Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawe czy coś zrobi nasze PZW , czy tylko się skończy na gadce jak zwykle .Przykład zbiornika w Mietkowie , zatrucie ryb na kanale żeglugowym 2012 itp, pokazał jak bardzo PZW jest zainteresowane naszymi rybami i co się z nimi stanie,aż serce się kraje brak słów...

Ja nie ma za bardzo czasu (a przez to i chęci) do prac społecznych ale i nie krytykuję tak jednoznacznie PZW - tam działa wielu ludzi społecznie i znajdują na to czas i chęci.

Może by tak pójść i chociaż przypilnować (może pomóc)  co zrobią (jak piszą) jutro? Łatwo pisać krytyczne posty.

• Like 1

Porzucałem trochę z rana w okolicach Rędzina. Wyniki niezbyt oszałamiające. Na jednej główce trafiłem na stadko kleni, niestety nie dużych bo max 35cm, tak to studnia. Orientuje się ktoś jaki poziom wody w Brzegu Dolnym?

Poziom wody zwykle znajdziesz na stronie http://www.pogodynka.pl/polska/hydro/odra/

Po to płacimy składki żeby właściwa komórka przeznaczyła ich część na ochronę wód i nie doprowadzała do sytuacji opróżniania kanału z wody chwilę po odbytym przez ryby tarle.

Z tego co widziałem na zdjęciu to były głównie klenie (tarło mają dopiero zacząć - pewno nie wcześniej niż w połowie maja bo wiosna późna) i okonie (te były prawdopodobnie były za małe na tarlaki ale jeżeli to rzeczywiście mogą mieć tarło w tym okresie lub miały wcześniej - przed otwarciem kanału)

Poziom wody zwykle znajdziesz na stronie http://www.pogodynka.pl/polska/hydro/odra/

Zwykle patrze tutaj: http://www.pogodynka.pl/polska/podest/zlewnia_gornej_odry . Jest bardziej na bierząco z tym, że od jakiegoś czasu dla Brzegu Dolnego pokazuje brak danych. Zapomnialem o tej zakładce, którą poleciłeś :)

Z tego co widziałem na zdjęciu to były głównie klenie (tarło mają dopiero zacząć - pewno nie wcześniej niż w połowie maja bo wiosna późna) i okonie (te były prawdopodobnie były za małe na tarlaki ale jeżeli to rzeczywiście mogą mieć tarło w tym okresie lub miały wcześniej - przed otwarciem kanału)

Jacku klenie tam już mają tarło niestety wszystko na takiej wodzie jest bardzo łatwe do złowienia i wszystko dostaje w łep... okonie takie małe to tam nie pływają mniejszego jak 16 nie trafiłem a znaczna większość miała od 20 do 25 cm na szczęście raczej nie zostały tam brzany z czego najbardziej się ciesze  ale niestety przy wrocławskich wędkarzach w przeciągu kilku tygodni nie będzie pływało tam już nic...

Ciekawi mnie jak wypadają Wasze ostatnie wypady kleniowe? Ja próbowałem wczoraj, próbowałem dzisiaj i generalnie efektów żadnych, nie licząc paru maluchów. Zastanawiam się czy to brak umiejętności, brak szczęścia, czy poprostu klenie mają teraz głęboko w poważaniu wszelkie przynęty  wędkarskie.....

Niską notę wystawiasz ziomalom. :D

a u kolegi to tacy etyczni sami "no kilowcy" :)

niestety na "powodziówce" latają z reklamówkami i wiaderkami ,i to nie są panowie co robią odłowy ze Szczodrego, są to odłowy do zamrażarki

,ciekawi mnie czy ktoś widział zapowiedziane jakiekolwiek działania ze strony PZW ?

Edytowane przez oland

Rozgrzewka przed weekendem. Troszkę padało, a niestety kurtki nie wziąłem. I wypad nie za długi a szkoda.  Był jeszcze drugi trochę mniejszy. Klenie ostatnio bardziej aktywne niż wcześniej.

attachicon.gifP5091062 zmn .jpeg

Proszę proszę - Superuszy wrócił na forum i to ze zdjęciem Brawo.

Ja też dziś wyskoczyłem - ładnych parę brań bolkowych było w tym jeden profesor zagryzł Spiryta ale jak to profesor ograł mnie-uczniaka i się wypiął.

Jacku klenie tam już mają tarło niestety wszystko na takiej wodzie jest bardzo łatwe do złowienia i wszystko dostaje w łep... okonie takie małe to tam nie pływają mniejszego jak 16 nie trafiłem a znaczna większość miała od 20 do 25 cm na szczęście raczej nie zostały tam brzany z czego najbardziej się ciesze  ale niestety przy wrocławskich wędkarzach w przeciągu kilku tygodni nie będzie pływało tam już nic...

No to szkoda, szkoda. Myślałem że tam jakaś mała kałuża wody została - ale jak się teraz domyślam to nie taki krótki odcinek został tylko sporo tej wody - tak?

Rozgrzewka przed weekendem. Troszkę padało, a niestety kurtki nie wziąłem. I wypad nie za długi a szkoda.  Był jeszcze drugi trochę mniejszy. Klenie ostatnio bardziej aktywne niż wcześniej.

attachicon.gifP5091062 zmn .jpeg

No no :D nic się ne chwliłeś , przepiękna kluseczka :) .

Wędkarzyk1 -  rybka z piątku wieczorem i to szybka decyzja o spacerze z wędka o 18. Myślałem że na te 2 h nie będzie padać i nie zmarznę a tu  oczywiście jak dotarłem to się rozpadało.

Dziś z rana  wypad z kolega na staw w poszukiwaniu szczupaka ale nie znaleźliśmy go :). Potem sprawdzenie kleni i tu coś się działo ale ryb na brzegu nie było.

Trochę przesadnie podchodzisz do tematu chyba. Byłem tam dzisiaj, w zasięgu wzroku miałem jeszcze z 5 wędkarzy- klenia nikt nie złapał, okoni było sporo i wszystko wróciło spowrotem do wody. Fakt, faktem, że między nogami pływały stada kleni, nawet takich do 45cm, jednak po za jednym wyjściem do smużaka, żadnej innej aktywności nie przejawiały.