Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Ryb zabraknie przez mięsiarską mentalność, a nie przez zniesienie okresu ochronnego dla Bolenia.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ale... zniesienie okresu na bolenia chyba nie poprawi jego sytuacji w kontekście ochrony przed mięsiarzami... Chyba że się także mylę :rolleyes:

• Like 1

Jazi, kleni, krąpi nie brakuje mimo braku okresu ochronnego, myślisz że wprowadzenie takowego poprawiłoby populacje tych gatunków?

Czy populacja bolka wymaga większej ochrony niż kleń i jaź?

Czy boleń jest łatwiejszą zdobyczą w kwietniu niż w maju?

Czy wraz ze wzrostem liczebności boleni, które są ładowane przez pzw do każdego ciurka, nie zmalała liczebność ukleji?

Ryby są po to żeby je łowić, żeby były trzeba je wypuszczać.

Edytowane przez grzegorz88
  • Like 1

Nie ma to jak porozmawiać o uczuciach/emocjach bez jakichkolwiek faktów i badań - można tak bez końca sobie obstawać na swoich pozycjach.

W moim odczuciu działanie PZW Wrocław to styl PRL (bez badań, bez komunikacji/wyjaśnień, na czuja, z "na oko" widczonymi niespójnościami, mając w d.. opinie środowiska, "na ręką" tym co ryby zabierają) - jakoś nie chce mi sie wierzyc aby to był dobry kierunek.

Edytowane przez analityk

...mając w d.. opinie środowiska...

Tu się niestety mylisz - to jest właśnie NA RĘKĘ środowiska. Statystyczny przedstawiciel wędkarskiego środowiska ma całkowicie odmienne zdanie na temat ochrony ryb. Statystyczny wędkarz ryby ZABIERA. Opłacając kartę nasłuchałem się w sklepie opowieści o wędkarzach pomstujących na sumy i bolenie dziesiątkujące białoryb - tacy są w pełni zadowoleni z wprowadzonych zmian :/ To DLA NICH są te zmiany...

Tacy jak Ty to tylko cześć środowiska. Drobna część. Niestety...

• Like 8

Widzisz, Ty masz w d etyke, Ty się tylko pazernie boisz, że Ci ryby zabraknie i taka jest prawda, a

wszystko próbujesz maskować etycznymi gadkami.

Ryb zabraknie przez mięsiarską mentalność, a nie przez zniesienie okresu ochronnego dla Bolenia.

Weź człowieku odbij najlepiej na inna planetę, tam skąd pochodzisz.

• Like 2

Ale... zniesienie okresu na bolenia chyba nie poprawi jego sytuacji w kontekście ochrony przed mięsiarzami... Chyba że się także mylę :rolleyes:

Tylko że tutaj nie chodzi o bolenia a o inne gatunki będące w okresie ochronnym. Posunięcia okręgu wskazują na to że mamy super zadbane wody z jeszcze lepszymi użytkownikami...a tak nie jest.

E tam... wyłowić bolenie to nie taka prosta sprawa.

Dziś pół dnia dwóch panów w centrum Wrocka łowiło w ostrym "opadingu" i żadnego bolenia nie złowili !!!

Same sandacze. Także ja bym był spokojny, o te bolenie...

• Like 2

Przeczytałem odstępstwa regulaminowe na 2018 rok i czytam:

7. Zakaz wędkowania w odległości mniejszej niż 100 m od wysp w okresie od 15 marca do 31 lipca- dotyczy Mietkowa.

wynika z tego jakby w odległości większej niż 100 łowić można, więc jakoś to z zamknięciem połowy zbiornika nie współgra... 

Nie doczytałem też nic na temat górnego wymiaru sandacza w Mietkowe - został on zniesiony?

No i upierdliwość która mnie osłabiła, a mianowicie znów musimy wypełniać listę obecności w rejestrze przed rozpoczęciem łowienia...  

Przeczytałem odstępstwa regulaminowe na 2018 rok i czytam:

7. Zakaz wędkowania w odległości mniejszej niż 100 m od wysp w okresie od 15 marca do 31 lipca- dotyczy Mietkowa.

wynika z tego jakby w odległości większej niż 100 łowić można, więc jakoś to z zamknięciem połowy zbiornika nie współgra... 

Nie doczytałem też nic na temat górnego wymiaru sandacza w Mietkowe - został on zniesiony?

No i upierdliwość która mnie osłabiła, a mianowicie znów musimy wypełniać listę obecności w rejestrze przed rozpoczęciem łowienia...  

Jeśli wypuszczasz ryby, nie musisz robić zapisu w rejestrze

Najmocniej przepraszam za niedokładność !!!

Otwórz zezwolenie i na pierwszej stronie tuż nad miejscem na Twój podpis, wytłuszczonym i podkreślonym drukiem jet napisane...

Okręg PZW we Wrocławiu zastrzega prawo do zmiany warunków wędkowania w trakcie roku :)

Dziś kolejny dzień włóczęgi po Dolinie Baryczy, kilkadziesiąt okonków, żadnego większego ale i wody w których tam łowię raczej śmieszne.

Ale nie o tym, głównym motywem jest spotkany gostek z plecakiem. Zrobił sobie prezent urodzinowy ;) : przejście od źródeł do ujścia Baryczy. Już trzecią dobę lezie w tym błocie, ostatnio popadało, Sieczka i Orla stany alarmowe, Barycz tylko do ostrzegawczego doszła ale łąki całe zalane, siurki dopływowe, a jest ich pewnie z setka, pełne i koleś lezie przez tę wodę aby kilometrów nie nadkładać. Nocą mu namiot i śpiwór zamarzł. Podpowiedziałem mu śpiochy oddychające, bardo mu się spodobały :). Trzymam kciuki bo nie za bardzo wyglądał a to, na moje oko, dopiero połowa. Na fejsie jest a tu inna zajawka.

https://milworld.pl/Seweryn-Kubicki-Piechur-Pieszo-przez-wszystkie-puszcze-w-Polsce-blog-pol-1510299010.html

Najmocniej przepraszam za niedokładność !!!

Otwórz zezwolenie i na pierwszej stronie tuż nad miejscem na Twój podpis, wytłuszczonym i podkreślonym drukiem jet napisane...

Okręg PZW we Wrocławiu zastrzega prawo do zmiany warunków wędkowania w trakcie roku :)

Zgoda, jest tak napisane. Zastanawiam się tylko czy warunki wędkowania i sposób prowadzenia rejestru to to samo. Wolę to co napisali w zezwoleniu. Zadzwonię do naszego PZW, niech się określą.

opublikowane 5 stycznia

Zgodnie z ustaleniami pomiędzy Okręgami Wrocław, Legnica i Wałbrzych wędkarz ma obowiązek wpisania daty i numeru łowiska przed rozpoczęciem wędkowania. Ryby limitowane w sztukach należy wpisać do rejestru niezwłocznie po złowieniu, a ryby objęte limitem wagowym lub bez limitu niezwłocznie po zakończeniu wędkowania.

http://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/162659/60/odstepstwa_regulaminowe_obowiazujace_w_2018_roku

Wszystkich którzy uważają decyzję o zniesieniu okresu ochronnego i limitu Bolenia za słuszną.

Zapraszam w Marcu na wpływ do Mietkowa. (tak samo było w Opolskim)

Pooglądacie sobie rzeź niewiniątek. (Choć z tego co czytam to pewnie część z was będzie brała w tym udział )

I zobaczycie jak słuszne są decyzje wspaniałego Okręgu.

Tyle w temacie. 

Edytowane przez Sebo
  • Like 6

Wszystkich którzy uważają decyzję o zniesieniu okresu ochronnego i limitu Bolenia za słuszną.

Zapraszam w Marcu na wpływ do Mietkowa. (tak samo było w Opolskim)

Pooglądacie sobie rzeź niewiniątek. (Choć z tego co czytam to pewnie część z was będzie brała w tym udział )

I zobaczycie jak słuszne są decyzje wspaniałego Okręgu.

Tyle w temacie. 

9. Na rzece Bystrzycy od progu wodnego Siedlimowicach do

ujścia rz. Bystrzycy do zbiornika mietkowskiego - całkowity

zakaz wędkowania od 1marca do 31 maja (tarlisko).

• Like 1