Skocz do zawartości

Shimano Soare BB C2000PGSS

Robert Crocker

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś, coś ? Używał, macał, kręcił, rozkręcał, porównywał np do Stradica ?

No cóż porażającej różnicy wizualnie w środku czy jakościowo na rzut oka nie widać. To tak jak co niektórzy mówią, że vaniek prawie jak stella- ja się na ten temat nie wypowiadam, ale prawie czasem robi różnicę :)

• Like 2

Patrząc na ta rosyjska stronę i schemat tam zawarty, to Stradic Ci4+ 1000FB mocno bije na łeb takiego Soare BB ;)

Na korzyść Stradica przemawia:

- obustronne podparcie korby na łożyskach (Soare BB tylko jedna strona)

- wkrecana w koło korba (Soare BB kwadrat)

- pinion podparty na obu końcach łożyskami (Soare BB tylko od góry)

• Like 1

Ten Soare z linku do daily-fishing, to de facto ma dużo wspólnego ze Stradickiem, ale 2500FB. Różnią się korbką, profilem szpuli, mechanicznie to samo.

Edit: Nie bardzo pasuje link do tematu porównywania Soare '13 do Stradica Ci4, oto powód mojego wpisu

Edytowane przez ttoomm

ale co to ma za znaczenie, BB C2000PGSS jest i był jeden

po co przytaczać jakieś linki, gdzie mowa jest o zupełnie innym kołowrotku

to jakaś okrojona wersja EU, albo coś, nawet nie chce mi się porównywać, bo po co, watek i pytanie jest o inny kołowrotek

więc dajmy sobie spokój z szybkim wklepywaniem w Google i linkowaniem, aby  .. nie wiem po co ...

Przyznaję, zabrakło mi profesjonalizmu, ale przecież nie ze złej woli czy chęci naprowadzenia kogoś w maliny...zresztą nie tylko ja poszedłem na skróty i otworzyłem "pierwszy lepszy" schemat, to się zdarza, nieprawdaż :D Dlatego wyedytowałem post i wstawiłem link do schematów całej rodziny Soare, może się to komuś zresztą przyda. Twoja reakcja była nerwowa, zbyt nerwowa, a mnie zaskoczyła i sprawiła mi przykrość...a to spełnia podaną przez Ciebie definicję w stopniu wystarczającym :rolleyes:

Edytowane przez cristovo

akurat nie Ciebie tyczyły się moje "złośliwości" ;)

Jesli mnie sie tyczą, to napisałem wyraźnie w moim wpisie, ze "patrząc na ta rosyjska stronę i schemat tam zawarty". Nie wnikałem czy to dokładnie ten model o jaki chodzi, a jedynie porównałem Stradica do "Soare BB" przedstawionego na ruskiej stronie. Widocznie to jakis ruski Soare ;)

Edytowane przez Żbiku

• 2 tygodnie później...

Ktoś, coś ? Używał, macał, kręcił, rozkręcał, porównywał np do Stradica ?

Coś mi się zdaje, że autorowi chodzi o opinie użytkowników a nie przemyślenia teoretyczne. Nasza mentalność niestety powoduje, że wszyscy na wszystkim się znają i zaczyna się kombinowanie. Szuka potem taki laik jak ja informacji o konkretnym produkcie , czyta, czyta i im więcej czyta tym ma większy mętlik w głowie. Może lepiej zastosować się do części modlitwy Św. Tomasza z Akwinu:

"Zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji."

Pozdrawiam wszystkowiedzących i wcale nie chciałem być złośliwy.

• 6 miesięcy temu...

U mnie nie pod kleniojazia, tylko na szwedzkiego okonia i szczupaka na lekko. W kwestii szpuli, to zawsze można nawinąć podkład i będzie ok. Soare ma chyba trochę płytszą. Zastanawia mnie tylko, czy w Soare przełożenie nie jest zbyt niskie, w sensie il zwijanej linki na 1 obrót. Pod kleniojazia w sam raz ale okoń/szczupak?

Edytowane przez PatLove

Nie polecam. Można zakręcić się na śmierć. Poza tym do 10 funtow ego kija wg mnie standardowy rozmiar 2500 byłby lepszy.

Edit: wypowiadam się na podstawie użytkowania tego lżejszego w obudowie ci4+. Z tym że rozmiar ten sam i przełożenie to samo. Dla mnie za dużo kręcenia:)

Edytowane przez dreadknight