Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji dzisiejszego zbierania wpisów na uczelni nie mogłem się powstrzymać i poszedłem zobaczyć na kanał na Sępolnie...

no i....z łowieniem będzie trzeba chyba jeszcze poczekać...woda mętna, wysoka i rwie jak Kubica na torze :mellow:...

Ale płynie!!!!! <_< <_<

Idzie marzec. Wg książek jazie w marcu wchodzą z Odry do mniejszych rzeczek ma tarło. Czy ktoś z Was łowił w marcu jazie w którejś z lokalnych rzeczek? (Ślęza, Widawa, Bystrzyca, Oława).

Proszę o info na którą z tych rzeczek warto się najbardziej szykować?

Czy wchodzą jazie daleko czy tylko na przyujściowe odcinki?

Powtórka pytania - czy to aż taka duża tajemnica, że nikt nie odpowiada? Może ktoś z forumowiczów wie coś ze słyszenia?

Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrowienia.

Idzie marzec. Wg książek jazie w marcu wchodzą z Odry do mniejszych rzeczek ma tarło. Czy ktoś z Was łowił w marcu jazie w którejś z lokalnych rzeczek? (Ślęza, Widawa, Bystrzyca, Oława).

Proszę o info na którą z tych rzeczek warto się najbardziej szykować?

Czy wchodzą jazie daleko czy tylko na przyujściowe odcinki?

P.S.

przy okazji zwracam uwagę na wątek:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7607&amp ;start=0&

Złowiłem kilka sztuk (niewielkich) w marcu w Widawie na odcinku od Świniar do ujścia. Co prawda nie łowiłem na spinning ale jak się udało na spławik to może na spinning też się uda

Z tego, co pamiętam z wypowiedzi innych wędkarzy sporo jazi wchodzi do Ślęzy ale ja osobiście nigdy na tej rzeczce nie łowiłem

A to mi się oberwało ale…

1. Jazie odbywają tarło gromadnie w kwietniu i maju a nie w marcu – marzec to okres wzmożonej aktywności ryb przed tarłem,

2. jazie ani w marcu ani w kwietniu – maju nie mają okresu ochronnego wiec można je łowić i zjadać :(

3. wg wielu podręczników i artykułów wędkarskich marzec to najlepszy okres na jazia,

4. Oczywiście C&R,

5. łowienie ryb, podczas gdy wchodzą do rzek na tarło to nic aż tak nadzwyczajnego – warto wspomnieć choćby o łowieniu łososi i innych łososiowatych, gdy wchodzą do rzek,

Podsumowując ja w marcu nastawiam się na jazie – choć C&R.

Pozdrawiam

witam

człowieku od kiedy łowisz ryby na tarle zastanów sie trochę nad sobą :angry: daj rybką spokój w okresie tarła nie sie rozmnazają

Witam,

ja w tym tygodniu mam zamiar rozpocząć sezon kleniowo-jaziowy na Widawie lub Ślęzy albo ewentualnie Bystrzycy w okolicach Kątów Wr.

Zestaw woblerków już leży i czeka w pudełkach.

Myślę, ze w ten łykent pogoda dopisze i pomocze trochę spinning w wodzie.

Może jakieś wspólne łowienie się uda?

Będą chętni?

Ale to chyba nieznacznie temat odbiegł od wątku Odra w okolicach Wrocławia - mam rację? :D

Pozdrawiam

Sławek

• 1 miesiąc temu...

Jak już ryby zaczną brać a pogoda się zrobi przyjemna (maj- czerwiec) to mam taki pomysł aby zorganizować wedkarski spływ: łodzie, pontony lub kajaki (trzeba by wysiadać do łowienia) + namioty + ognisko + nocne łowienie na odcinku Odry Brzeg Dolny - Głogów.

Taki spływ zająłby ładne kilka dni np. pięć - zależnie od relacji czas łowienia/czas spływu.

Można by namierzyć ciekawe miejscówki - dopocząć i mam nadzieję coś złowić :D

Jak myslicie czy to dobry pomysł? - czy ktoś z Was byłby zainteresowany taka imprezką?

Bardzo fajny pomysł, jako pierwszy się zgłaszam na taką imprezę z swoją łajbą a to już jest nas trzech bo i Poper nie odmówi.Logistycznie nie powinno być problemu.W Lubiążu sam się zajmę postojem ekipy na prywatnej polance u Mariana.Proponuje rozpatrzyć zakończenie spływu w pięknej Marinie w Nowej Soli gdzie można łodzie zostawić bezpieczne do momętu ich zabrania. 8)myślę że silnikowcy pomogą tym na wiosłach gdy im pary zabraknie. Pozdrawiam Tornado

Jak już ryby zaczną brać a pogoda się zrobi przyjemna (maj- czerwiec) to mam taki pomysł aby zorganizować wedkarski spływ: łodzie, pontony lub kajaki (trzeba by wysiadać do łowienia) + namioty + ognisko + nocne łowienie na odcinku Odry Brzeg Dolny - Głogów.quote]

Jacek

W maju to my do Szwecji jedziemy :D , ale jeśli spływ będzie w czerwcu do chętnie odwiedziłbym to słyną Odrę w okolicach Wrocławia

• 3 tygodnie później...