Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Kombinuję nad wyjazdem muchowym do Słowenii na 3-4 dni (+ dojazd 2 dni), koszt licencji około 750 zł (te lepsze miejsca), auto jest, paliwo jakieś 1000 zł do podziału na jadących, nocleg w namiocie za 40 zł / noc na kempingu, jedzenie z Polski. Termin: początek września - może jest ktoś chętny? jak coś to priv.

https://www.flydreamers.com/en/articles/fly-fishing-in-slovenia-all-you-need-to-know-a1491

Gość Hans Kloss

Aż się wierzyć nie chce że takie ryby występują w okolicach Wrocławia. Łowię tu od 40stu lat i przyznam  że  takiego cudeńka tu nigdy nie złowiłem a w dodatku nie złowił go nigdy żaden z licznych krewnych i znajomych.

Gość Hans Kloss

Po kilku tragicznych dniach bezrybia (sumowe niewymiarki, okonie,  krótkie sandaczyki i szczupaczki) nareszcie sumy zaczęly trafiać. Dziś dwa, większy mierzył 90 cm, a na dokładkę 40-centymetrowy okoń. Ryby były dziś aktywne  pomimo sporego spadku poziomu wody.

Edytowane przez Hans Kloss

Hans przestań pierd.lić

Nie wiem o co chodzi, ale od użytkownika z "TEAM JERKBAIT" pod awatarem chyba powinno wymagać się trochę więcej kultury. 

"1. Chcemy aby jerkbait.pl był miejscem kulturalnej wymiany poglądów – szanuj swoich rozmówców i traktuj ich tak, jakbyś chciał żeby Ciebie traktowano."

• Like 4

Gość Hans Kloss

Piszę żeby okazjonalni wędkarze wiedzieli czy jest sens wybierać się nad wrocławską Odrę czy wręcz przeciwnie. Bo ja jestem nad wodą prawie codziennie.

Edytowane przez Hans Kloss
  • Like 10

Gość Hans Kloss

Sytuacja wędkarska poniżej jazu w Rędzinie bardzo zależy od tego czy jazem płynie woda czy jest podniesiony. Jak woda stała to prawie nigdy nie połapałem a jak płynęła to zwykle było co najmniej znośnie. Wczoraj jaz był podniesiony a stan wody  powyzej był niski, więc raczej szału nie będzie.

• Like 2

Gość Hans Kloss

@FidoAngel zapodał bardzo cenny link, z tym że dla podwrocławskich wód bardziej odpowiednie są dane ze stacji hydrologicznej w Trestnie (wieś powyżej Wyspy Opatowickiej):

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/151170030

Pomiary wykazują że stan wody jest wciąż niski a jej temperatura rośnie, co nie najlepiej wróży weekendowym spinningistom.

Dziś przy całkowicie martwej zupowatej wodzie (glony, wkurzające fragmenty roślin i salwinia) sandacz niewymiarek i dosłownie rzutem na taśmę, bo tuż przed zmierzchem w czasie powrotu, sumek 80 cm.

Dziś, po szczegółowych analizach informacji zamieszczanych na tym forum, stwierdziliśmy że nie ma sensu jechać nad Ordę i wypiliśmy piwko na parkingu...

Nieczęsto ostatnio bywam nad Odrą ale wczoraj byłem i akurat rybki były aktywne mocno. Ja męczyłem klenie na muchę ale bolki celowo :) hasały żeby mnie wkurzyć - ostatnio jesteśmy na siebie poobrażani :)

Nie jeżdżę autem ciężarowymzostanę lepiej na jerku chyba ,że dostanę nfo ,że jest sens jechać, to pojadę porobić fotki z rybami

Widzę kolega nabrał pewności siebie, wyczuwam złośliwość. Było już paru takich co sporo fotek wrzucali a potem im sie znudziło. Kolega chyba nie zauważył, że lokalni mistrzowie przestali sie chwalić co nie znaczy, że nie łowią (a podejrzewam że nieźle łowią).

.. a może to umiejętności kolegi lub te sprzedawane wobki na prawdę takie łowne że Lipińskie, Oleixy czy inne rękodzieło im nie dorasta do ogona? Może ktoś obiektywnie się wypowie (ja nie łowie nimi to nie mam zdania)?

Edytowane przez analityk