Night_Walker Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Witam. Naszło mnie na psioczenie na producent?łw ?źyłek, ?źe przekłamują wytrzymałość. Nie mogłem r?łwnie?ź znaleźć ?źadnego sensownego zestawienia jaką wytrzymałość podaje producent, a jaka jest naprawdę. Mo?źe zrobimy coś w tym stylu? Jeśli kupicie nową ?źyłke/plecionke, sprawdźcie ile kg realnie wytrzyma - przyda się nam wszystkim. A teraz uwaga:Jeśli bawimy się w robienie takiego zestawienia, trzebaby określić spos?łb sprawdzania wytrzymałości linki dostępny dla wszystkich, tak?źe dla nie mających odpowiedniej wagi/mieszkających w blokach.No i ?źeby ka?źdy test był robiony przy zastosowaniu tego samego węzła, bo przecie?ź mają r?ł?źną wytrzymałość (nie mylę się?).Nie znam się na tym za bardzo, ale zapewne znajdzie się ktoś posiadający odpowiednią wiedzę Jeśli uzbiera się odpowiednio du?źo wynik?łw test?łw, zebrałbym to do jednego posta, jakoś uporządkował i mo?źnaby temat powiesić - byłoby łatwiej wybierać ?źyłki/plecionki. Jak sądzicie, ma to sens? pozdrawiamNight Walker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Pewnie ?źe ma sens,swego czasu r?łwnie?ź miałem problem z doborem odpowiedniej plecionki dlatego kupiłem dwie i je sprawdziłem. Pr?łba polegała na tym ?źe przywiązałem do kaloryfera wagę elektroniczną (taką jaką wa?źy się ryby) na hak wagi zaczepiłem mocną agrafkę,do agrafki przywiązałem obie plecionki węzłem palomar i powoli naciągałem i wyszło tak: Power Pro 5lb realnie wytrzymuje obcią?źenie około 5kg (oczywiście na węźle) a Power Pro 10lb strzeliło na węźle przy nieco ponad 10kg! Tu dow?łd ?źe amerykanie znacznie zani?źają wytrzymałości swoich produkt?łw. Dodam ?źe przy pr?łbie wytrzymałości plecionki były nowe i naciągałem je powoli i stopniowo,przy szybszym naciągnięciu waga mi nie nadą?źała i nie pokazywała dokładnego wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Robilem tak kiedys dla zylek z lidla (2 szpule po 500m zylki za 2 czy 3 euro!) + whisplash barkleya, power pro, iron silk i kilka innych.jedyna zylka, ktora wytrzymala tyle ile na pudelku byla 0,20 z lidla wiazalem palomarem linke na kolku metalowym a kolko zakladalem na chwytak z waga jaxona (sprawdzilem go wczesniej z jakas waga wazac torby do samolotu i w miare pokazywal ok)drugi koniec linki oplatywalem dookola starek rekojesci od wedki (ja kladlem na ziemi i stawalem na niej a chwytakiem na wysokosci oczu ciagnalem do gory). najgorzej wyszla whisplash 0,06 barkleyaniby 0,06 a na shimano 2500 weszlo jej rowno 100 metrow! do tego miast 10 kg wytrzymala 5).jak gdzies znajde wyniki to podesle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 A teraz uwaga:Jeśli bawimy się w robienie takiego zestawienia, trzebaby określić spos?łb sprawdzania wytrzymałości linki dostępny dla wszystkich, tak?źe dla nie mających odpowiedniej wagi/mieszkających w blokach. byc moze to nie ta kategoria wagowa, ale metodyka rozsadna http://www.pcwi.com.au/fishing/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Pewnie ?źe ma sens,swego czasu r?łwnie?ź miałem problem z doborem odpowiedniej plecionki dlatego kupiłem dwie i je sprawdziłem. Pr?łba polegała na tym ?źe przywiązałem do kaloryfera wagę elektroniczną (taką jaką wa?źy się ryby) na hak wagi zaczepiłem mocną agrafkę,do agrafki przywiązałem obie plecionki węzłem palomar i powoli naciągałem i wyszło tak: Power Pro 5lb realnie wytrzymuje obcią?źenie około 5kg (oczywiście na węźle) a Power Pro 10lb strzeliło na węźle przy nieco ponad 10kg! Tu dow?łd ?źe amerykanie znacznie zani?źają wytrzymałości swoich produkt?łw. Dodam ?źe przy pr?łbie wytrzymałości plecionki były nowe i naciągałem je powoli i stopniowo,przy szybszym naciągnięciu waga mi nie nadą?źała i nie pokazywała dokładnego wyniku. Człowieku o czym ty piszesz ??? PP to jedna z najgorszych,przegrubionych plecionek na świecie. Ja testowałem PP 0,23 (cholernie powinna być mocna)na mokro węzłem Pitersa ( r?łwnie?ź podw?łjnym) - i strzelała przy pr?łbie powolnego podniesienia 7,5 Kg !!! Poza tym ta zasrana plećka jest prawie liderem w spłaszczaniu się podczas u?źywania. To totalne GÓWNO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Niestety obecnie nie widze mozliwosci takiego testu, z uwagi na rozne zrodla pozysku plecionki/zylki (to najbardziej podrabiane art. na rynku), jak rowniez z uwagi na niedokladnosci pomiaru zwiazane z uzyciem roznych narzedzi.No i dochodza inne czynniki....jak widac nieraz jest widoczna nawet srednica plecionki...ja jeszzce nie zaobserwowalem tego parametru... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 No i dochodza inne czynniki....jak widac nieraz jest widoczna nawet srednica plecionki...ja jeszzce nie zaobserwowalem tego parametru... dobrze jest miec bratnia dusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 No i dochodza inne czynniki....jak widac nieraz jest widoczna nawet srednica plecionki...ja jeszzce nie zaobserwowalem tego parametru... dobrze jest miec bratnia dusze Polskich etykiet z opakowań nie czytacie a nie wszyscy tak nieuwa?źni są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaSpinning Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 a mo?źe mi ktoś wyjaśnić co znaczy Udźwig mierzony według japońskich standard?łw? Udźwig to chyba niby moc plecionki ale co to za standardy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Odpowiedz po japonsku pozostawiam komus bardziej lotnemu ode mnie. Natomiast dorzucam (jesli chodzi o plecionki) swojparametr - wytrzymalosc na gwaltowne przeciazenia. Np wystepuja w przypadku niektorych atakow boleni... Wyszlo mi, ze plecionka 15LB, na ktora mozna wyjac sumka ze 20kg przy dobrych ukladach przy dynamicznym braniu bolenia 70cm trzaska bez wniku... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Oczywiście m?łwisz o przypadku, kiedy suma wyjałeś na nową plecionkę oraz ze bolek te?ź zerwał plecionkę nową? Bo Wisła nie ma dobroczynnego wpływu na plecionki i ?źyłki- to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Tak, chodzi o pelnowartosciowe plecionki i swieze wezly.Jak jest mocno ustawiony hamulec a nieraz trzeba to nie ma ratunku...wytrzymalosc na ten parametr plecionki maja slabiutki i wynika to z ich rozciagliwosc (bliskiej 0 - ze 2%) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Człowieku o czym ty piszesz ??? PP to jedna z najgorszych,przegrubionych plecionek na świecie. Ja testowałem PP 0,23 (cholernie powinna być mocna)na mokro węzłem Pitersa ( r?łwnie?ź podw?łjnym) - i strzelała przy pr?łbie powolnego podniesienia 7,5 Kg !!! Poza tym ta zasrana plećka jest prawie liderem w spłaszczaniu się podczas u?źywania. To totalne GÓWNO !!! Czy jest sens, wrzucać wszystkie plecionki Power Pro do jednego g?łwnianego worka, jeśli plecionkę zakupiłeś w polskim sklepie, to swoje frustracje odreagowuj u źr?łdła, tam gdzie dokonałeś zakupu . Jest bodaj?źe dw?łch chłopak?łw z forum, co sprzedają importowaną Power Pro z USA i jak do tej pory nikt z u?źytkownik?łw nie napisał o niej złej recenzji, przynajmniej ja o czymś takim nie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaSpinning Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Człowieku o czym ty piszesz ??? PP to jedna z najgorszych,przegrubionych plecionek na świecie. Ja testowałem PP 0,23 (cholernie powinna być mocna)na mokro węzłem Pitersa ( r?łwnie?ź podw?łjnym) - i strzelała przy pr?łbie powolnego podniesienia 7,5 Kg !!! Poza tym ta zasrana plećka jest prawie liderem w spłaszczaniu się podczas u?źywania. To totalne GÓWNO !!! Czy jest sens, wrzucać wszystkie plecionki Power Pro do jednego g?łwnianego worka, jeśli plecionkę zakupiłeś w polskim sklepie, to swoje frustracje odreagowuj u źr?łdła, tam gdzie dokonałeś zakupu . Jest bodaj?źe dw?łch chłopak?łw z forum, co sprzedają importowaną Power Pro z USA i jak do tej pory nikt z u?źytkownik?łw nie napisał o niej złej recenzji, przynajmniej ja o czymś takim nie czytałem. ja napiszę... plecionka kupiona z legalnego źr?łdła w Polsce niczym się nie r?ł?źni od tej z importu z USA... niestety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Jakis czas temu kupilem kilka szpulek i korzystam obecnie z zapasow - w zwiazku z tym nie wiem dokladnie z autopsji jak sprawa wyglada. Jakis czas temu zaczely pojawiac sie opinie o jakoby znaczacym pogorszeniu sie tego produktu. To co ja mam nie odbiega jakoscia od Strena i Spidera i uwazam te plecionki za rownorzedne. Natomiast PP jak juz wspominalem byla (jest?) chyba najbardziej podrabianym produktem na naszym rynku. Nie ma znaczenia stopien legalnosci sklepu - wszystko zalezy z jakiego zrodla nastapilo zaopatrzenie... Ale jak powiedzialem, zeby byl dowod musialbym kupic teraz z nowej partii.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Przepraszam za mały offtop,ale gdzie mo?źna kupić Strena 10lb w kolorze zielonym? Ewentualne odpowiedzi podsyłajcie na pm ?źeby tu syfu nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Mierzyłem r?łwnie?ź r?ł?źne plecki między innymi PP z PL na metry i w szpulce, Barkley Fire Line Cristal, Takumi Momoi jig line, Jaxon New Concept , Dragon Red Hot z zastosowaniem r?ł?źnych węzł?łw i ?źadna z nich nie zbli?źyła się do wartości podawanych na opakowaniu. Co ciekawe jeśli chodzi o wartości u?źytkowe zaskoczyła mnie pozytywnie jaxona czego się nie spodziewałem zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Jaxon NC u?źywałem kiedyś na morzu i w trolu, dawała radę, ale z tego co pamiętam, to ta plecionka nie posiada deklarowanej wytrzymałości. Producent podawał tylko, do jakiej masy ryb (!) jest dedykowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Tak, dokładnie, producent nie podaje wytrzymałości liniowej, napisane jest Fish up to natomiast z tego co pamiętam opisana jako 0,12 wytrzymała mniej ni?ź 4kg aczkolwiek przyzwoita plecionka za niewielką kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Nawet tak znienawidzony i pogardzany Berkley Fireline, kupiony na ebayu trzyma w miarę parametry. W lokalnych sklepach zrobił się jakiś dramat, szczeg?łlnie jeśli chodzi o plećki sprzedawane na metry z du?źych szpul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Te?ź to zauwa?źyłem, być mo?źe du?źy wpływ na wytrzymałość ma czas le?źakowania? W jednym ze sklep?łw w kt?łrym kupiłem PP na metry niby 0,13 była zdecydowanie słabsza ni?ź 0,10 ze szpulki. Zamieniłem siekierkę na kijek tj kupiłem 0,10 ze szpulki i urywałem sporo na pstrągach więc zakupiłem pełną szpulę kołowrotka 0,13 takiej na metry i okazała się być jeszcze gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 W przypadku plecionek, z moich doswiadczen nie wynika, aby to ulegalo zauwazalnemu starzeniu.Moze jakby ktos wyciagnal cos sprzed np. 10lat trzymanego w piwnicy..? Raczej to jest to o czym byla mowa blizej poczatku tego watku... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Odgrzeję kotleta bo temat pasuje do mojego pytania.Na zdjęciu po lewej Dragon HM80 0,161 - od wielu lat używam do spinna i jestem zadowolonyPo prawej MS Range 0,18 - kupiona pod feeder/spławik.Skąd takie różnice w deklarowanej wytrzymałości? Cieńsza wytrzymuje dużo więcej od grubszej?Może mieć to pokrycie w rzeczywistości czy któryś z producentów "odleciał"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 papier przyjmie wszystko Lepiej napisz jak wyglada wytrzymalosc w realu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 https://sklep-wedkarski.waw.pl/blog/wezly-wedkarskie.html Sam sprawdź i podziel się wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi