karolkrause Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Leśne dziady jednak znalazły winnego - Żenada !!! http://www.poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/141279/60/zmiana_limitu_polowu_suma_na_wodach_ogolnodostepnych_okregu_pzw_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Leśne dziady jednak znalazły winnego - Żenada !!! http://www.poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/141279/60/zmiana_limitu_polowu_suma_na_wodach_ogolnodostepnych_okregu_pzw_A wędkarze oczywiście dokonają dzieła zniszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 W Rzeszowie podobnie http://www.pzw.org.pl/rzeszow/wiadomosci/138265/60/zmiana_limitu_polowu_suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) , a tu bicie piany o jakimś tam C&R . ............ ponoć ŚWIADOMOŚĆ w narodzie rośnie i w PZW NOWYM miało powiać Edytowane 14 Grudnia 2016 przez miramar69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Tak jak podejrzewaliśmy z kolegami w większości Okręgów pseudo włodarze dojdą do wniosku że winnym bezrybia jest sum .... no i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Krawiaciarze pewnie uznali, że wąsaty wyżera im ryby z łowiska i całe te ich marne zarybianie idzie na marne. Potraktowali suma jak swojego wroga i rękoma wędkarzy chcą sie pozbyć "wroga" z łowisk. Jak już wytępią wasacza, to przyjdzie kolej na kolejną ofiare do wytępienia.Nie ma to jak cięzka praca umysłowa za biurkiem i wymyślanie kolejnych bzdurnych decyzji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Aż się chce płakać... Debilizm ludzki nie zna granic. Normalnie brak słów do tego co się dzieje w tym dziwnym kraju... Nie dość, że nie jest łatwo połowić fajnych ryb bo stada kłusowników nad wodą tylko szukają okazji gdzie siate postawić lub szarpać ryby to jeszcze takie przyzwolenia ze strony PZW. Dla mnie to krok w tył dla Polskiego wędkarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto77 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Lucas . Na wiśle przekroczenie limitu jest trudne do zrealizowania . No za nielicznymi wyjątkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam Mam trochę inne zdanie co do ryby sum.Nie jestem zwolennikiem aby w akwenach po 20h-nawet 100h były sum.To ryba rzeki i zbiorników powyżej 1000h .Zgadza się że sum pustoszy akwen i jest bardzo ryba która szybko się rozrasta i nie ma w swojej rodzinie drapieżnika który by robił selekcje.To pseudo znawcy co nie maja pojęcia zarybili małe akweny i obecnie nie wiedza co maja zrobić i winne zwalają na suma.Jest problem w naszych wodach ale nie w rzekach tam on jest królem i niech tam zostanie .Już Hiszpanii mieli problem bo u nich ryba inwazyjna ale jakoś pogodzili to i obecnie tez jest już ceniona .Co wiem już nie wolno łowić na żywca .A bazy turystyczne czerpią dobrą kasę od wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) ...ale tam napisano w wodach ogólnodostępnych - czyli rzeki TEŻ. Poza tym w ostatnim zdaniu odpowiedziałeś sobie sam , że można to jednak POGODZIĆ . Edytowane 14 Grudnia 2016 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) "Problem dla sumow" pojawil sie jak ludzie uzyskali dostep do odpowiedniego sprzetu, umozliwiajacego lowic nietylko metrowki.W mediach od wielu lat pojawiaja sie potezne ryby dzialajace na wyobraznie.Kiedys jakvktos zlowil 1,5m to juz byl wyczyn nadajacy sie do prasy (dziewiedziesiate), jak szybko rosl rekord kraju, tylko czy to ryby tak sie zwiekszaly, czy sprzed i technika polowu...Kiedys wielkie sumy byly rybami tajemniczymi, zyjacymi w spokoju, czasem komus pozrywaly zestawy, innym razem szczesciarz mogl obserwowac rybe ktora w letni dzien wplynela na plycizne;Odkad sumy wyszly na brzeg zeby "zrobic sobie zdjecie" , staly sie potworami zjadajacymi wszystkie ryby... Obwod Warta6 (O/Poznan), 20 lat temu byl pelen malych sumkow, lowiac w nocy na rosowke nie bylo chwili spokoju, z tego co widze aktualnie grunciarze przylawiaja pojedyncze male ryby.A i tych wiekszych coraz mniej. Jesli wystawiono na nie "wanted" , to o pobicie mojej skromnej warcianej zyciowki bedzie trudno. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez *Hektor* 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 W takim bądz razie moze podam przepis na suma w pomidorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 ....wędzony najwydajniejszy , bo nawet 2m z + można przyrządzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Jak nie na wędkę to.... http://www.poznan.pzw.org.pl/cms/18380/polow_ryb_kusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 A ja się zachwycałem Wartą, że piękna i połapać można i tym, że oni świadomi i nie tak jak nad Wisłą w OM . A i tam głupata sięga. Na zarazę zwaną kretynizmem nie ma lekarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Rewolucja normalnie jak w Chinach...wróble zjadają część plonów, wybijmy wróble...wybiliśmy wróble... całe plony zżarło robactwo, wcześniej zjadane przez wróble... Niech zniosą też wymiar ochronny... po co nam takie relikty i skuteczniej będzie. Ja pier.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 A to do tej pory "wędkarze" przestrzegali jakichkolwiek limitów ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 A to do tej pory "wędkarze" przestrzegali jakichkolwiek limitów ???Proszę nie mierz wszystkich ''jedną'' miarą ... żeby nie powiedzieć inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Proszę nie mierz wszystkich ''jedną'' miarą ... żeby nie powiedzieć inaczej ... Ale taka jest prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 To tak na pokrzepienie serc 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 A to do tej pory "wędkarze" przestrzegali jakichkolwiek limitów ???Tu idzie o tworzenie prawa, które ma być wyznacznikiem co można, a czego nie.To czy ktoś przestrzega owych przepisów, to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 W zamojskim na jednym ze zbiorników ma być No kill dla karpia dobre i to. Coraz ciekawiej się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) "Problem dla sumow" pojawil sie jak ludzie uzyskali dostep do odpowiedniego sprzetu, umozliwiajacego lowic nietylko metrowki.W mediach od wielu lat pojawiaja sie potezne ryby dzialajace na wyobraznie.Kiedys jakvktos zlowil 1,5m to juz byl wyczyn nadajacy sie do prasy (dziewiedziesiate), jak szybko rosl rekord kraju, tylko czy to ryby tak sie zwiekszaly, czy sprzed i technika polowu...Kiedys wielkie sumy byly rybami tajemniczymi, zyjacymi w spokoju, czasem komus pozrywaly zestawy, innym razem szczesciarz mogl obserwowac rybe ktora w letni dzien wplynela na plycizne;Odkad sumy wyszly na brzeg zeby "zrobic sobie zdjecie" , staly sie potworami zjadajacymi wszystkie ryby... Obwod Warta6 (O/Poznan), 20 lat temu byl pelen malych sumkow, lowiac w nocy na rosowke nie bylo chwili spokoju, z tego co widze aktualnie grunciarze przylawiaja pojedyncze male ryby.A i tych wiekszych coraz mniej. Jesli wystawiono na nie "wanted" , to o pobicie mojej skromnej warcianej zyciowki bedzie trudno. Na problem obecnego rybostanu Warty, również jeśli chodzi o suma, ale nie tylko, pozwolę sobie spojrzeć z zupełnie innej strony. W 1986 r. w regionie łódzkim na Warcie powstał pewien obiekt hydrotechniczny. Ile od tego czasu było na Warcie porządnych, stabilnych, wczesnowiosennych przyborów wody, takich od wału do wału? Nie chodzi mi przy tym o gwałtowne majowo-czerwcowe powodzie, jak w 1997 czy 2010 r. Jak przedstawiała się głębokość i charakter koryta Warty dwadzieścia kilka lat temu a jak to wygląda obecnie? I jak się to ma do ilości oraz powierzchni obszarów tarliskowych na środkowej i dolnej Warcie oraz jej dopływach?Następnie to, o czym wyżej napisałem, proszę sobie skonfrontować z postępującym od mniej więcej początku lat dziewięćdziesiątych stopniowo, a ostatnio wręcz skokowo, spadkiem pogłowia wszelkich gatunków ryb w Warcie - i wyciągnąć odpowiednie wnioski.Nie mam zamiaru usprawiedliwiać kłusowników i mięsiarzy, ale czy naprawdę sądzicie, że za spadkiem populacji ryb w Warcie stoi przede wszystkim ich zabieranie przez wędkarzy?W dolnej Warcie łowiłem okazyjnie od małego dzieciaka, tzn. od końca lat osiemdziesiątych do końca lat dziewięćdziesiątych. W ostatnich latach natomiast łowię w niej regularnie. Więc jakieś porównanie mam. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Krzysiek Rogalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jopek1971 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Na problem obecnego rybostanu Warty, również jeśli chodzi o suma, ale nie tylko, pozwolę sobie spojrzeć z zupełnie innej strony. W 1986 r. w regionie łódzkim na Warcie powstał pewien obiekt hydrotechniczny. Ile od tego czasu było na Warcie porządnych, stabilnych, wczesnowiosennych przyborów wody, takich od wału do wału? Nie chodzi mi przy tym o gwałtowne majowo-czerwcowe powodzie, jak w 1997 czy 2010 r. Jak przedstawiała się głębokość i charakter koryta Warty dwadzieścia kilka lat temu a jak to wygląda obecnie? I jak się to ma do ilości oraz powierzchni obszarów tarliskowych na środkowej i dolnej Warcie oraz jej dopływach?Następnie to, o czym wyżej napisałem, proszę sobie skonfrontować z postępującym od mniej więcej początku lat dziewięćdziesiątych stopniowo, a ostatnio wręcz skokowo, spadkiem pogłowia wszelkich gatunków ryb w Warcie - i wyciągnąć odpowiednie wnioski.Nie mam zamiaru usprawiedliwiać kłusowników i mięsiarzy, ale czy naprawdę sądzicie, że za spadkiem populacji ryb w Warcie stoi przede wszystkim ich zabieranie przez wędkarzy?W dolnej Warcie łowiłem okazyjnie od małego dzieciaka, tzn. od końca lat osiemdziesiątych do końca lat dziewięćdziesiątych. W ostatnich latach natomiast łowię w niej regularnie. Więc jakieś porównanie mam. Moim zdaniem jest to jedna z głównych przyczyn bezrybia.Dawniej przemysł i rolnictwo nie wykorzystywało tak zasobów wodnych jak dzisiaj, przemysł jest głównie zachodni który za przyzwoleniem naszych władz robi spustoszenie,przykładem może być zatrucie Warty przez firmę właśnie z tamtego rejonu Europy, wychodzi na to że dla innych krajów lepiej zanieczyszczać wody innych niż swoje,bo jest zdrowiej i taniej.Teraz czysta woda jest na wagę złota,zwłaszcza że Polska ma jej coraz mniej niestety."Taki mamy klimat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Na problem obecnego rybostanu Warty, również jeśli chodzi o suma, ale nie tylko, pozwolę sobie spojrzeć z zupełnie innej strony. W 1986 r. w regionie łódzkim na Warcie powstał pewien obiekt hydrotechniczny. Ile od tego czasu było na Warcie porządnych, stabilnych, wczesnowiosennych przyborów wody, takich od wału do wału? Nie chodzi mi przy tym o gwałtowne majowo-czerwcowe powodzie, jak w 1997 czy 2010 r. Jak przedstawiała się głębokość i charakter koryta Warty dwadzieścia kilka lat temu a jak to wygląda obecnie? I jak się to ma do ilości oraz powierzchni obszarów tarliskowych na środkowej i dolnej Warcie oraz jej dopływach?Następnie to, o czym wyżej napisałem, proszę sobie skonfrontować z postępującym od mniej więcej początku lat dziewięćdziesiątych stopniowo, a ostatnio wręcz skokowo, spadkiem pogłowia wszelkich gatunków ryb w Warcie - i wyciągnąć odpowiednie wnioski.Nie mam zamiaru usprawiedliwiać kłusowników i mięsiarzy, ale czy naprawdę sądzicie, że za spadkiem populacji ryb w Warcie stoi przede wszystkim ich zabieranie przez wędkarzy?W dolnej Warcie łowiłem okazyjnie od małego dzieciaka, tzn. od końca lat osiemdziesiątych do końca lat dziewięćdziesiątych. W ostatnich latach natomiast łowię w niej regularnie. Więc jakieś porównanie mam.Kolego, dlaczego zacytowales moj post? Zrozumiales o co mi w nim chodzi?O ilosci i wielkosci sumow wiemy i widzimy je (zdjecia/filmy) dzieki sprzetowi do jakiego aktualnie wedkarze maja dostep, kiedys UDALO SIE je zlowic okazjonalnie... A co do Twojej wypowiedzi.O tymm wylewaniu sam na okrag powtarzam w rozmowach, powinny byc naturalne coroczne cykle. Zreszta mozna zobsetwowac jak zbawienny dla ilosci narybku jest wiosna z wylewami. Ale to tylko jedna z przyczyn i nie o tym ten temat. @Jopek71Woda aktualnie jest czystsza niz przed dwudziestu kilku laty, w wielu ciekach dorzecza Warty wracaja gatunki wrazliwe. Zatrucie o ktorym wspominasz to inna sprawa.Sam jestem przekonany ze to co obecnie jest stosowane w rolnictwie, ma nietylko zly wplyw na pszczoly, zajace itd.itp. ale tez na ikre i wyleg.Magazynowanie i podkradanie wody, blokowanie koryt malych ciekow to nastepna plaga w dorzeczu...Tylko ze Karol utworzyl temat w innej sprawie. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez *Hektor* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi