analityk Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Tak jest zawsze... cały poprzedni rok było to samo.Nie zawsze - kiedyś tego nie ćwiczyli - jest coraz gorzej im mniej wody w rzece - stan pogarsza susza jako taka + dokładają się CI z RZGW zwracający uwagę tylko na swoje potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dedo Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Przypadkiem trafiłem taki film. Bardzo ciekawe opowiedziane ( no może po za rybami). Może bardziej o Wiśle ale jak patrzę na Odrę i na wyczyszczenie min. Cichej Wody to hm daje do myślenia. https://m.youtube.com/watch?v=Zt5WXgjx4zg Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Dedo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 A jest ktoś może z okolic Lubiąża bo jutro tam jadę powędkować i wie jaki jest poziom wody czy w ogóle jest sens tam jechać . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Widać na miarce - wody niemal brak ale może jutro trochę napuszcza bo trzymają wyżej na śluzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Gdyby ktoś na kanale powodziowym znalazł dwustronne pudełko z kleniowymi woblerami, byłby w stanie oddać, to na poczet znaleźnego serwuję 2 x 0,7 gorzkiej żołądkowej i pięć najlepszych dowolnych woblerów z pudełka.Tak wygląda pudełko tej samej firmy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Dużo spiningistów ostatnio tam. Ja obławiałem ostatnio odcinek od mostów Jagiellońskich w górę, strona wzdłuż barkowego. Nic nie znalazłem. Natomiast po drugiej stronie dużo wędkarzy. Raczej nikłe szanse ,chyba że trafisz na uczciwego forumowicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Kurcze to już kolejny przypadek takiego zagubienia przez forumowicza, chyba dla przestrogi trzeba czymś rozciągliwym przywiązać skarby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Gdyby ktoś na kanale powodziowym znalazł dwustronne pudełko z kleniowymi woblerami, byłby w stanie oddać, to na poczet znaleźnego serwuję 2 x 0,7 gorzkiej żołądkowej i pięć najlepszych dowolnych woblerów z pudełka.Byliśmy kilka dni temu i niestety, ani pudełka ani kleni. Na (marne) pocieszenie powiem, że akurat Twoje pudełko to chciałbym znaleźć Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Na (marne) pocieszenie powiem, że akurat Twoje pudełko to chciałbym znaleźć Pozdrawiam! Che, che, cudów tam nie ma, ale kilka stówek leży gdzieś w zielsku. Standardowo były tam, woblery Lipińskiego, Oleixa, Nyskie, Bochen, Krakuski, Lovec Rap, Kenart, JAZ, Gębskie, Gloog, trochę moich wynalazków i coś tam jeszcze. Woblery po "przejściach", nie pierwszej świeżości. Uściślę miejsce i gdyby komuś chciało się baczniej pod nogi spojrzeć, to albo zyska całość, albo ze mną się podzieli:) Tak jak pisałem, znaleźnego nie pożałuję. Na mapce Google zaznaczyłem miejsce. Odcinek jakieś 50-70m prawdopodobnie przy brzegu. A wędkarsko na kanale różnie. Ja dreptałem na górnym odcinku, żeby ominąć leszcze. Czasem trafił się jazik, czasem kleń. Teraz agresywne są płocie i krąpie:) Zbierają smużące woblery, jak klenie profesory łamańca, który też jest w tym zestawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,25927774,klusownicy-zlowili-ogromnego-suma-sprawa-trafila-na-policje.html?fbclid=IwAR3f7vWMEInBZylji2yPzjX7gsqkt3WEdKj_ykKZ_jD9J9quJvwejuaJo3g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PLnK Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,25927774,klusownicy-zlowili-ogromnego-suma-sprawa-trafila-na-policje.html?fbclid=IwAR3f7vWMEInBZylji2yPzjX7gsqkt3WEdKj_ykKZ_jD9J9quJvwejuaJo3gno i brawo, jeszcze tylko przestrzelić pięty dla przykładu... a nie, bo pójdzie po rynte do ZUSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Jadąc teraz tramwajem usłyszałem telefoniczną rozmowę młodego człowieka. Uwielbiam te rozmowy, które wszyscy słyszą dookoła. Brzmiało to mniej więcej tak:Cześć....No, miałem....Nie miał mi kto podebrać....Mały....Jakieś 120...Poszarpał się na kamieniach i w końcu plecionka strzeliła....Następnym razem przepakuję się i wezmę osękę....Przy samej przepławce....Tak tak, przy samej....Będziesz?...Ja będę ok. 23-ej. I tak jeszcze przez kilka minut. Koleś nie zdawał sobie sprawy, że siedzi za nim wędkarz i co nieco z tego rozumie. Według mnie, to jest dokładny obraz polskiego wędkarstwa. Wystarczy, że taki jeden z drugim nie czuje nad sobą kontroli i tak to wygląda, jak można wywnioskować z rozmowy.Niedawno był incydent na j.opatowickim.Widać i słychać, że niewiele się zmieniło. Młode pokolenie wypiera tzw. starych gumofilców. Dobra zmiana:/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarx Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 To sobie wieczorem tam podjadę i sprawdzę czy trzeba interweniować. Dzisiaj piękny widok dużo kleni i brzany się pokazały. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarx Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Ostatnio regularnie kłusują pod jazem Opatowickim. Jaki jest telefon do straży we Wrocławiu lub jednostki rzecznej Policji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalvcf Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Co masz na myśli pisząc, że klusuja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarx Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Łapanie przy stopniu wodnym bez zachowania odpowiedniej odległości i rzucanie w przepławkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Wypadało się zebrać w paru, wziąć pałkę ze sobą.Sprzęt połamać najlepiej a jak by skakali wpierd*l spuścić i tak do skutku Z drugiej strony od kogoś się uczą.... Edytowane 26 Maja 2020 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sez Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Wypadało się zebrać w paru, wziąć pałkę ze sobą.Sprzęt połamać najlepiej a jak by skakali wpierd*l spuścić i tak do skutku Z drugiej strony od kogoś się uczą....Od dawna powtarzam, że to chyba jedyna skuteczna metoda. Taka "lotna grupa podjazowa" ;-)Bo te wszystkie mandaty po 100zł czy "małe szkodliwości czynu" to o kant dupy rozbić. I taka mała, aktualna historia: znajomy kilka dni temu pływał za okienkiem powyżej Wrocławia. Złapał sumka ok 90cm, odczepił go od razu w wodzie, po czym miał rozmowę z facetem na sprzęcie za cenę dobrego samochodu, co on tak tego suma do wody, on by to w krzaki wywalił. Ale jak to tak w krzaki? No normalnie Panie, tego suma to jest TYLE w Odrze, że on czy złapie 30cm, czy metrówkę, jednego czy pięć dziennie-wszystko w krzaki. To dostał pytanie, czemu ludzie dymają nad Ebro, skoro my go TYLE mamy? Nieważne, każdego suma w krzaki. Tak więc mamy już winnego suma za brak głównie sandacza, mamy winnego bolenia, który zjada młodego sandacza, mamy okonie które wyjadają ikrę sandacza (bo i takich idiotow wyrzucajacych okonie w kamienie spotkałem), teraz czekam na historię jak to pan Mietek zabiera znad wody wszystkie sandacze, bo mu te wstrętne kabnibale wyjadają...inne sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Ostatnio regularnie kłusują pod jazem Opatowickim. Jaki jest telefon do straży we Wrocławiu lub jednostki rzecznej Policji? Kontakt do straży rybackiej masz w pozwoleniu.Z moich doświadczeń największe prawdopodobieństwo że zareaguje Policja Wodna. Taki numer do nich mam spisany71 328 41 04 znalazłem jeszcze71 340 27 00 ale jak zadzwonisz na 112 to z moich doświadczeń sprawa z tamtego rejonu zwykle trafia do nich. Niestety interwencja zwykle jest po czasie W tamtym roku trafiłem w tamtej okolicy na gości którzy brodząc ciągnęli siatę - przyjechali wodniacy ale ponad godzinę po zgłoszeniu - kłusole zdążyli się ulotnić Policja nawet porządnie podeszła do tematu - objechali wałem cały kanał świecąc szperaczem po wodzie. No i nawet spisali... mnie i zostałem pouczony że na drugi raz powinienem czekać na ich przyjazd... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Trzeba działać - chociaż trochę - dziękuję tym którym się chce trochę ruszyć cztery litery (albo chociaż palce na klawiaturze) w dobrym celu. Poniżej info z RZGW w odpowiedzi na moja skargę dot. niszczenia tarła. Pewno niewiele znaczy ale armatorów którzy przewożą towary odra jest pewno kilku - również ledwie kilku (!!!) wędkarzy przesłało do nich skargę dot. tarła i mieszania wodą - a mogłoby być tych emaili od wędkarzy tysiące . Oby aktywność w środowisku wzrosła. Pozdrawiam "bardzo Panu dziękujemy za zwrócenie uwagi na problem możliwego wpływu zmiany poziomów wody w Odrze, związanego z działaniem naszych urządzeń, na tarło ryb. Zadaniem Zarządu Zlewni we Wrocławiu jako jednostki Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie z jednej strony jest ochrona wód i środowiska wodnego, z drugiej zaś administrowanie dużym odcinkiem Odrzańskiej Drogi Wodnej, co wiąże się m.in. z obowiązkiem zapewnienia odpowiednich głębokości tranzytowych umożliwiających żeglugę (na opisywanym przez Pana odcinku żegluga wspomagana jest zrzutami wody ze stopnia w Brzegu Dolnym - tzw. tworzenie fali - umożliwiających uzyskanie odpowiednich głębokości - manewr ten jest wykorzystywany przeważnie do transportów specjalnych obiektów wielkogabarytowych). Jako Zarząd Zlewni staramy się godzić te obowiązki ale w obecnej sytuacji pogłębiającej się suszy jest to zadanie coraz trudniejsze. Poprawie sytuacji wodnej w tym rejonie służyć mają realizowane przez Wody Polskie inwestycje m.in. ukończenie stopnia wodnego Malczyce czy planowane do realizacji w najbliższej przyszłości stopnie w Lubiążu i Ścinawie.Wobec powyższego na poziomie Zarządu Zlewni postaramy się wieloaspektowo przeanalizować zaistniałą sytuację oraz ocenić czy możliwe będzie uniknięcie tego typu zdarzeń w przyszłości. Ponadto, zarówno Pański wniosek jak i poruszany problem będziemy mieli na uwadze w perspektywie tworzenia instrukcji gospodarowania wodami dla zarządzanych przez nas urządzeń wodnych." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piastun Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 "bardzo Panu dziękujemy za zwrócenie uwagi na problem możliwego wpływu zmiany poziomów wody w Odrze, związanego z działaniem naszych urządzeń, na tarło ryb. Zadaniem Zarządu Zlewni we Wrocławiu jako jednostki Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie z jednej strony jest ochrona wód i środowiska wodnego, z drugiej zaś administrowanie dużym odcinkiem Odrzańskiej Drogi Wodnej, co wiąże się m.in. z obowiązkiem zapewnienia odpowiednich głębokości tranzytowych umożliwiających żeglugę (na opisywanym przez Pana odcinku żegluga wspomagana jest zrzutami wody ze stopnia w Brzegu Dolnym - tzw. tworzenie fali - umożliwiających uzyskanie odpowiednich głębokości - manewr ten jest wykorzystywany przeważnie do transportów specjalnych obiektów wielkogabarytowych). Jako Zarząd Zlewni staramy się godzić te obowiązki ale w obecnej sytuacji pogłębiającej się suszy jest to zadanie coraz trudniejsze. Poprawie sytuacji wodnej w tym rejonie służyć mają realizowane przez Wody Polskie inwestycje m.in. ukończenie stopnia wodnego Malczyce czy planowane do realizacji w najbliższej przyszłości stopnie w Lubiążu i Ścinawie.Wobec powyższego na poziomie Zarządu Zlewni postaramy się wieloaspektowo przeanalizować zaistniałą sytuację oraz ocenić czy możliwe będzie uniknięcie tego typu zdarzeń w przyszłości. Ponadto, zarówno Pański wniosek jak i poruszany problem będziemy mieli na uwadze w perspektywie tworzenia instrukcji gospodarowania wodami dla zarządzanych przez nas urządzeń wodnych."No tak, sposób jest tylko jeden spie....olić kolejny odcinek rzeki, zrobić następny odstojnik ścieku, niech urzędnicy wyjdą sobie popatrzeć jak "pięknie" płynie Odra we Wrocku i jak kwitnie. Zaniedbań i głupiej gospodarki wodnej nie da się prosto naprawić, najłatwiej jest zatrzymać wodę w miejscu, będzie pięknie, tamy aż do Szczecina !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Ja swojego czasu słyszałem, że koryto rzeki ma być pogłębiane dla umożliwienia żeglugi. Patrząc na plany i to co się dzieję utwierdzam się w przekonaniu, że jednak to był fejk nius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Przecież te inwestycje to jest po to aby ziomki miały pracę do końca życia( po 30 lat podobnie jak w malczycach), to samo będzie z mierzeją wiślaną. Co oni takiego transportują wielkogabarytowe,podzespoły elektrowni węglowych a może atomowe? Niee....wuungiel panie ,polski wuungiel.A przydała by się ponownie taka powódź jak w 97" to by się posrali!!! Edytowane 29 Maja 2020 przez woblery L.E. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irish Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_1590573216tGi1yd7jC23kZANVLZVOMc,w400.jpg pewnie powiedza ze emulsyjna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Władze Wrocławia planują kolejny park - Park Krzycki. Niestety przy tej okazji planowana jest dewastacja doliny rzeczki Olszówki Krzyckiej, która wpada do Ślęzy. Chcą Olszówkę Krzycką wpuścić w zamkniętą betonową rurę fi 1,4m!!! Jestem za budową parku ale to chcą zrobić w czasach niedoboru wody i braku małej retencji (czyli wpuścić rzekę w kanał) to jakaś masakra! Jak widać, chęć wydania środków z UE jest często silniejsza niż zdrowy rozsądek!Więcej o tym tutaj: bit.ly/olszowkaProszę kolegów o podpisanie petycji. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez marienty 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi