jakub_kolo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 ja wymiarowca nie złowiłem od dobrych dwóch miesięcy inna rzecz, że się jakoś na nie nie nastawiałem, ale szczupaki lubię łowić i zazwyczaj się jakiś uwiesił... Na początku sezonu połowiłem trochę na Bajkale, ostatnio tam nie jeżdżę. W zeszłym roku ze szczupalem było duuużo lepiej ale też w inne miejsca chodziłem. Teraz tam nie chodzę, bo ludzi masa...Znasz jakieś ciekawe miejscówki na szczupaka w okolicach Wrocławia? Jak masz jakiś namiar to daj znać na forum albo priv 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Ja to samo mam, na wiosnie sie trafiały, a teraz nie, wyjatek to jeden taki kilka tygodni temu miał około 55 cm zlowilem go dziwnego dnia. Dziwny dzien bo złowiłem wtedy po jednej rybie z kazdego gatunku suma szczupaka sandacza, bolenia i okonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub_kolo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 może to jest tak, że...jednego rocznika jest więcej szczupaków 40-60 innego sandaczy 40-60 i tak co roku wędkarze wyławiają rocznik to drugi gatunek zimą dorasta...W zeszłym roku łowiłem same szczupaki, teraz sandacze...Złowienie ryby spoza przedziału 40-60 (w górę) to już jest niezły wynik we Wrocławiu przy tej presji... Dlatego tych ryb nie biorę pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Tych sandaczy tez nie ma za duzo, generalnie to według mnie jest tylko kilka miejsc gdzie zbiera sie ryba i w innych trudno jest cokolwiek złowić nie wiem jak to ma się do współistnienia i bytowania szczupaków razem z sandaczami ale wydaje mi się że tam gdzie łowimy sandacze szczupaków nie powinno być wogóle no i na odwrót. Mi przynajmniej nie zdazyło sie złowić jescze z tego samego miejsca szczupaka i sandacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 A tak apropos zabierania ryb to mi sie przypomniał taki dziad który myślałem, że jest normalnym wędkarzem i rozmawiam sobie z nim a on tu nagle wyciąga..... małego sandaczyka. Nie zdążyłem pisnąć a on mu w łeb i mówi wydałem na przynęty dwie dychy w wędkarskim, musze coś do domu przynieść żeby żona nie mówiła że na ku*wy chadzam no i dzieci też chcą rybkę zjeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Trza było mu pizdnąć w pilotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Gosciu wziął sandaczyka pod pazuche pobiegl do auta i odjechał, wiecej go nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub_kolo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Co do gościa z sandaczem to szkoda komentarza... Najlepiej dzwonić po PSR, bo we Wrocławiu raczej z wezwania przyjeżdżają (oczywiście sens jest tylko jak koleś dalej łowi...). Ja dzisiaj znowu dorwałem sandacza trochę większy niż wczoraj (56cm) ale ciągle za mały wszystkie wieczorne sandacze na jedną i tą samą przynętę - pływający wobler 9cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Z tymi szczupakami jest róznie.. wedlug mnie trzeba trafic z przyneta.. byl okres ,ze dziennie lowilem 1-3 sztuki wymiarowe.. w miejscu najbardziej uczęszczanym ,a wszystko bo trafilem na co bierze.. podjechalem nad wode wide dwoch dziadkow na spining lowi w mojej zatoczce no to cierpliwie poczekalem ..jeszcze dla jaj spytalem jakei wyniki mowia ,ze nie ma szczupaka... i pierwszy rzut 67cm .. godzine pozniej 55cm i 45cm na drugim miejscu breg obstawiony doslownie co 5 metrow i pytam ostatniego czy moge sobie troche porzucac woblerkami..a on ,ze i tak nic nie bierze w dodatku ktos łódź wodował no i ja rzucam tam gdzie woduja branie.. drugie.. trzecie i szczupak 65cm czestym bledem jest podciąganie szczupaków,sanadczy pod polowanie bolenia.. no ,a tak ogolnie moge powiedziec ,ze jest we wroclawiu miejsce ,gdzie sa bolenie ponad 100cm klenie ponad 70cm i nikt ich nie umie zlowic i powiem ,ze nie jest to odra .amury i klenie jak jedna rodzina pozdrawiam ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booseib Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Lxiuuu odpisz na prv:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 @lxiuuuSorrki za małego OT lecz nie mogłem się powstrzymać. Czy Ty bierzesz na ryby miarkę (taki jest wymóg regulaminu)? Proszę, korzystaj z tego narzędzia. Dlaczego piszesz- miał 75 cm a może więcej?? Przecież każdy kto widział choć raz podobnych rozmiarów bolka to od razu wie, że z całą pewnością temu Twojemu (ze zdjęcia) do takowego rozmiaru dużo, dużo brakuje. Nie bardzo rozumie co ma na celu takie postępowanie??Pozdrawiam- Smaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 hmmm... o co Ci chodzi ? po prostu byly trudne warunki i bylo to rok temu.. i zmierzylem go na szybko .. nie chodzi tu o konkretny rozmiar ryby bo akurat dla mnie 75cm to sredni bolen .. 85 zaczynaja sie wieksze.. mam drugie zdjecie z holu z przyneta w pysku ,ale z wiadomych wzgledow go nie wstawie.. a jesli bardzo chcesz sie klocic to je wstawie i sobie zmierzysz wielokrotnosc dlugosci prznety i ci wyjdzie.. dlugosc ryby nie miala tu zadnego znaczenia chodzilo o pokazanie duzych boleni w zarosnietym lowisku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1521 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 gratulacje Ixiuuu ładne bolki łowisz jak cos Ixiuuu nie wystawiaj zdjec też bedzie ) liczy się przyjemnosc z łowienia <_< a fotki zawsze można pokazać znajomym pozdro!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Witam, Dziś nad Odrą wieczorem - trzy brania - pechowo niestety żadna z ryb się nie zacięła przyzwoicie a szkoda . Ale dobrze że coś gryzło Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 ja bylem dzisiaj tylko chwile bo cos mnie chyba choroba bierze.. mialem bardzo ladne walniecie na slidera .. obstawiam sporego szczupaka.. ale mozna gdybac jak sie ryby nie widzialo ;/ jedynie wielka fala ..moze jutro sprobuje go skusic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 26 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Ixiuuu, Czy możesz nalisać z grubsza w jakich miejscach łowisz na slaidera? Ja nie mam pomysłu gdzie łowić na odrze na taką przynętę, ba jeszcze nigdy nic na tą przynętę nie złowiłem Pozdrowienia ja bylem dzisiaj tylko chwile bo cos mnie chyba choroba bierze.. mialem bardzo ladne walniecie na slidera .. obstawiam sporego szczupaka.. ale mozna gdybac jak sie ryby nie widzialo ;/ jedynie wielka fala ..moze jutro sprobuje go skusic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil A. Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Bylem dzisiaj na wieczorno-nocny wypad. Wlasnie przed chwila wrocilem. Pare bran bylo. Jeden sandacz 44cm wyciagniety i wypuszczony oczywiscie. Skusil sie na bialo/perlowego 7cm twistera, na szczycie ostrogi, prawie pod nogami. Lowilem w okolicach mostu milenijnego. 2 dni temu tez bylem ale tylko 2 brania i zadnej ryby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1521 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 powiem ci prawde przynęta slider sprawdza sie na jeziorach na rzekach to jest istna lipa slider przynęta testowana na wodach skandynawi została okrzyknięta hitem w naszym kraju te przynęty w naszym kraju służą jako ozdoba w naszyh pudełkach tyle niech zrobią film w polskich realiach i pokażą skutecznosc przynęt w tedy zobaczymy tak jak hit boleniowy miało bycc cudo a okazało sie totalną żenadą poza wyglądaem to przynęta nie ma nic z boleniowego wabika wiem co mówie bo łowiem nie na takie lipy !!a w skandynawi zardzewiała obrotówa zrobi robote jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 26 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Jeżeli chodzi o slidera to nie mam pozytywnych doświadczeń ale jeżeli chodzi o boleniowego Thrilla salmo to złowiłem nim w tym roku siedem boleni - to jeden z moich najlepszych woblerków boleniowych (drugi to kupiona samoróbka). Tak że z Thrilla jestem zadowolony - jakie Waszym zdaniem są najlepsze przynęty boleniowe w naszej okolicy? powiem ci prawde przynęta slider sprawdza sie na jeziorach na rzekach to jest istna lipa slider przynęta testowana na wodach skandynawi została okrzyknięta hitem w naszym kraju te przynęty w naszym kraju służą jako ozdoba w naszyh pudełkach tyle niech zrobią film w polskich realiach i pokażą skutecznosc przynęt w tedy zobaczymy tak jak hit boleniowy miało bycc cudo a okazało sie totalną żenadą poza wyglądaem to przynęta nie ma nic z boleniowego wabika wiem co mówie bo łowiem nie na takie lipy !!a w skandynawi zardzewiała obrotówa zrobi robote jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 powiem ci prawde przynęta slider sprawdza sie na jeziorach na rzekach to jest istna lipa slider przynęta testowana na wodach skandynawi została okrzyknięta hitem w naszym kraju te przynęty w naszym kraju służą jako ozdoba w naszyh pudełkach tyle niech zrobią film w polskich realiach i pokażą skutecznosc przynęt w tedy zobaczymy tak jak hit boleniowy miało bycc cudo a okazało sie totalną żenadą poza wyglądaem to przynęta nie ma nic z boleniowego wabika wiem co mówie bo łowiem nie na takie lipy !!a w skandynawi zardzewiała obrotówa zrobi robote jak trzeba Nie wiem człowieku z jakiej bajki spadłeś, ale po dość niefortunnym wejściu z kleniami, po raz kolejny wypisujesz tu dyrdymały bez kompletnego poparcia. Na slidery w tym kraju złowiono tyle okazowych szczupaków, że Ci się w głowie nie mieści, a i na tym forum jest wiele osób, którzy tej przynęcie zawdzięczają rekordowe ryby z ulubionych polskich łowisk.Są też ludzie, którzy bardzo skutecznie operują sliderem w Odrzańskich klatkach i nie narzekają na brak szczupaków.Także trochę więcej pokory nad jedną z najbardziej uniwersalnych przynęt. Co do hitu boleniowego, to jeśli masz na myśli przynętę tej samej firmy co slider, to również bym się tak daleko nie wychylał. To specyficzna ryba, a rzeczona przynęta faktycznie może nie jest najlepsza we wszystkich możliwych warunkach, lecz pokaż mi taką, na którą zawsze i wszędzie da się skusić każdego bolka. Także żenadą jest to co piszesz, bo każdy doświadczony wędkarz przemyślałby nieco bardziej tego typu wypowiedź.Na thrilla złowiono setki boleni i wypada mieć nieco więcej szacunku dla pracy ludzi, ktorzy mimo sporego ryzyka wprowadzili na rynek pierwsza seryjnie produkowana tego typu przynete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Slider lipa?Ja mam nieco inne zdanie.Trochę sobie połowiłem na Slidery i według mnie są jedną z lepszych przynęt.Z tego co wiem to połowa tego forum ich używa i chyba raczej nikt nie narzeka.Przezornie,dodam,że nigdy nie miałem żadnych układów z firmą Salmo:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WuTomek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 a ja troche z innej beczki - czy ktoś ostatnio łowil (sliderem lub nie ) w Bajkale lub Czernicy k. Wrocławia? Chce zabrać mniej doświadczonego w spiningu kolege i myśle o jakichś okoniach... Bede wdzieczny za info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Nie wiem jak na Bajkale i Czernicy( pewnie biorą bo to ich czas- boczny trok i do dzieła), ale na pewno piękne okonie biorą na Prężycach, ( jeśli dysponujesz łodzią to jeszcze lepiej)I ostatnio połowiłem okoni na odnodze przed pierwszymi barkami na Sobowicach- tam na pewno może sobie początkujący spinningista połowić( najwięcej było ich przy połączeniu z odrą)Pozdrawiamdanek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 co do thrilla to mi sie wogole nie sprawdzil.. tzn moze tez inna sprawa ,ze lowilem na niego bez przekonania.. ja mam zdanie ,ze kazda przyneta firmy salmo czy rapali czy inna moze byc zabojczo skuteczna pod warunkiem ,ze zna sie tajniki jej prowadzenia niekoniecznie takie jak podaje producent.. ja na bolenie mam przyneta znanej firmy ..nie krece szybko kolowrotkiem ..prowdze przynete podobnie do slidera.. i jest zabojczo skuteczna ... a kto inny wlasnie bedzie mial takie wyniki przy uzyciu thrilla.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Slider - jako ozdoba pudełek, tylko wyśmiać takie stwierdzenie Nie chcę robić reklamy - ale slider to poprostu świetna przynęta orion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi