Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Czarna łacha jest łowiskiem ogólnodostępnym , odradzam jednak wjazd samochodem na łąkę .Mogą tam wjeżdżać tylko osoby posiadające przepustkę tj. członkowie koła i posiadające zezwolenie z Lasów Państwowych. 

Nie mam przepustki a tylko w zeszłym roku byłem tam ze 30 razy. Często zaglądam nawet bez wędek zobaczyć jak wygląda woda.

O tych przepustkach to chyba jakieś mity krążą. 

Inna kwestia to ta że o tym zbiorniku zapomniano. Koło które się nim opiekowało odpuściło a PZW pewnie nie wie o jego istnieniu. Zbiornik jest zasilany wodą z leśnego cieku , połączonego z innym zbiornikiem bliżej Kotowic. Rowy zarosły, zasilania brak. Czarna Łacha w tym roku to chyba wyschnie i zostanie bagno. A szkoda bo urokliwe miejsce. 

Uwielbiam tam łowić płocie bacikiem ale jest coraz gorzej - brakuje z metr wody :( Chyba trzeba się pogodzić z losem, przenieść w inne miejsce.

W dniu dzisiejszym dotarła do mnie informacja o kłusolach łowiących trące się bolenie przy ujściu Bystrzycy do Mietkowa. Dzisiejsza interwencja SSR przyniosła mandaty i wniosek do sądu dla speca, który pomimo otrzymania mandatu przy ponownej interwencji łowił dalej...

• Like 3

"Łowiących trące się bolenie" to dość delikatnie powiedziane. Szarpią czym popadnie, patrząc  z mostu bardzo duża ilość ryb ma w grzbietach powbijane blachy, woblery czy gumy.

Też dzwoniłem kilkukrotnie, dobrze, że grupa Pana Grzegorza działa dość prężnie, bo na państwówkę albo nie można się dobić, albo olewają sprawę.

A widoki są piękne:

so1i4jyiywvl_t.jpg

• Like 2

Zdjęcie tego nie oddaje, ale sztuki z 8 z przodu też się trafiają, więc tym bardziej widok jest niesamowity.

Niby tyle tego bolenia tam nie powinno być, ale skoro już jest i wychodzi na tarło, to żal patrzeć jak go katują.

I niech nikt nigdy mi nie mówi, że "dziadki muszą odejść żeby było normalnie", bo całe watahy smyków 12-16 lat latają i podcinają jak leci.

Dziś mieli wstawić tablice o zakazie połowu, że względu na tarlisko, jutro chyba podjadę zobaczyć jak to wygląda.

PS. Jeśli masz na myśli 'egzotykę', to tak, kiedyś dość sporo ;-)

Jeśli chodzi o tablicę to w naszym piekiełku może zadziałać w drugą stronę, jeśli nikt tego nie przypilnuje, a pilnować jak mówisz nie ma za bardzo komu.

Oglądałem wielokrotnie tarło kleni. Pływały tam takie torpedy, że szczęka opadała. 

Zagęszczenie bolków robi piorunujące wrażenie, niech się kopcom!!

zrobiliśmy kiedyś parę dili, pozdro :)

edit. Jest już zakaz: http://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/111308/60/uwaga_tarlisko

Edytowane przez pawelHERP
  • Like 1

Widziałem dzisiaj (przejazdem) że woda w kanale przeciwpowodziowym płynie, brzegi wyczyszczone ma maksa, wędkarzy nie widziałem (w polu widzenia z mostu swojczyckiego), kanał poszerzony i "na oko" płytki z 0.5 m wody obecnie.

Ktoś coś słyszał / coś wie o tym czy rybki tam już są?