Skocz do zawartości

Wody w okolicach Wrocławia

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

A z jakich względów ? :unsure: Skoro nie będziesz wklejał z wiadomych względów to wiadomo, że zdjęcie zrobiłeś ! Co już jest naganne, bo rybę złowioną w okresie ochronnych należy niezwłocznie wypuścić i to bez sesji zdjęciowej. Więc uczciwiej byłoby wstawić zdjęcie lub nic nie pisać. Wspaniały strzał w kolano! :lol:

Bez przesady ? :unsure: Pisze o tym w regulaminie amatorskiego połowu ryb. :lol: delikatnie i jak najszybciej więc fotka odpada. Ten temat był wałkowany setki razy. ;) Bez przesady. :lol: To jest to samo zagadnienie jak robienie zdjęć rybom niewymiarowym.

Jak właśnie wygląda Odra .. kiedy przejeżdżałem przez miasto dwa dni temu widziałem że stan bardzo niski. Szykują się na przyjęcie większej wody o której mowa w mediach?

Ja dziś zrobiłem mały spacer nad Oławkę, bardziej w celu rozprostowania kija i żyłki niż właściwego łowienia. Woda bardzo brudna, jakby spływało błotko.

Niech kolega robi jak najwięcej... :lol: Jednak gdyby to nie była co najmniej kicha to takie zdjęcie było by zamieszczone bez zbędnych tłumaczeń ani usprawiedliwień. :lol: Niech kolega robi... :lol: Masz rację miras, należy propagować takie postawy. :lol:

Dajce spokój Koledzy,

sandacz +/- 70 cieszy nawet jako przyłów, więc ja rozumiem młodego człowieka, że chciał mieć pamiątkę z takim okazem.

Ważne, że rybka wypuszczona :D i będzie się bzykać już niebawem :mellow:

Fajnie, że chłopak chodzi na ryby i dzieli się z nami tym co się działo. Ja dopiero za tydzień będę mógł... :(

Przemilcze posty kolegi Erina... ;)

Swoją drogą byłem dziś na kanale Odry świadkiem bardzo długiego holu pięknej rybki na boczny trok, właściwie to rybka holowała wędkarza :lol: który łowiąc na 0.16 nie poradził sobie prawdopodobnie z sumkiem :mellow: , rybka po blisko godzinie weszła w jakaś zawalinę i nie pomogły próby wypłoszenia jej stamtąd, wedkarz... przerwal żyłkę i poszedł sobie :wacko:

Na Odrę to nie będzie miało większego znaczenia ale Widawa...

Już w tym roku wyrównano koparką brzegi i wycięto wszystkie krzewy na brzegu. Nie wiem jak poniżej Szewc ale w górę od mostu aż do trasy warszawskiej rozpacz bierze. Nie wiem też jak sobie poradzą z taką ilością wody jaką chcą tą rzeką przerzucić. W czasie ostatniej dużej wody Krzyżanowice pływały i W Szymanowie też nie było ciekawie.

A tak na marginesie to jak Widawa wam darzyła w tym roku? U mnie czarna rozpacz z moją ukochaną rzeką. Wcześniej pisałem ale do końca sezonu tylko gorzej było. Teraz po tym bagrowaniu to już całkiem nie wiem :( ...

No i byłem od mostu w Szymanowie w dół do tamy. Mało się nie popłakałem. Wszystko wycięte, brzeg wyrównany, jakieś pojedyncze większe drzewa zostawili...

Tylko przed tamą trochę cienia będzie w lecie, trochę tam krzewów i drzew zostało.

Jak w latach 80-tych coś podobnego zrobiono z Widawą to przez 30-ci lat nie doszła do stanu przed bagrowaniem.

Prostowanie Widawy ma na celu łatwiejsze przemierzanie jej brzegów z wędką. :lol: Już niedługo zawody Kleń Widawy. Zobaczymy jak wygląda rzeczka. Może to ostatnia szansa by zobaczyć ją w jako takim stanie. :unsure:

Prostowanie Widawy ma na celu łatwiejsze przemierzanie jej brzegów z wędką. :lol: Już niedługo zawody Kleń Widawy. Zobaczymy jak wygląda rzeczka. Może to ostatnia szansa by zobaczyć ją w jako takim stanie. :unsure:

Widawa w Namysłowie i okolicach też częściowo przypomina kanał...

Jedynie na leśnych odcinkach jest malownicza i trudna technicznie do łowienia.

Oby się do niej nie zabrali przed zawodami.

Dolina Widawy jest Obszarem Specjalnej Ochrony i wchodzi w skład systemu Natura 2000. Wynika z tego że do przeprowadzenia tak drastycznej inwestycji powinna być wydana zgoda środowiskowa przez RDOŚ, decyzja powinna byc wydana na podstawie strategicznej oceny oddziaływania inwestycji na obszar Natura 2000. Ciekawe czy urząd melioracji uzyskał taką zgodę??

http://natura2000.gdos.gov.pl/natura2000/dane/pdf/pl/PLH0200 36.pdf

to link do SDF'u jest tam wymienione 10 typów siedlisk naturowych z Doliny Widawy, które niewatpliwie są aktualnie niszczone poprzez melioracje.

A dziś, prawie cały dzionek nad Widawą :D.

Poniżej mostu Świniary-Szewce piękna jak zawsze choć pełno palików i drzewa seledynową farbą pomalowane. Nie jestem ciekaw po co to zrobione :angry:

A gdyby tak ten seledyn na czarno/brązowo zapsikać na co drugim drzewie chociaż?