Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Brawa za piękne rapy! Ja dziś też jednego dostałem ale bardziej mnie zaciekawiły  jazie beztrosko czeszące lustro wody :ph34r: Będzie trzeba z muszką je odwiedzić :D
Jak chodzi o spotkania to można je organizować w dowolnej formie i częstotliwości, warunek jest jeden...musi się chcieć więcej niż jednej osobie ;) 
Spikniemy się kiedyś na street i może złapiesz bakcyla :)

Ja dziś też troszkę połowiłem, ładnego garbusa wypukałem ze środka rzeki i wariata bolenia na paproszka.

A teraz historyjka, pukam za okonkiem obok mostu piaskowego, podpływa do mnie policja i mówią, że przypływają do mnie na interwencję???!!!!!!!!

Dokumenty, rejestr połowów, mówią, że łowię na torze wodnym i że nie wolno :o , ja na to, że cała Odra to tor wodny a ja łowiłem i łowił będę a oni, że ktoś przepływający łódką zadzwonił na policję bo poczuł sie zagrożony bo za blisko rzuciłem ostrą i bez wątpienia niebezpieczną przynętą :o i mam łowić blisko brzegu.

Dyskusja zrobiła się nieprzyjemna, ja twardo, że to  nieprawda, oni, że może mi znieść przynętę, ja że rzucam z dokladnością do 10cm, oni, żebym najlepiej opuścił miejscówkę bo jak łódka będzie wracać, zobaczą, że dalej łowię, znów zadzwonią to oni wtedy przypłyną znów na interwencję i wtedy już skierują sprawę do sądu.

A tak w ogóle to jestem gościem na rzece a prawo do niej mają pływajacy łodziami...

Pijeb.ny kraj...

• Like 7

Życzliwych ludzi w tym kraju nie brakuje :wacko: Mi kiedyś chcieli 1.500zł mandatu wlepić i skierowali sprawę do sądu. Na szczęście sąd odmówił wszczęcia postępowania :ph34r:

A  wszystko również przez jakiś "monitoring osiedlowy" <_< Tak czy owak Fido nie warto się wdawać w bój z wrocławskimi funkcjonariuszami. Ja nie walczę na rozum z ludźmi nieuzbrojonymi :ph34r:

Łowiłeś brodząc? Czy z belly lub pontonu?

Jak czytam o takich suytuacjach, moja wiara w ludzkość maleje... Odpuściłeś ostatecznie? Bo co to znaczy "blisko brzegu"?  Wg jakiego prawa?

A stałem na brzegu, już się boję jak ktoś zadzwoni jak stoję z muchówką w woderachl i dostanę mandat za niedozwoloną kąpiel.

Ostatecznie opuściłem bo... zgłodniałem :D

Ps.Odsyłali mnie do Prawa Wodnego!!!! (puk puk w łeb), do RZGW i gdzieś jeszcze. Ogólnie gadali od rzeczy.

• Like 1

Fido.... jakiego prawa wodnego trzeba było się spytać idiotów z Policji Wodnej  , nigdzie nie ma wzmianki o odległości według , której łodzie mogą obok siebie przepływać ( niech by podali artykuł itp )

Obowiązuje zasada zdrowego rozsądku.

Ciebie natomiast obowiązuje RAPR i zdaje się że stałeś na kotwicy , więc koleś który przepływał obok Ciebie powinien zachować odległość 50 metrów.

Na drugi raz ''zlej'' panów i niech się doszkolą z znajomości przepisów....

Karol, nie za bardzo można "zlać" umundurowany patrol policji rzecznej nawet jak pieprzą od rzeczy. Stałem "nogami" na brzegu ale czy nie jest tak, że nie można kotwiczyć na torach wodnych?

A co do jakichś działań z nagrywaniem itp. to normalnie stałem przez moment i nie wierzyłem w to co się dzieje, w absurdalność sytuacji aż uświadomiłem sobie, że faktycznie mogą mnie zacząć ciągać po sądach jak znów ten debil do  nich zadzwoni a wiedziałem, że na pewno przypłyną ;) po dyskusjach o interwencji u  mnie a nie u awanturujących  się ćpunów lub cyganów ;).

• Like 1

No niby taka wzmianka w przepisach jest  ;) z tym że o takim fakcie musi informować Ciebie znak ustawiony na torze wodnym 

http://mazury.info.pl/zeglarstwo/znaki/

http://www.superjachty.pl/pl/baza-wiedzy/znaki-zeglugowe/znaki-zeglugowe-regulacji-ruchu-na-srodladowych-drogach-wodnych.html

Edytowane przez Karol Krause

Dzis rozmawialem ze znajomym ze PSR i okazuje sie ze na calym Ostrowie z tych murkow nie wolno niby wedkowac bo to tez budowla hydrotechniczna taka ciekawostka

Ten Twój znajomy może sobie taką interpretację w buty wsadzić, normalnie ręce opadają na brak podstawowej wiedzy u osób, które nie powinny się zająknąć ze znajomości i interpretacji przepisów.

d)
(zabrania się)łowić ryb w odległości mniejszej niż 50 m
od: jazów, śluz, tam, zapór, przepławek oraz
innych urządzeń służących do piętrzenia
wody Zakaz ten nie dotyczy budowli hydrotechnicznych służących regulacji brzegów

lub dna, np. ostrogi, opaski i progi denne

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 5

" Według wstępnych informacji, jakie uzyskaliśmy w WIOŚ, problemem są ścieki wylewane do rzeki przez pobliskie firmy. Według inspekcji, przedsiębiorcy nie łamią jednak prawa - na odprowadzanie nieczystości do rzeki mają zgodę miasta"...

"Jak mówi Anna Kompanicka-Jakiel z Wydziału Środowiska i Rolnictwa urzędu miasta, prawo wodne pozwala na odprowadzanie ścieków do rzek. Firmy mogą odprowadzać do rzeki różne ścieki - zarówno deszczówkę, jak i ścieki bytowe (także z toalet), a nawet na przykład nieczystości chemiczne. Muszą to być jednak ścieki oczyszczone. – Musimy dokładnie sprawdzić kto i na odprowadzanie jakich ścieków ma zgodę. Jedną z takich zgód ma m.in. Polmos – mówi Anna Kompanicka-Jakiel"

Skandal, truje się setki ryb i nie ma winnego i kary, biedny wędkarz zapomni zanotować daty i od razu z portfelika znika 5dyszek...!

Edytowane przez Booseib
  • Like 1

wygląda na sporego. Gratki. Jutro też jakiegoś złowię :)

Złowiłem 2 bolki i sandaczyka ale dlaczego nad Odrą poniżej Brzegu jest taka cisza w tym roku?

ani razu w tym roku nie widziałem tam intensywnego żerowania bolków.

Dla kontrastu:

a) Wczoraj byłem na krótkim spacerze nad wrocławską odrą (Kozanów) niemal w samo południe widziałem z 10 ataków bolka w 0,5h - a dziś przez 6h poniżej Brzegu zaledwie trzy ataki na powierzchni. Dlaczego tam bolki w tym roku nie biją? Czy może ja ma jakiegoś pecha i nie mogę trfafić dobrego dnia?

B) Dwa dni temu po długiej przerwie odwiedziłem znana miejską miejscówkę i złowiłem 4 grube jazie i jednego klenia (4 jazi to mi sie nigdy, w ostanich 8 latach, nie udało złowić na jednej wyprawie poniżej Brzegu D.) 

Czy we Wrocku jest wiecej ryb niż poniżej?

Złowiłem 2 bolki i sandaczyka ale dlaczego nad Odrą poniżej Brzegu jest taka cisza w tym roku?

ani razu w tym roku nie widziałem tam intensywnego żerowania bolków.

Dla kontrastu:

a) Wczoraj byłem na krótkim spacerze nad wrocławską odrą (Kozanów) niemal w samo południe widziałem z 10 ataków bolka w 0,5h - a dziś przez 6h poniżej Brzegu zaledwie trzy ataki na powierzchni. Dlaczego tam bolki w tym roku nie biją? Czy może ja ma jakiegoś pecha i nie mogę trfafić dobrego dnia?

B) Dwa dni temu po długiej przerwie odwiedziłem znana miejską miejscówkę i złowiłem 4 grube jazie i jednego klenia (4 jazi to mi sie nigdy, w ostanich 8 latach, nie udało złowić na jednej wyprawie poniżej Brzegu D.)

Czy we Wrocku jest wiecej ryb niż poniżej?

Jest i to sporo bolkow poniżej Brzegu.

Fakt nie widać ich aktywności być może jest to spowodowane stanem wody.

Były wyjazdy gdzie udało sie skusić kilka ryb , a ataki najcześciej były widoczne w momencie podnoszenia sie poziomu wody.

Raz trafiłem na moment gdzie intensywność ataków była ogromna , ale niestety w tym momencie zero reakcji na przynętę.