrzące wodę. Fido piszę się Amen nie Ament...Ale uniknijmy tych uszczypliwości.Panowie obowiązuje nas ustawa o rybactwie śródlądowym to podstawa i tego musimy się trzymać. Do pomocy mamy regulamin RAPR który jest podrzędny względem ustawy. To tak od strony prawnej. Kolega nie ma najmniejszych szans przed sądem... Sorry ale przepisy ustala rozporządzenie ustawy a nie jakis regulamin pzw... Na tym opiera się sąd.Jak ktoś się z tym nie zgadza mogę załatwić że sprowadzę go na ziemię w tych kwestiach. Sam byłem w podobnej sytuacji przebrnełem przez szereg ustaw zapisów później pisma rzgw i inne. Proszę o to aby nie pisać że się wymądżam... Przedstawiam suche fakty z życia wzięte. Poza tym panowie jak się nie jest pewnym jest telefon w rejestrze do psr dzwonić i pytać.

Gość Hans Kloss

Ja łowię, Wujek Janek łowi. Nie musimy nawet wyjeżdżać poza administracyjne granice Wrocławia i mimo niskiej wody, prawie stojącej, mimo że nic nie płynie, nie  gania ani nie tłucze dziś w ciągu niespełna pół godzinki Wujek Janek 3 bolenie a ja suma ( wziął boleniowego wobka z powierzchni, już drugi w tym roku).

Albowiem jak słusznie nadmienił kol. woblery L.E. "trzeba wiedzieć gdzie szukać ryby. Wcale nie trzeba łowić przy śluzach i innych".

A skąd wiedzieć? Najlepiej chyba zakupić szklaną kulę albo wypatrzyć sobie ryby na Google Maps....a tak poważnie to szczerze współczuję Kolegom Wrocławianom łowiącym na Odrze wyłącznie z brzegu bo mam świadomość, że przy obecnym stanie rzeki większość z nich jest w tzw "czarnej d...." i pozostaje im albo na chybił-trafił biczować stojącą, martwą wodę albo wyjechać poza miasto na jakieś główki i przelewy, bo ryzykować 2 stówki mandatu lub sądowe korowody chyba nie ma sensu.

Btw ciekaw jestem skad się wziął ten komentarz interpretujący fragment ustawy o rybactwie śródlądowym, obecny w regulaminie PZW.

Bo interpretując ustawę "po policyjnemu" to w praktyce zakazuje ona całkowicie połowu ryb na uregulowanycyh rzekach- przecież ostrogi i opaski również piętrzą wodę, nieważne że często w kierunku równoległym do nurtu rzeki, ustawa nie zawiera przecież wymogu prostopadłości.

• Like 1