Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Ja dziś nie łowiłem – smutno :( , że sandacze słabo brały ale jeszcze bardziej smucą mnie szczupaczki z pływające z przynętami w pysku (już bardziej wolałbym widzieć je na patelni). Szczupaczki jak widać coś od czasu do czasu zagryzły.

Czy nie sądzicie, że przy sandaczowaniu warto stosować przypony? - może wówczas, na dłuższą metę, będzie większa szansa na szczupaka (część tych puszczonych z przynętami w pysku pewno długo nie pożyje pomimo że wędkarze wyznawali C&R).

Skoro tylko dwóch przedmówców puściło dziś 3 szczupaki z przynętami to strach pomyśleć ile szczupaków dziś w Odrze dławi się gumami – może nawet setki sztuk!!! (podobno wędkarzy na wodą było bardzo wielu a Odra jest długa).

Mam takie wrażenie że stosowanie odpowiednich przyponów ma coś w sobie z wędkarskiej etyki szczególnie tam gdzie szczupaki nie są rzadkością.

Pozdrawiam

Panowie,

Ja dziś nie łowiłem – smutno :( , że sandacze słabo brały ale jeszcze bardziej smucą mnie szczupaczki z pływające z przynętami w pysku (już bardziej wolałbym widzieć je na patelni). Szczupaczki jak widać coś od czasu do czasu zagryzły.

Czy nie sądzicie, że przy sandaczowaniu warto stosować przypony? - może wówczas, na dłuższą metę, będzie większa szansa na szczupaka (część tych puszczonych z przynętami w pysku pewno długo nie pożyje pomimo że wędkarze wyznawali C&R).

Skoro tylko dwóch przedmówców puściło dziś 3 szczupaki z przynętami to strach pomyśleć ile szczupaków dziś w Odrze dławi się gumami – może nawet setki sztuk!!! (podobno wędkarzy na wodą było bardzo wielu a Odra jest długa).

Mam takie wrażenie że stosowanie odpowiednich przyponów ma coś w sobie z wędkarskiej etyki szczególnie tam gdzie szczupaki nie są rzadkością.

Pozdrawiam

Wchodzisz na grząski grunt :D

JA nie chodziłem za sandaczem, a za okoniem, do okoniowych zestawów kilka lat temu dawałem mikrostalki ale tylko w jednym łwoisku-kanale opatowickim. Obecnie nie daję do żadnych zestawów oprócz szczupakowych zabezpieczenia ponieważ ja chyba jestem typowym nieukiem wędkarskim jeśli chodzi o zębate na spining- to była moja druga w tym roku obcinka, a zębatych wyjąłem w tym roku tyle że można je na palcach jednej ręki policzyć. Po prostu więcej wyjmuję boleni z przypadku na blachę ze stalką niż tych szczupaków na które polowałem :huh: dlaczego tak jest to niewiem. A wcale nie uważam że szczupaków jest aż tak wiele w naszych wodach we wrocławiu, wydaje mi się że jest ich nawet najmniej spośród ryb najczęsciej poławianych typu sandacz, okoń, boleń, jaź, kleń... Sa pewne bankówki szczupakowe gdzie zębaty siedzi i w takich miejscach warto założyć stalkę , odpowiednią pzrynętę i dopiero wtedy za nim porzucać ale tak celowo z zabezpieczeniem chodzić? Raczej nie warto, przynajmnniej w moim przypadku.

Kiedyś takie jazgarze łwoiłem na plemniki przy trzcinkach na kanale opatowickim, zabawa była świetna tylko zero dreszczyku emocji podczas holu ;)

Jazgarz to przyłów którego nie widziałem w rzece ze trzy lata dlatego go uwieczniłem..

Co do okoni stalek i łowienia na mikro przynęty to faktem jest to że nawet mikro stalki psuja pracę przynęty, w moim przypadku najwięcej szczupłych padło właśnie na te przynęty, i nawet nie myślę żeby założyć stalkę.

Gratki Piter. Ja sandczy ciąglę łowić nie potrafię ale bolki już się nieco nauczyłem - dziś dołowiłem jeszcze dwa takie niewiele ponad 50 cm ale cieszą.

Co do przyponów to każdy musi sam decydować - kiedy zakładać kiedy nie. Warto sie jednak zastanawiać (na co zwracałem uwagę) że wielu wędkarzy jest nad wodą i że wiele zębatych kończy (dosłownie) z przynętami w pyskach i przełykach (często pewno niepotrzebnie).

Pozdrawiam

Ja jednak wybiorę się na nieznane mi jak dotąd rejony lewego brzegu Odry poniżej Brzegu, ale przed Lubiążem. Gumki zakupione, szykuję wędki na zębate drapieżniki :mellow:

Analityk, powodzenia/połamania w Głogowie!!!

Na jakie ryby się nastawiasz?

Krótka relacja z dzisiejszego wypadu do Głoski na starorzecze i kawałek Odry poniżej:

woda faktycznie masakrycznie wysoka, cała opaska poniżej Głoski jest pod wodą, jeszcze metr i chyba Odra wyjdzie z koryta w tym miejscu :huh: , nawet prom nie pływa do Brzegu przy takim stanie wody. W klatkach między główkami takie mnóstwo śmieci, patyków, trawy itp. że człowiek zmuszony został do starorzecza.

Mnie niestety nic się nie udało mimo czesania gumami i wobkami przez ok. 5 godzin. Wiarygodne dane to 4 sandacze, które niestety opuściły wodę w foliowych torbach :wacko: Miejscowy na rowerze wyjął dwa (jeden na trupka, drugi gumą), poza nimi padła dziś sztuka 90cm i kolejny zauważony ale już mniejszy (też do wora). Szkoda, że ludzie idą tam po mięcho :( Pewnie zapasy na Wigilię....

Niestety wczorajszy wypad nad wodę ,również okolice Głoski (starorzecze) -brak kontaktu z rybą :huh: co się stało z okoniami ? wcześniej z synem przekuliśmy ich baaardzo dużo!! i dużych .Dziwię się miejscowym tubylcom - przecież ta ryba z Głoski i okolic nie nadaje się do konsumkcji :huh: po sandaczach i okoniach ręce śmierdzą 3 dni !!!! zapachem z Rokity - może przyzwyczaili się już do tego zapachu !!.

Z tą wodą to jakieś szaleństwo- skąd jej nagle tak dużo? Czy ktoś rozumie czym kierują się Panowie od elektrowni czy zbiorników zaporowych powodując tak gwałtowne zmiany poziomu wody w rzece?

Łowiłem w Głogowie: woda również na maxa wysoka: główki zalane brak szans na łowienie - na zatoce ryby nieaktywne.

Co do sandaczy z Głoski to mogę potwierdzić że bardzo śmierdzą - kiedyś jednego zabrałem i więcej rodziny truć nie zamierzam (innym też jedzenie tych ryb odradzam).

Mydła nie masz żeby łapki umyć ? czy łazisz tak 3 dni?

długo myślałeś nad tą wypowiedzią ? czy jesteś taki nie kumaty ? bo widzę że wiesz doskonale o czym mówię skoro tam łowisz chyba że nie przeszkadza co niektórym wspaniały zapach ROKITY a umyć to sobie możesz i tak zostaje smród