Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dobry wynik – mój rekord ilościowy: 5 bolków (od 35 d0 62 cm) i jeden kleń (+ jeden 50tak uciekł mi z ręki). Bolki stały cicho (nie biły na powierzchni) w zalanych trawach i waliły ostro w bezsterowca. Klenie ach… brań na smużki było z 15cie ale zaciąć dało się tylko jednego (drugi walnął w bezsterowca).

Zrobiłem dzisiaj ładnych kilka kilometrów brzegami Odry i sam nie wiem o co chodzi...Woda znów się sporo podniosła. Od kolegi siedzącego za karpiem dowiedziałem się, że nagle od wczoraj ok 21 woda zaczęła przybierać. Szkoda, bo stan wydawał się już w miarę stabilny....

Pozdrawiam

Kamil

Panowie jak Wy wytrzymujecie wieczorami nad odra? Tam sie nie da przezyc, tyle komarow i robactwa. Ucieklem ostatnio po 15 minutach. W conajmniej 100 miejscach bylem pokuty przez cale chmary ;D jeszcze cos wrednego mnie ugryzlo ze noge mam spuchnieta i czerwona, wczoraj w szpitalu bylem.. trzeba wedke odlozyc az sie noga zagoi.

Dzięki za odpowiedz, musze zerknąc na mape, poszukac tej elektrowni i mostu kolejowego aczkolwiek byłem tam parę razy i widziałem tylko most dla czterokołowców.

Nad fajną rzeką mieszkacie chłopaki ale to dośc trudne łowisko no i te skoki wody

Most dla samochodów??? Koledze pewnie chodzi o Odre w miejscowosci Brzeg w okolicy Opola a nie nasz Brzeg Dolny o którym pisze @analityk :mellow:

Sa nawet trzy brzegi. ten trzeci to Brzeg Głogowski, ale to już sto kilometrów za wrockiem :D

Ten Brzeg o który chodzi jest 60 km od Wrocławia w górę rzeki.

nie znam za bardzo tamtych rejonów bo to opolskie województwo i niestey składka dodatkowa wymagana. natomiast niedaleko przechodzi wędkarska granica województw, dokładnie przez jaz w Lipkach jakieś 10 km poniżej Brzegu Opolskiego. Odra dzieli się tam na kanał i rzekę. poniżej jazu jest kilka główek na których można połowić szczupaki, przeważnie na napływach, bliżej jazu na zalanych ostrogach trafia sie przepiekny boleń, kleń, a na rafkach można podłubać okonie. Oczywiście róznie bywa można i nic nie złowić a można odnieść sukces, dużo zależy od stanu wody. Jadąc z biegiem rzeki w dół niedaleko do Oławy, tam też jest ciekawy odcinek, są dobre miejsca na sandacza, bolenia, trafiają się ładne szczupaki, niektórzy łowią jazie i klenie.

Coś się w wodzie pozmieniało… ciekawa rzecz,

W ostatnich tygodniach regularnie łowię bolki takie do 60 cm – co wyjście to przeciętnie dwie sztuki (czasami więcej a czasami tylko jeden).

Wczoraj mówię sobie złowię w końcu Bolka na „jerbaitowy” wymiar …. a tu zamiast bolków – w tych samych co zwykle miejscach – na te same co zwykle przynęty – zamiast bolków – sześć szczupaczków tak do 45-50 cm (lub mniejsze) + jeden zębaty ugryzł wobka. Wszystko w miejscach typowo boleniowych (płytkie bystrzyki, okolice szczytu ostrogi, wypłycenie między kamieniami itp.) - wszystkie na boleniowe szybko prowadzone woblerki

- i uf….dopiero po zmierzchu złowiłem jedynego bolenia (niestety do 65 cm znowu 4 cm zabrakło 

Co u Was - jakie są Wasze wyniki w ostatnim czasie?

Coś w tym jest co piszesz Analityk - ja dziś z kolegą złapaliśmy 6 szt, wszytskie po pięćdziesiątkilka cm plus kilka spiętych i to wszystko w okolicach zmierzchu. Niestety od bolkow lepiej żerowały komary, które olewały wszytsko łącznie z ultrathonem - po prostu miazga:(

No mi sie udalo zlapac kilka sztuk ponad 70cm ,ale fakt najwiecej bierze takich 55cm.. w dodatku udalo mi se zlowic rekordowo male bolki od 20-35cm. Ogolnie troche za sumem pochodze bo slyszalem o paru miejscach ,gdzie biorą z brzegu zobaczymy ile w tym prawdy...