Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Mega rybka (brawo) ale czy masz może jeszcze inne zdjęcia? (Ryba przypomina amura)

To jest amur  :)  Złowiony na sztuczną muchę, taka odskocznia od spina, wrzuciłem jako ciekawostkę że jednak coś dzieje się na wrocławskich bagnach. Może podczas pogoni za bolkami, które nie są zbyt aktywne, ktoś jeszcze zdecyduje się podjąć ataku ze sznurem. Biorą klenie, jazie i inne niespodzianki.

• Like 1

Dzisiaj popołudnie nad wodą, trafiłem trzy bolenie na 7cm woblera, największy 58cm i dwie 40stki, kilka okoni z główek, kleń 37cm i dwa szupaczaczki. Aktywność ryb większa niż wczoraj kilka wyjść widziałem ale bez większej rewelacji.

post-61960-0-65943400-1463945348_thumb.jpg

post-61960-0-57736100-1463945364_thumb.jpg

post-61960-0-48804500-1463945382_thumb.jpg

• Like 4

20.05. i pierwsze nocne efekty, czyli klenik - forumowe minimum+ na żabkę Dorado. Był jeszcze ok 35cm, parę kopnięć i jedna spinka. Klenie jeszcze jeszcze się nie wytarły. Wszystkie brania po 23:00.

Do samego zmroku łowiłem na główkach poniżej progu w Ratowicach i tutaj niespodzianka! Kontrola PSR! Byłem pozytywnie zaskoczony bo nawet przetrzepali mi plecak.

post-51450-0-94151700-1463947372_thumb.jpg

post-51450-0-89318300-1463947808_thumb.jpg

• Like 4

No nie! Serio? ;)

No Tak Kamil - Rybka fajna ale:

- nie widać typowych dla klenia czerwonych płetw,

- ma 5 szeregów łusek poniżej lini bocznej (jak amur bo kleń ma trzy szergi),

- ma spiczasty pysk,

- małe oko jak na moje wyczucie,

- Info że w okolicy były metrowe też sugeruje stado amurów a nie kleni,

- zdjęcie nie za bardzo pozwala policzyć liczbę łusek wzdłuż linii bocznej  -  proponuję zajrzeć na ten link

http://narybki.net/as/403.jpg

Chętnie sie dowiem po czym tak na 100% sądzisz że to kleń - dawaj jakieś info to sie czegoś wzajemnie nauczymy.

Pozdrawiam

Edytowane przez analityk
  • Like 3

O kurde. Człowiek żarcik rzuci, a tu taka afera. Aż polubić musiałem :D

Jacek (@analityk), luuuuuuz. Napisałem przecież ironicznie. Nie mam problemów z rozpoznawaniem ryb i szczerze mówiąc często dziwię się wędkarzom, jak mają z tym problem (wszak to nasze hobby i pasja).

Zawsze, jak widzę fotę niedużego amura, przypomina mi się historia z baaaaardzo starym rekordem właśnie takiego "azjatyckiego klenia" uznanym swego czasu przez WW ;)

Acha.

Żeby nie było całkiem offtopowo, to dzisiaj wyjechało 11 (jedenaście) niedużych kropków na sucharka. Do tego sporo brań, wyjść, jakieś spinki. Ogólnie mile spędzone 2 godzinki nad urokliwym ciurkiem ;)

Edytowane przez Kamil Z.
  • Like 3

nie załapałem - myślałem że to żarcik raczej ze mnie. Spoko - połamania.

no pewnie że z ciebie , wyluzuj ,więcej uśmiechu zobaczysz świat w innych barwach - zesztywniałeś na tych rybach w pogoni za boleniem -przeżuć się na klenie bo lepiej gryzą , na  bolki jeszcze chyba poczekamy we Wrocławiu

jeden z kilku - tym razem z fotografem oleixem  - sprzetowo bez zmian

post-46117-0-66351800-1464036656_thumb.jpg

sprzętowo żyłka 0,14  , Rarek 2500 , patyk RX7  IST 1142F  ,wobler oczywiście Oleix   bubble...  coś tam :D 

• Like 11

Ja przeproszę za offtop ale chciałem powiedzieć a raczej poprosić Was wędkarzy o to byście uswiadomiali dziadków ze kanał powodziowy to jest no kill...

Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka

Gdyby okręg wrocławski zgodził się na ufundowanie przez SFP tablic i ich zamontowanie to już dawno nie byłoby tematu. Więc, jeśli ktoś ma chęci i zapas nerwów to niech walczy. Ja próbowałem. Po zmianie władz w zasadzie za wiele to nie można oczekiwać od ludzi, którym płacimy. Tyle w temacie :)

• Like 2

cieńko cieńko ,ale założysz coś grubiej to możesz zapomnieć o kleniach wtedy tylko spacer z wędką  - więc decyzja, albo spacer albo łowimy ;) ,

tak są podejrzliwe ,że podpływają po kilka razy oglądają wobka z każdej strony,  naprawdę widowiskowe to co wyprawiają . Temat grubości żyłki był wielokrotnie wałkowany więc nie ma co bić piany , ryb na klatę nie wyszarpuję z wody więc ta grubość mi odpowiada  .

• Like 7

Ja przeproszę za offtop ale chciałem powiedzieć a raczej poprosić Was wędkarzy o to byście uswiadomiali dziadków ze kanał powodziowy to jest no kill...

Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka

Ja bardzo chętnie uświadomię jak spotkam jakiegoś dziadka :). Mam nóż, siekierkę i mały młotek :lol:

• Like 1