Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hans Kloss

Dzisiaj byłem ponownie na gospodarskich oględzinach. Najwyraźniej opuszczono jakiś jaz powyżej miasta , bo na powierzchni wody od elektrociepłowni do mostu Milenijnego było pełno syfu wymieszanego z rzęsą wodną,  a w tym wszystkim pływały truchła padłych dawno temu ryb. Naliczyłem ich koło trzydziestu, wszystkie wzdęte i paskudnie cuchnące, głównie płocie i leszcze. Nakręciłem nawet filmik z tego wydarzenia, ale niestety z powodu uszkodzenia obiektywu kamerki niewiele na nim widać więc publikowany nie będzie. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ciekawe, czy Zarząd Okręgu podzieli się z nami informacjami dotyczącymi aktów prawnych regulujących obecnie możliwość wędkowania na Odrze. Może zachowają je dla siebie? Spotkanie informacyjno-sprawozdawcze odbyło się 17 września i nikt nie puścił pary z ust. Coś się szykuje jeszcze w sprawie możliwości wędkowania na Odrze? Wrzesień się kończy i co dalej?

• Like 1

Najważniejsze, że wręczono "odznaki za zasługi"  :D tylko szkoda, że nie widać efektów tych zasług  :D Mają chłopacy zagwozdkę jaką kaskę krzyknąć w przyszłym sezonie. W sumie powinno być gratis bo i za co płacić jak ryby wyjechały płetwami do przodu !? Z drugiej strony mają obawy, że kocury z głodu zdechną, bo już są sygnały, że z płaceniem nikt się nie wyrywa. :D  

• Like 1

Już za moment październik. I co? Czarna d*pa. We Wrocławiu trzęsie się pośladkami, by poinformować wędkarzy, na czym stoją? Jedni łowią i mają gdzieś uchwały. Chwalą się w mediach społecznościowych i jeszcze są skłonni nawciskać bluzg komuś, kto zwróci uwagę. Mundurowi udają, że nic się nie dzieje.

W Zielonej Górze można? Można.

https://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/244470/60/no_kill_na_rzece_odrze

Co do wrocławskich odznaczeń i wyróżnień. Kłuje w oczy taka informacja. Z całym szacunkiem dla osób wyróżnionych, w obecnej sytuacji uważam to za niestosowne.

PS

Nie muszę się na tym znać, ale z chwilą utraty ważności uchwały marszałkowskiej w dalszym ciągu będzie obowiązywać rozporządzenie Wojewody tj., zakaz łowienia w starorzeczach Czernica, Prężyce, Łacha Jelczańska i Jeziora Bajkał? Była mowa też o zakazie zabierania ryb z Odry. Nikt tego rozporządzenia nie odwołał. Prawidłowo to oceniam?

Edytowane przez jaceen

Już za moment październik. I co? Czarna d*pa. We Wrocławiu trzęsie się pośladkami, by poinformować wędkarzy, na czym stoją? Jedni łowią i mają gdzieś uchwały. Chwalą się w mediach społecznościowych i jeszcze są skłonni nawciskać bluzg komuś, kto zwróci uwagę. Mundurowi udają, że nic się nie dzieje.

W Zielonej Górze można? Można.

https://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/244470/60/no_kill_na_rzece_odrze

Co do wrocławskich odznaczeń i wyróżnień. Kłuje w oczy taka informacja. Z całym szacunkiem dla osób wyróżnionych, w obecnej sytuacji uważam to za niestosowne.

czyli co na odrze nie wolno nadal łowić ?

Z zamieszczonych na stronie PZW Wrocław linków do uchwały zarządu województwa i rozporządzeń wojewody wynika  wynika że można łowić poza wymienionymi w ostatnim rozporządzeniu zbiornikami, ale nie można zabierać ryb :

https://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/242876/60/ograniczenia_w_wedkowaniu_na_obwodach_rybackich_rzeki_odra_w_gra

Z zamieszczonych na stronie PZW Wrocław linków do uchwały zarządu województwa i rozporządzeń wojewody wynika  wynika że można łowić poza wymienionymi w ostatnim rozporządzeniu zbiornikami, ale nie można zabierać ryb :

https://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/242876/60/ograniczenia_w_wedkowaniu_na_obwodach_rybackich_rzeki_odra_w_gra

Już to wałkowaliśmy. Do jutra włącznie jest zakaz łowienia ryb w dolnoślaskiej Odrze.

Bardziej chodzi o to, co dalej.

Cześć. Jestem niedowiarkiem i życie nauczyło mnie, że czasami rzeczy oczywiste takimi nie są. Dzwoniłem dzisiaj do PZW Wrocław i rozmawiałem z miłą panią z sekretariatu. Oczywiście chodziło mi o możliwości wędkowania w rzece Odrze. Opłacam zezwolenia w PZW, to wypadałoby, żeby wszelkie informacje dotyczące obowiązujących przepisów były podawane oficjalnie, na bieżąco. Z rozmowy telefonicznej zawsze można się wyprzeć. To tylko rozmowa.

PZW Okręg Wrocław jakoś ze swoich zapewnień się nie wywiązuje. A zapewniano, że: „o wszelkich zamianach dotyczących możliwości wędkowania na rzece Odrze będziemy informować na bieżąco”. (źródło PZW Okręg Wrocław).

Minął wrzesień. Dzisiaj jest 04 października i co? Doczekamy się oficjalnego stanowiska PZW?

Co prawda nie u nas, ale rybacy już sieciują. Jednak w tym kraju nic nie ma sensu. Ludzie sie poswiecaj, a tu takie cos????‍♂️ Odra. Rybacy ruszyli na połowy ryb w rzece.

Budzi to sprzeciw wędkarzy.

https://www.fakt.pl/wydarzenia/odra-rybacy-ruszyli-na-polowy-ryb-w-rzece-budzi-to-sprzeciw-wedkarzy/n090q2m

Cześć. Jestem niedowiarkiem i życie nauczyło mnie, że czasami rzeczy oczywiste takimi nie są. Dzwoniłem dzisiaj do PZW Wrocław i rozmawiałem z miłą panią z sekretariatu. Oczywiście chodziło mi o możliwości wędkowania w rzece Odrze. Opłacam zezwolenia w PZW, to wypadałoby, żeby wszelkie informacje dotyczące obowiązujących przepisów były podawane oficjalnie, na bieżąco. Z rozmowy telefonicznej zawsze można się wyprzeć. To tylko rozmowa.

PZW Okręg Wrocław jakoś ze swoich zapewnień się nie wywiązuje. A zapewniano, że: „o wszelkich zamianach dotyczących możliwości wędkowania na rzece Odrze będziemy informować na bieżąco”. (źródło PZW Okręg Wrocław).

Minął wrzesień. Dzisiaj jest 04 października i co? Doczekamy się oficjalnego stanowiska PZW?

Uchwała z 12 sierpnia określała termin zakazu połowu  - do 30 września. Jeśli nie ma nowej uchwały to chyba wszystko jest jasne.