Skocz do zawartości

deklarowana a realna wytrzymałość żyłek i plecionek

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Naszło mnie na psioczenie na producent?łw ?źyłek, ?źe przekłamują wytrzymałość. Nie mogłem r?łwnie?ź znaleźć ?źadnego sensownego zestawienia jaką wytrzymałość podaje producent, a jaka jest naprawdę.

Mo?źe zrobimy coś w tym stylu? Jeśli kupicie nową ?źyłke/plecionke, sprawdźcie ile kg realnie wytrzyma - przyda się nam wszystkim.

A teraz uwaga:

Jeśli bawimy się w robienie takiego zestawienia, trzebaby określić spos?łb sprawdzania wytrzymałości linki dostępny dla wszystkich, tak?źe dla nie mających odpowiedniej wagi/mieszkających w blokach.

No i ?źeby ka?źdy test był robiony przy zastosowaniu tego samego węzła, bo przecie?ź mają r?ł?źną wytrzymałość (nie mylę się?).

Nie znam się na tym za bardzo, ale zapewne znajdzie się ktoś posiadający odpowiednią wiedzę

Jeśli uzbiera się odpowiednio du?źo wynik?łw test?łw, zebrałbym to do jednego posta, jakoś uporządkował i mo?źnaby temat powiesić - byłoby łatwiej wybierać ?źyłki/plecionki.

Jak sądzicie, ma to sens?

pozdrawiam

Night Walker

Pewnie ?źe ma sens,swego czasu r?łwnie?ź miałem problem z doborem odpowiedniej plecionki dlatego kupiłem dwie i je sprawdziłem.

Pr?łba polegała na tym ?źe przywiązałem do kaloryfera wagę elektroniczną (taką jaką wa?źy się ryby) na hak wagi zaczepiłem mocną agrafkę,do agrafki przywiązałem obie plecionki węzłem palomar i powoli naciągałem i wyszło tak:

Power Pro 5lb realnie wytrzymuje obcią?źenie około 5kg (oczywiście na węźle) a Power Pro 10lb strzeliło na węźle przy nieco ponad 10kg! Tu dow?łd ?źe amerykanie znacznie zani?źają wytrzymałości swoich produkt?łw.

Dodam ?źe przy pr?łbie wytrzymałości plecionki były nowe i naciągałem je powoli i stopniowo,przy szybszym naciągnięciu waga mi nie nadą?źała i nie pokazywała dokładnego wyniku.

Robilem tak kiedys dla zylek z lidla (2 szpule po 500m zylki za 2 czy 3 euro!) + whisplash barkleya, power pro, iron silk i kilka innych.

jedyna zylka, ktora wytrzymala tyle ile na pudelku byla 0,20 z lidla wiazalem palomarem linke na kolku metalowym a kolko zakladalem na chwytak z waga jaxona (sprawdzilem go wczesniej z jakas waga wazac torby do samolotu i w miare pokazywal ok)

drugi koniec linki oplatywalem dookola starek rekojesci od wedki (ja kladlem na ziemi i stawalem na niej a chwytakiem na wysokosci oczu ciagnalem do gory). najgorzej wyszla whisplash 0,06 barkleya

niby 0,06 a na shimano 2500 weszlo jej rowno 100 metrow! do tego miast 10 kg wytrzymala 5).

jak gdzies znajde wyniki to podesle.

A teraz uwaga:

Jeśli bawimy się w robienie takiego zestawienia, trzebaby określić spos?łb sprawdzania wytrzymałości linki dostępny dla wszystkich, tak?źe dla nie mających odpowiedniej wagi/mieszkających w blokach.

byc moze to nie ta kategoria wagowa, ale metodyka rozsadna http://www.pcwi.com.au/fishing/index.htm

Pewnie ?źe ma sens,swego czasu r?łwnie?ź miałem problem z doborem odpowiedniej plecionki dlatego kupiłem dwie i je sprawdziłem.

Pr?łba polegała na tym ?źe przywiązałem do kaloryfera wagę elektroniczną (taką jaką wa?źy się ryby) na hak wagi zaczepiłem mocną agrafkę,do agrafki przywiązałem obie plecionki węzłem palomar i powoli naciągałem i wyszło tak:

Power Pro 5lb realnie wytrzymuje obcią?źenie około 5kg (oczywiście na węźle) a Power Pro 10lb strzeliło na węźle przy nieco ponad 10kg! Tu dow?łd ?źe amerykanie znacznie zani?źają wytrzymałości swoich produkt?łw.

Dodam ?źe przy pr?łbie wytrzymałości plecionki były nowe i naciągałem je powoli i stopniowo,przy szybszym naciągnięciu waga mi nie nadą?źała i nie pokazywała dokładnego wyniku.

Człowieku o czym ty piszesz ??? PP to jedna z najgorszych,przegrubionych plecionek na świecie. Ja testowałem PP 0,23 (cholernie powinna być mocna)na mokro węzłem Pitersa ( r?łwnie?ź podw?łjnym) - i strzelała przy pr?łbie powolnego podniesienia 7,5 Kg !!! Poza tym ta zasrana plećka jest prawie liderem w spłaszczaniu się podczas u?źywania. To totalne GÓWNO !!!

Niestety obecnie nie widze mozliwosci takiego testu, z uwagi na rozne zrodla pozysku plecionki/zylki (to najbardziej podrabiane art. na rynku), jak rowniez z uwagi na niedokladnosci pomiaru zwiazane z uzyciem roznych narzedzi.

No i dochodza inne czynniki....jak widac nieraz jest widoczna nawet srednica plecionki...ja jeszzce nie zaobserwowalem tego parametru...

Gumo

Odpowiedz po japonsku pozostawiam komus bardziej lotnemu ode mnie.

Natomiast dorzucam (jesli chodzi o plecionki) swojparametr - wytrzymalosc na gwaltowne przeciazenia. Np wystepuja w przypadku niektorych atakow boleni...

Wyszlo mi, ze plecionka 15LB, na ktora mozna wyjac sumka ze 20kg przy dobrych ukladach przy dynamicznym braniu bolenia 70cm trzaska bez wniku...

Gumo

Człowieku o czym ty piszesz ??? PP to jedna z najgorszych,przegrubionych plecionek na świecie. Ja testowałem PP 0,23 (cholernie powinna być mocna)na mokro węzłem Pitersa ( r?łwnie?ź podw?łjnym) - i strzelała przy pr?łbie powolnego podniesienia 7,5 Kg !!! Poza tym ta zasrana plećka jest prawie liderem w spłaszczaniu się podczas u?źywania. To totalne GÓWNO !!!

Czy jest sens, wrzucać wszystkie plecionki Power Pro do jednego g?łwnianego worka, jeśli plecionkę zakupiłeś w polskim sklepie, to swoje frustracje odreagowuj u źr?łdła, tam gdzie dokonałeś zakupu :D . Jest bodaj?źe dw?łch chłopak?łw z forum, co sprzedają importowaną Power Pro z USA i jak do tej pory nikt z u?źytkownik?łw nie napisał o niej złej recenzji, przynajmniej ja o czymś takim nie czytałem.

Czy jest sens, wrzucać wszystkie plecionki Power Pro do jednego g?łwnianego worka, jeśli plecionkę zakupiłeś w polskim sklepie, to swoje frustracje odreagowuj u źr?łdła, tam gdzie dokonałeś zakupu :D . Jest bodaj?źe dw?łch chłopak?łw z forum, co sprzedają importowaną Power Pro z USA i jak do tej pory nikt z u?źytkownik?łw nie napisał o niej złej recenzji, przynajmniej ja o czymś takim nie czytałem.

ja napiszę... plecionka kupiona z legalnego źr?łdła w Polsce niczym się nie r?ł?źni od tej z importu z USA... niestety!

Jakis czas temu kupilem kilka szpulek i korzystam obecnie z zapasow - w zwiazku z tym nie wiem dokladnie z autopsji jak sprawa wyglada.

Jakis czas temu zaczely pojawiac sie opinie o jakoby znaczacym pogorszeniu sie tego produktu.

To co ja mam nie odbiega jakoscia od Strena i Spidera i uwazam te plecionki za rownorzedne.

Natomiast PP jak juz wspominalem byla (jest?) chyba najbardziej podrabianym produktem na naszym rynku. Nie ma znaczenia stopien legalnosci sklepu - wszystko zalezy z jakiego zrodla nastapilo zaopatrzenie...

Ale jak powiedzialem, zeby byl dowod musialbym kupic teraz z nowej partii..

Gumo

Mierzyłem r?łwnie?ź r?ł?źne plecki między innymi PP z PL na metry i w szpulce, Barkley Fire Line Cristal, Takumi Momoi jig line, Jaxon New Concept , Dragon Red Hot z zastosowaniem r?ł?źnych węzł?łw i ?źadna z nich nie zbli?źyła się do wartości podawanych na opakowaniu. Co ciekawe jeśli chodzi o wartości u?źytkowe zaskoczyła mnie pozytywnie jaxona czego się nie spodziewałem zupełnie.

Tak, dokładnie, producent nie podaje wytrzymałości liniowej, napisane jest Fish up to natomiast z tego co pamiętam opisana jako 0,12 wytrzymała mniej ni?ź 4kg aczkolwiek przyzwoita plecionka za niewielką kasę.

Te?ź to zauwa?źyłem, być mo?źe du?źy wpływ na wytrzymałość ma czas le?źakowania? W jednym ze sklep?łw w kt?łrym kupiłem PP na metry niby 0,13 była zdecydowanie słabsza ni?ź 0,10 ze szpulki. Zamieniłem siekierkę na kijek tj kupiłem 0,10 ze szpulki i urywałem sporo na pstrągach więc zakupiłem pełną szpulę kołowrotka 0,13 takiej na metry i okazała się być jeszcze gorsza.

• 9 lat później...

Odgrzeję kotleta bo temat pasuje do mojego pytania.

Na zdjęciu po lewej Dragon HM80 0,161 - od wielu lat używam do spinna i jestem zadowolony

Po prawej MS Range 0,18 - kupiona pod feeder/spławik.

Skąd takie różnice w deklarowanej wytrzymałości? Cieńsza wytrzymuje dużo więcej od grubszej?

Może mieć to pokrycie w rzeczywistości czy któryś z producentów "odleciał"?

post-51450-0-04654800-1616879731_thumb.jpg

post-51450-0-02582500-1616880074_thumb.jpg