uups Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Jak chodzi o Kwisę to coś mogę napisać w tym temacie. Z ostatniego zebrania wiem że zarybienia pstrągiem oraz lipieniem będzie zwiększone. Głosowaliśmy nad tym wnioskiem i został pomyślnie zatwierdzony...wbrew ychtiologowi z okręgu Bo jak on to powiedział....na odcinku NK nie ma sensu zwiększać zarybień ponieważ ryb się nie zabiera... Kontra była szybka i skuteczna a mianowicie. Ryby należy wpuszczać na taki odcinek gdyż każdy gatunek potrzebuje "świeżej krwi" aby rybostan był zdrowy i nie karłowaty. Pan ychtiolog zamieszał tylko herbatę i coś tam zaczął szukać w tej szklance Jako koło zrzeszone głównie przy Kwisie dbamy o porządek. Tak powinien wyglądać cały kraj. Większości jednak pasuje jedna opłata na wspólny burdel, którego nikt nie pilnuje. Takie wygodnictwo. Płace i mam w dupie, ma być! Ale kto to zrobi....nie wiadomo Bardzo dobrze się stało że JG nie weszła w (nie)porozumienitak się zastanawiam kolego czy czasami czytasz to co piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 tak się zastanawiam kolego czy czasami czytasz to co piszesz ?Zastanawiaj się dalej a nuż się uda coś wnieść do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Bardzo dobrze tylko żeby była jeszcze jakaś szybka i łatwa możliwość opłacenia składki JG dla wędkarzy z innych okręgów np przez internet. Poki co to jedyna opcja to osobista wycieczka. Nie wydaje mi się żeby jakikolwiek okręg sprzedał składkę okręgową przez internet ( znaczek , pieczątka).Zawsze możesz zadzwonić do Okręgu i dogadać się z Panią Anną.Ja tak robiłem nim przeniosłem się do Okręgu Jelenia.Dogadujesz się gdzie i kiedy będziesz jechał na ryby a Ona poszuka blisko jakiegoś skarbnika koła.Poda Ci numer i powie kiedy do niego dotrze znaczek. Dzwonisz już do skarbnika i umawiasz się konkretnie. Wiele razy tak robiłem nawet 1 stycznia nad wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIKU Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Jak chodzi o Kwisę to coś mogę napisać w tym temacie. Z ostatniego zebrania wiem że zarybienia pstrągiem oraz lipieniem będzie zwiększone. Głosowaliśmy nad tym wnioskiem i został pomyślnie zatwierdzony...wbrew ychtiologowi z okręgu Bo jak on to powiedział....na odcinku NK nie ma sensu zwiększać zarybień ponieważ ryb się nie zabiera... Kontra była szybka i skuteczna a mianowicie. Ryby należy wpuszczać na taki odcinek gdyż każdy gatunek potrzebuje "świeżej krwi" aby rybostan był zdrowy i nie karłowaty. Pan ychtiolog zamieszał tylko herbatę i coś tam zaczął szukać w tej szklance Jako koło zrzeszone głównie przy Kwisie dbamy o porządek. Tak powinien wyglądać cały kraj. Większości jednak pasuje jedna opłata na wspólny burdel, którego nikt nie pilnuje. Takie wygodnictwo. Płace i mam w dupie, ma być! Ale kto to zrobi....nie wiadomo Bardzo dobrze się stało że JG nie weszła w (nie)porozumienia ok. dbacie super, jestem za i bierzcie za to pieniądze ale róbcie to po ludzku. Prawo rynku zweryfikuje sytuacje, tak jak w okręgu wrocławskim który po roku w samotności wrócił do porozumień. Znam Kwisę i Bóg od wielu lat to piękne rzeki ale przy tej opłacie zapraszam do Czech zobaczcie ich rzeki, od nich powinniśmy się uczyć. Macie piękne wody, czy rybne? to inna sprawa. Na Nysę Kłodzką co roku są zarybienia pstrągiem za kwoty ponad 100 000 zł, głośno o tym w wiadomościach i dziennikach i zapraszam na ryby!?! ale co ma to wspólnego z rybostanem?Jednak skoro tak dobrze działacie zróbcie stowarzyszenie i wydawajcie zezwolenia na łowienie na rzece a na tak zadbaną i piękna rzekę będą kolejki jak na najlepszych łowiskach na świecie i wtedy kasujcie chętnych ile tylko będą w stanie zapłacić.Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Rybostan słaby,rzeki brzydkie i za drogie to nie płacić. Z mojego punktu widzenia wszystko jest cacy. Problem mają tylko wędkarze z porozumienia. Oferta dla nich jest jakby to określić kontrowersyjna. W skrócie: zlikwidujemy wam odcinek specjalny oraz grupę realizacyjną, tu zniesiemy okres a tam zmniejszymy wymiar i oddamy kawał wody dla kaczek. W zamian będziecie mogli łowić w Legnicy i Wałbrzychu(!) Ale to wszystko będzie ciut więcej kosztować Dokładnie tyle żeby pokryć straty po tych, którzy się na nas wypięli. Każdy okręg dba o swoich na swój sposób. A dlaczego Jelenia miałaby się skupiać na wędkarzach z porozumienia? Jaki ma w tym interes? Tego dotychczas nikt mi nie wyjaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam Kolegów po dłuższej przerwie,mam sprawdzone info, że na przełomie maja/czerwca "kończy się" piękny odcinek Odry pomiędzy Wałami Śląskimi a Malczycami Zaczynają wtedy piętrzyć wodę powyżej nowej zapory/elektrowni w Malczycach.Ciekawe ile km w górę obejmie spiętrzenie wody? Szkoda.... tak ładnie tam bywało na niżówkach.... Slavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander79 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Dobrze, że w tym roku można łowić bolenia od wiosny, będzie okazja po raz ostatni nacieszyć się tym odcinkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 A inna sprawa to plotka krążąca o Jeleniej że się wypięła na Wrocław Stało się tak że trzy okręgi ustaliły między sobą sumę składki a Jelenia miała decydować czy wędkarze mają płacić więcej za niegospodarność Wrocławia. Do porozumienia by doszło gdyby składka nie poszła w górę. Ale nie doszło ponieważ nie zgodzili się na tak wysokie opłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam Kolegów po dłuższej przerwie,mam sprawdzone info, że na przełomie maja/czerwca "kończy się" piękny odcinek Odry pomiędzy Wałami Śląskimi a Malczycami Zaczynają wtedy piętrzyć wodę powyżej nowej zapory/elektrowni w Malczycach.Ciekawe ile km w górę obejmie spiętrzenie wody? Szkoda.... tak ładnie tam bywało na niżówkach.... SlavoPonoć średnia na wodowskazie ma wynosić 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalroy Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Rybostan słaby,rzeki brzydkie i za drogie to nie płacić. Z mojego punktu widzenia wszystko jest cacy. Problem mają tylko wędkarze z porozumienia. Oferta dla nich jest jakby to określić kontrowersyjna. W skrócie: zlikwidujemy wam odcinek specjalny oraz grupę realizacyjną, tu zniesiemy okres a tam zmniejszymy wymiar i oddamy kawał wody dla kaczek. W zamian będziecie mogli łowić w Legnicy i Wałbrzychu(!) Ale to wszystko będzie ciut więcej kosztować Dokładnie tyle żeby pokryć straty po tych, którzy się na nas wypięli.Każdy okręg dba o swoich na swój sposób. A dlaczego Jelenia miałaby się skupiać na wędkarzach z porozumienia? Jaki ma w tym interes? Tego dotychczas nikt mi nie wyjaśnił. Tutaj:http://www.grodzkie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=777i tutaj:http://www.grodzkie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=775mają trochę inne zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 @Dalroy nie chce mi się już przerzucać argumentami Moje zdanie jest takie że PZW Wrocław posuwa wędkarzy bez mydła a ci jeszcze ich bronią, ewentualnie wyleją żale na forum.Pozdrawiam niepoprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam.Kartę mam wykupioną w okręgo Jelenia Góra. Dokupiłem składkę na okręg Wrocław ( 150,-).Pytanie : czy mogę łowić np. w Okręgu Legnica / Wałbrzych na podstwie opłaty na Okręg Wrocław ?Składki opłacałem pod koniec roku ubiegłego.Wtedy nikt nie wiedział jak bedą wyglądać porozumienia.Kłaniam sie Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam.Kartę mam wykupioną w okręgo Jelenia Góra. Dokupiłem składkę na okręg Wrocław ( 150,-).Pytanie : czy mogę łowić np. w Okręgu Legnica / Wałbrzych na podstwie opłaty na Okręg Wrocław ?Składki opłacałem pod koniec roku ubiegłego.Wtedy nikt nie wiedział jak bedą wyglądać porozumienia.Kłaniam sie Marian.Cały cyrk był z tym że okręg Wrocław nie wydrukował zezwoleń na Porozumienia. ( chyba od tygodnia są dopiero dostępne)Więc skarbnik który wydał Ci rejestr ma przerąbane Teoretycznie jak masz taki rejestr to śmiało ale jakie będą konsekwencje tego nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Uzyskałem informację w PZW, że korzystamy z porozumień zawartych przez ten Okręg, do którego należymy. Dokonując dopłaty za inne Okręgi, nie korzystamy z ich porozumień, gdyż dopłata obejmuje tylko wody Okręgu za który dodatkowo dopłacamy. Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Uzyskałem informację w PZW, że korzystamy z porozumień zawartych przez ten Okręg, do którego należymy. Dokonując dopłaty za inne Okręgi, nie korzystamy z ich porozumień, gdyż dopłata obejmuje tylko wody Okręgu za który dodatkowo dopłacamy. Wysłane z mojego F5121 przy użyciu TapatalkaWitam.Dziękuję za szybką odpowiedz.Kłaniam się Marian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 . Do porozumienia by doszło gdyby składka nie poszła w górę. Ale nie doszło ponieważ nie zgodzili się na tak wysokie opłaty Tak wysokie opłaty to 18 (słownie: osiemnaście) złotych wiecej. Prawda, że raczysz sobie żartować Sytuacja się powtarza, Wrocław wycofał się z porozumień i miało to spowodować oszczędności pieniędzy i rybostanu a spowodowało ogromny i niespotykany dotychczas, odpływ członków i pieniędzy do Okręgów, które oferowały bogatszy dostęp do wód objętych Porozumieniami. Sam zabrałem zabawki i się wyniosłem. A teraz...wróciłem i nie zamierzam się pałować z wykupywaniem Jeleniej Góry z jej pożal się Boże, super wodami. Prędzej o Czechach coś pomyślę jak mi się zechce pstrągi połowić. Szybciutko wrócą do Porozumienia Dolnośląskiego jak im się kasa przestanie bilansować choć może i nie bo na pensje Prezesów zawsze starczy chyba, że ich wywalą czyli identyczna sytuacja jak we Wrocławiu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Tak wysokie opłaty to 18 (słownie: osiemnaście) złotych wiecej. Prawda, że raczysz sobie żartować Sytuacja się powtarza, Wrocław wycofał się z porozumień i miało to spowodować oszczędności pieniędzy i rybostanu a spowodowało ogromny i niespotykany dotychczas, odpływ członków i pieniędzy do Okręgów, które oferowały bogatszy dostęp do wód objętych Porozumieniami. Sam zabrałem zabawki i się wyniosłem. A teraz...wróciłem i nie zamierzam się pałować z wykupywaniem Jeleniej Góry z jej pożal się Boże, super wodami. Prędzej o Czechach coś pomyślę jak mi się zechce pstrągi połowić. Szybciutko wrócą do Porozumienia Dolnośląskiego jak im się kasa przestanie bilansować choć może i nie bo na pensje Prezesów zawsze starczy chyba, że ich wywalą czyli identyczna sytuacja jak we Wrocławiu. nie chciałem wchodzić w polemikę z @zedzgred nie chcę się zniżać do tego poziomu ,ale jak to czytam to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera .Człowiek Bóg ,tu zamknie tam otworzy ,normalnie szok , proponuję aby na zarządzie wnieść wniosek by Kwisę ogrodzić drutem kolczastym I by było sprawiedliwie dla członków tegoż super klubu Wrocław powinien wprowadzić super opłatę na Mietków by chronić wodę przed mięsiarzami z jeleniogórskiego i BYĆ DOBRYM GOSPODARZEM SWOICH WÓD . Czyż to nie paranoja? O to chodzi by wędkarze byli skłóceni można wtedy robić co się chce ........ przepraszam jeśli kogoś uraziłem nie było to moim zamiarem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander79 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti24 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ponoć średnia na wodowskazie ma wynosić 4m. Witam Kolegów po dłuższej przerwie,mam sprawdzone info, że na przełomie maja/czerwca "kończy się" piękny odcinek Odry pomiędzy Wałami Śląskimi a Malczycami Zaczynają wtedy piętrzyć wodę powyżej nowej zapory/elektrowni w Malczycach.Ciekawe ile km w górę obejmie spiętrzenie wody? Szkoda.... tak ładnie tam bywało na niżówkach.... Slavo Stan wody przy zaporze ma byc podniesiony o 6 metrow czyli na wodowskazie w Brzegu Dolnym Pewnie bedzie plus 3 metry srednio. Z tego wychodzi ponad 4 metry srednio na wodowskazie. Z tym, ze spietrzanie bedzie rozlozone na dwa cykle. Pierwszy tak kolo Kwietnia a pozniej jesienia na docelowy poziom. Informacja od dobrego kolegi ze szkoly, ktory jest kierownikiem tej budowy. Jakby nie patrzec kawal pieknej rzeki zostanie skanalizowany. Niestety ten "moj" kawal ucierpi najbardziej bo zrobi sie z niego bajoro... Na szczescie na odcinek ponizej progu tez nie mam daleko chociaz nie jest on tak ladny jak ten co zaleja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Liczyłem ba nawet byłem pewien że jednak im się nie uda. Najpiękniejszy odcinek tuż przed samą zaporą. Żal taj wody. Piękne klenie tam łowiłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Dzisiaj byłem na Bystrzycy od Marszowic w dół.Zszedłem w dół jakieś 2-2,5km rzeka kompletnie martwa.Jeden dziadek na grunt coś świrował. Miałem chyba jedno lub dwa brania o ile to nie jakieś patyki sterczące lub coś przepływającego. Przynęty jakie stosowałem woblerki 4-6cm tonacja naturalna, oliwka,wahadełka pstragow-okoniowe . Zero reakcji jestem niesamowicie zawiedziony bo jak by ryba była w rzece to nie wierze że by nie było reakcji czy nawet odprowadzenia. Wg mnie nasza Bystrzyca jest niesamowicie wyjałowiona, pewnie kłusownictwo,brak zarybień. Rzeka ma niesamowity potencjał tylko ryb brakuje. No chyba że miałem aż taki nie fart że ryby kompletnie nie brały...? ktoś może też odwiedził Bystrzycę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artxyz Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 "...ktoś może też odwiedził Bystrzycę?"Ja dziś byłem, ale dużo wyżej, niedaleko A4. Jakieś 3,5h rzucania i jedyny kontakt z rybą to szczupaczek ok 20cm. Później podjechałem na godzinę przy Janowskiej. Zero. głównie na małe woblerki łowiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 . Zero reakcji jestem niesamowicie zawiedziony bo jak by ryba była w rzece to nie wierze że by nie było reakcji czy nawet odprowadzenia.To jak wytłumaczyć to:- czwartek, multum brań, kilka spadów, 16 kleni wyjętych, prawie każde miejsce darzyło przynajmniej kontaktem z rybą, odcinek ten sam.- sobota, krótko pisząc, zero, nawet nie trąciło:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 To jak wytłumaczyć to:- czwartek, multum brań, kilka spadów, 16 kleni wyjętych, prawie każde miejsce darzyło przynajmniej kontaktem z rybą, odcinek ten sam.- sobota, krótko pisząc, zero, nawet nie trąciło:)Ale to całkiem normalne zjawisko. Rzadko zdarza się, że ryby biorą co dzień.Nawet przy teoretycznie tej samej pogodzie i tej samej godzinie potrafi tak być nawet w sezonie. Jednego dnia fajnie biorą, można sobie poholować ryby, gdy już kolejnego dnia można zrobić sporo kilometrów i nie mieć kontaktu.Ot rybia natura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Dziś był chyba słaby dzień bo na Ślęzy dziś też cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi