Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Byś rozwinął tę jakże głęboką myśl? Czy raczej niecenzuralne?

Przeczytale dokladnie regulamin i zakaz VERTA PS Ja właśnie zmieniłem okręg z Legnicy. I lekko zdziwiony jestem, myślałem że się coś mi pokickało

Edytowane przez papierzakilures

• 2 miesiące temu...

offtopic 

- czy ktos/kogo polecacie we Wrocławiu serwisuje kołowrotki castingowe (czyszczenie/ smarowanie itp.) ? 

(Pan na św. Macieja już nie przyjmuje nowych zleceń - zdaje się, że zamyka biznes)

Zdaje się że niedaleko Wrocka jest Andrzej Przybytek chyba w Jeleniej Górze. On Ci ogarnie temat. 

• 1 miesiąc temu...

To i ja mam pytania:

Da się tam wpłynąć? Barki pewnie stoją jak latem, ale dawno nie byłem.

Czy odblokowali slip w Brzegu bo kiedyś sie odbiłem tam od jakiś taśm. A wodować się pod Malczycami i cisnąc teraz 15km na Głoskę to mi się nie widzi przy tych temperaturach.

To i ja mam pytania:

Da się tam wpłynąć? Barki pewnie stoją jak latem, ale dawno nie byłem.

Czy odblokowali slip w Brzegu bo kiedyś sie odbiłem tam od jakiś taśm. A wodować się pod Malczycami i cisnąc teraz 15km na Głoskę to mi się nie widzi przy tych temperaturach.

Na początku października slipowalem się na byłej przeprawie promowej w Brzegu i swobodnie wpłynąłem na starorzecze w Głosce

• 4 tygodnie później...

Witam

Czy ktoś z Państwa na jeszcze siłę i nerwy na zadanie pytania do Urzędu Marszałkowskiego w sprawie:

Obręby ochronne ustanowione przez Zarząd Województwa Dolnośląskiego

,,Na terenie ustanowionych obrębów ochronnych zabrania się połowu oraz czynności
szkodliwych dla ryb, a w szczególności naruszania urządzeń tarliskowych, dna zbiornika
i roślinności wodnej, uprawiania sportów motorowodnych i urządzania kąpielisk, za wyjątkiem
wykonywania statutowych obowiązków zarządców cieków.,,,

https://wroclaw.pzw.pl/szczegoly-artykulu/obreby-ochronne-ustanowione-przez-zarzad-wojewodztwa-dolnoslaskiego_bDgA4W4vQGqvQTy8e5QD?parent_way=214

W wyznaczony obrębach zabrania się połowów, uprawiania sportów motorowych, urządzania kąpielisk.

A kajakarstwa się nie zabrania.

Czyli wędkarz łapiący z brzegu wyrządzi więcej szkody dla tarlisk, dna zbiornika, roślinności niż przenoszenie kajaków w korycie rzeki gdzie nie ma możliwości przepłynięcia lub usuwanie powalonych drzew,

które stanowią przeszkodę.

I kto teraz będzie pilnował rzek jeżeli usuwa się z nich wędkarzy, chyb kłusownicy.

Pozdrawiam

• Like 1

O ile jestem w stanie zrozumieć obręby ochronne w sąsiedztwie urządzeń piętrzących wodę o tyle odcinka Widawy od Świniar nie kumam‍♂

Szkoda bo to piękny, dziki odcinek tej rzeki, często tam wędkowałem.

A co się tyczy decyzji PZW Wrocław, to jakoś mnie to nie dziwi.

Kilkanaście lat temu zgłaszaliśmy im problem ze zbyt dużą ilością suma na odcinku poniżej Wrocławia, w odpowiedzi na to, oni wpuścili go do wody jeszcze więcej  ;)

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Co było nie mówić na ten zakichany okręg, to jednak wprowadzenie obrębów ochronnych wynika z decyzji wyższej instancji a oni jako dzierżawca są obowiązani to wykonać. I to bez gadania. To tak gwoli bycia obiektywnym.

Wprowadzenie tych obrębów prawdopodobnie związane jest z działaniami związanymi z zapewnieniem migracji i refugiów. Oczywiście to fikcja, bo najłatwiej ograniczyć wędkarstwo (mowa o Widawie i Smortawie) a żadnych działań realnych nie wykonywać. Choćby zakazać opuszczania najniższych w korycie jazów. Co do ochrony przepławek czy jazów to tylko sztuka dla sztuki, bo przecież i tak nie wolno przy tym wędkować i nikt rozsądny tego nie robi. Zdarzają się debile, ale oni i tak nie czytają i nie rozumieją o co chodzi.

W mojej ocenie, jeśli takie działanie miałoby w Widawie przynieść efekt, na pewno należy ograniczyć spływy kajakowe tymi odcinkami. Bo to, co robią tam kajakarze podczas spływania, zatrzymywania się jest szkodliwe maksymalnie. Otóż jadą po tarliskach dnami kajaków, wiosłami. Wysiadają i przeciągają te skorupy w ogóle nie zważając na tarło i tarliska.

A tak, najprościej. Wywalić wędkarzy i spokój.

Będę tam w tym roku spacerował bez wędki w okresie zakazu wędkowania i ponagrywam proceder. Ciekawe co z tego wyniknie

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Witam

Już nie ma co się martwić o Widawę i inne nasze rzeki w okolicy.

Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie  ogłosiły ,,Plany utrzymania wód,,

Najpierw konsultacje:

,,Od 7 do 31 stycznia 2025 r. trwają konsultacje społeczne projektów jedenastu Planów utrzymania wód w regionach wodnych, na obszarach działania PGW Wody Polskie Regionalnych Zarządów Gospodarki Wodnej oraz sporządzonych dla tych dokumentów Prognoz oddziaływania na środowisko.,,

https://www.gov.pl/web/wody-polskie/plany-utrzymania-wod

Później efekty:

,,Na czym w praktyce polega „utrzymanie wód”? Bynajmniej nie na zatrzymaniu wody. Wręcz przeciwnie – na przyspieszeniu odpływu przez rozbiórkę tam bobrowych i zasypywanie norożeremi, pogłębianie koryt (zwane często odmulaniem), klasyczne regulacje faszyną i narzutem kamiennym, wycinkę drzew na brzegach i w korytach, wyciąganie rumoszu drzewnego, koszenie roślinności wodnej, remont nikomu niepotrzebnych starych jazów itp. Działania te często są ze sobą sprzeczne nawet w obrębie jednego odcinka rzeki, jednak prowadzone w ten sposób od dziesięcioleci. W kontekście postępującej wraz ze zmianą klimatu głębokiej suszy, nawalnych opadów przynoszących powodzie błyskawiczne – tak rozumiane prace utrzymaniowe stanowią zagrożenie zarówno dla przyrody rzek, jak i mieszkańców Polski. To relikt PRLu, czasów minionych, przy innych stosunkach ekonomicznych, społecznych, innym zagospodarowaniu przestrzeni i o innym klimacie.,,

https://wolnerzeki.pl/konsultacje-planow-utrzymania-wod-do-31-stycznia/

Czy ktoś z Państwa wybiera się na konsultację, czy ktoś z PZW wybiera się na konsultację ?

28 stycznia 2025 r. RZGW we Wrocławiu

Centrum Aktywności Lokalnej na Przedmieściu

Adres: ul. Prądzyńskiego 39a,

50-433 Wrocław

Czy to nie jest zaprzeczenie wprowadzonego Obrębu ochronnego na Widawie.

Czyli tniemy + pogłębiamy

To planują Wody Polski;

,,Zapewnienie warunków korzystania z wód, w tym utrzymanie zwierciadła wody na poziomie

Umożliwiającym funkcjonowanie urządzeń wodnych oraz innych urządzeń.

Brak drożności cieku, duże ryzyko zagrożenia powodzią lub podtopieniami, niekorzystne

stosunki wodne w gruntach na terenie zlewni, brak właściwego i efektywnego funkcjonowania

urządzeń wodnych, w tym urządzeń melioracyjnych, niekorzystne zmiany w środowisku

przyrodniczym, niedostateczny stan techniczny i niewłaściwe funkcjonowanie

urządzenia wodnego. Zapewnienie swobodnego przepływu wód, zmniejszenie zagrożenia

powodzią lub podtopieniami, zmniejszenie ryzyka wystąpienia szkód, poprawa lub zachowanie

właściwych stosunków wodnych w obrębie zlewni cieku, poprawa efektywności

funkcjonowania urządzeń wodnych, zapobieżenie negatywnym zmianom w

środowisku przyrodniczym............. ,,

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów znad polskiego morza. 

Żona wymyśliła żeby w majówkę pojechać do Wrocławia.

Możecie polecić jakąś agroturystykę w promieniu 30-40 kilometrów od miasta żeby można było w spokoju odpocząć od roboty a przy okazji trochę powędkować?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

P.s. Booking i tym podobne strony już przejrzałem i mam swoje typy ale miło będzie przeczytać opinię kogoś kto korzystał z danej lokalizacji.

Oj, będąc z Wrocławia raczej się nie korzysta z agroturystyki na miejscu …

Miejsce prędzej. Ale czego oczekujesz? Rzeka? Zbiorniki? Jakie ryby? Ile chcesz czasu poświecić? Dzień, nocki? Brzeg, łódka? Dzicz czy raczej przy ludziach?

Tak w ciemno polecałbym Odrę. Z racji, żem miejscowy nie znam cen, ale myśle, ze całkiem fają opcją na maj, zależnie od żony, mógłby być domek na wodzie. Taka tratwa z domkiem co się przemieszcza. Łowisz kiedy chcesz, kobita sobie siedzi i czyta na tarasie albo w domku zależnie od pogody. Tylko na majówkę to pewnie by trzeba juz rezerwować.

• Like 1

Witam kolegów znad polskiego morza. 

Żona wymyśliła żeby w majówkę pojechać do Wrocławia.

Możecie polecić jakąś agroturystykę w promieniu 30-40 kilometrów od miasta żeby można było w spokoju odpocząć od roboty a przy okazji trochę powędkować?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

P.s. Booking i tym podobne strony już przejrzałem i mam swoje typy ale miło będzie przeczytać opinię kogoś kto korzystał z danej lokalizacji.

Jak Qh napisał daj więcej info bo jak Wrocek to Odra i Mietkow, jak trochę dalej to Jelenia Góra to Bobr i Pilchowice, Walbrzych też ma jakiś zbiornik niedaleko  jeszcze dalej zamek Czocha