Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jakie łowiska pzw polcecacie na spining a konkretnie na okonki nie skupiam się raczej na wielkich okazach a raczej na dobrej zabawie. Najwięcej czasu zmarnowałem na cegielnia przy ul. Głównej gdzie podczas dwóch wypadów po około 3/4 godziny nie zlowilem nic. I jeszcze jakie przynęty polecacie na późno jesienne okonie?

Co to za smród chemiczny od wtorku płynie poniżej Brzegu Dolnego!!! Znów. Zdechlaki? Plamy ropy? Ktoś coś wie więcej.

Rokita :) Miejscowi twierdzą że po obróbce sandacz nie śmierdzi, można konsumować, a nawet najlepiej biero przy zrzucie. W czym problem?

Ci miejscowi co piszesz to poumierali z 10 lat temu od tych sandaczy. Teraz nowe pokolenie. Od tamtej pory był względny zapach tylko na dużej wodzie;) Ale w tygodniu to był smród jak kiedyś, dokładnie taki jak piszesz, mocny jednoznaczny. Trzyma sie na rękach zamoczonych w wodzie dwa dni. Chyba było tzw. Czyszczenie magazynów. Problemu nikt nie ma a smród pozostał. Pozdrawiam

Skoro poumierali to znaczy że miesiąc temu spotkałem zjawę nad wodą. ;) Kiedyś trafiłem na naukowe opracowanie jak to Rokita wpływa na Odrę i jej mieszkańców. Bardzo ciekawa lektura. :) Było też dużo na temat pozwoleń prawnych tyczących się ilości zrzucanego syfu do rzeki. W zasadzie wszystko odbywa się legalnie. Może odgrzebię gdzieś tą lekturę to wrzucę linka.

• Like 4

• 4 tygodnie później...

[Rokita] jest od zawsze na czarnej liście tych co śledzą losy rzeki Odry -
https://www.facebook.com/WiadomosciZGor ... 5715076816

Czy ktoś ze znawców spółki potrafi rozszyfrować fragment "(...) jeden z podmiotów działających na terenie wcześniej wspomnianego zakładu..." ? - przydałoby się małe dochodzenie. Czy to podmiot partnerski/zależny/powiązany z Rokitą czy jakiś niezależny biznes?

• Like 1

[Rokita] jest od zawsze na czarnej liście tych co śledzą losy rzeki Odry -

https://www.facebook.com/WiadomosciZGor ... 5715076816

Czy ktoś ze znawców spółki potrafi rozszyfrować fragment "(...) jeden z podmiotów działających na terenie wcześniej wspomnianego zakładu..." ? - przydałoby się małe dochodzenie. Czy to podmiot partnerski/zależny/powiązany z Rokitą czy jakiś niezależny biznes?

Ja patrzę na to trochę z innej beczki. Przekornie, co oczywiście nie oznacza że popieram czy akceptuję wpuszczanie jakiejkolwiek chemii do wód. ALE w związku z tym że poszedł fenol, ryby nie zdechły widzę paradoksalnie w tym szansę dla ryb. Jeśliby ich mięso zwyczajnie śmierdziało, to znacznie spadnie presja na mięso.

Ja patrzę na to trochę z innej beczki. Przekornie, co oczywiście nie oznacza że popieram czy akceptuję wpuszczanie jakiejkolwiek chemii do wód. ALE w związku z tym że poszedł fenol, ryby nie zdechły widzę paradoksalnie w tym szansę dla ryb. Jeśliby ich mięso zwyczajnie śmierdziało, to znacznie spadnie presja na mięso.

:D  :D  :D

Nie ma czegoś takiego jak śmierdzące mięso sandacza czy niezjadliwe mięso bolenia. Jeśli już to jest co najwyżej źle doprawione.Kto był i łowił w okolicach Rokity ten wie. Ryby z BD żarli i żreć będą. Fenolek pewnie traktują jak regionalną cechę. Coś jak oscypek. :)

• Like 8

• 3 tygodnie później...

Może zacznie działać plan Wody Polskie o udostępnieniu wszystkich wód w Polsce bezpłatnie czy tam z jedną, symboliczną opłatą.

Może i kiedyś zacznie, ale do końca roku zostało niewiele czasu na zaplanowanie i wdrożenie tak poważnego przedsięwzięcia. Wg mnie nie ma się co łudzić ze to nastąpi w sezonie 2022.

Cześć,

Koledzy, wynajduje jakieś rozbieżne info.

Czy Ryczeń to woda PZW?

Można tam się swobodnie wodowac?

Niestety zbiornik Ryczeń od dnia 13.08.2020 już nie podlega PZW.

Został wydzierżawiony prywatnej osobie.

Zakaz wędkowania.

Szkoda, bo często tam bywałem, piękne łowisko było.

Teraz prywatny właściciel bezkarnie odpali agregat i część inwestycji mu się zwróci. 

Edytowane przez Adaś Niezgódka