Skocz do zawartości

Alternatywa dla pracowni - organizer + stolik coś mobilnego

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zlikwidowałem pracownie mieszczącą się w pomieszczeniu w domu. Nie mam gdzie zorganizować nowego miejsca. Wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić, kupić jakiś stolik, który można by było rozłożyć w czasie tworzenia woblerów, coś co pomieści niezbędne komponenty i narzędzia, a i nie będzie zajmowało dużo miejsca po złożeniu. Szukam właśnie w sieci czegoś podobnego jednak nic wartego uwagi nie znalazłem lub za krótko szukam. Być może ktoś widział coś fajnego?

Ok, ale... chodzi mi o coś bardziej co można złożyć i aby nie wyglądało to na stolik dopóki się nie rozłoży. Widziałem coś takiego hmm bodajże w Krakowie na floriańskiej u "handmajderów", którzy robią biżuterie czy coś tam na poczekaniu, później to składają i śmigają z "walizką" do domu.

Marku, do tego stolika zwykla skladana skrzynks i masz warsztacik :D

post-50134-0-27691500-1481921216_thumb.jpg

A tak serio, w Twojej sytuacji przydal by sie warsztacik jak u muszkarzy czasem widac, walizke stawiasz na stole (blacie/ biurku), orwierasz drzwiczki i wszystko juz na swoim miejscu poukladane, szufladki, pulki, wieszaki itp... moze tym tropem cos znajdziesz ;)

edit:

http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=186&Itemid=2

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 2

Dokładnie Piotr, o coś takiego mniej więcej chodzi, ale... to jeszcze nie to :) Ale zrozumiałeś dobrze co potrzebuje.
Zastanawiałem się nad sztalugą malarską (skrzynkową), ale nie dość że droga to jeszcze niezbędna modyfikacja by była.

Będę robił sobie coś takiego, tylko bez krzeseł z OSB i MDF bo akurat te materiały mam, pozostało dokupić tylko śruby meblowe i zawiasy i może kółka:

post-51148-0-44670100-1481957515_thumb.jpg
post-51148-0-16380900-1481957722_thumb.jpg

Edytowane przez obcy91

Ok, ale... chodzi mi o coś bardziej co można złożyć i aby nie wyglądało to na stolik dopóki się nie rozłoży.(...)

obcy91, on 17 Dec 2016 - 08:55, said:

Będę robił sobie coś takiego, tylko bez krzeseł z OSB i MDF bo akurat te materiały mam, pozostało dokupić tylko śruby meblowe i zawiasy i może kółka:

attachicon.gif Półokręgu-składany-stół-do-kawy-z-dwoma-krzesłami-bez-szuflady-sosna-z-litego-drewna-meble-do.jpg

attachicon.gif 2985151046ce99657ac1527ea9d1.jpg

Faktycznie, to wcale ale to wcale na stolik nie wygląda  ;)  :P

Edytowane przez Maraky

Nie wiem czy to kogoś interesuje, ale tak to wygląda na obecną chwile. Jadę zaraz w poszukiwaniu pojemników i montuje szuflady (właśnie z pojemników), dojdzie jeszcze jakieś oświetlenie i być może listwa z gniazdami.

Całość ma wymiary po złożeniu:

80x40x40 (wysokość,szerokość,głębokość).
Blat roboczy po rozłożeniu ma 65x40 - myślę wystarczająco.

post-51148-0-68918500-1482145805_thumb.jpg
post-51148-0-27642100-1482145817_thumb.jpg
post-51148-0-51486100-1482145833_thumb.jpg

• Like 3

Tak to teraz wygląda. Kiepskie zdjęcia bo już ciemno, a i w domu przy sztucznym świetle słabo.
Jeszcze będzie jedna modyfikacja, ale to już jutro i myślę, że jutro będzie ostatnie zdjęcie.
Po świętach zacznę coś działaś z woblerami, a nie tylko z szafkami ;)

A no i w sklepie nie mieli trzech a właściwie czterech jednakowych kolorów pojemników, nad czym ubolewam, ale...jest ok :)

post-51148-0-88245300-1482165480_thumb.jpg

post-51148-0-71723500-1482165492_thumb.jpg

post-51148-0-13969300-1482165505_thumb.jpg

Adam, odciągu nie będzie, ponieważ nie będę na 99% używał żadnej szlifierki/dremela w domu, tylko struganie i montaż wszystkiego co związane z woblerem (stelaż, klejenie, oklejanie itp. czysta robota). A szlifować, malować, lakierować będę w garażu.

Edytowane przez obcy91
  • Like 2

Ja w przypadku warsztatu muchowego pójde w coś takiego: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S39932835/

a może i takiego: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49001871/

Zamykana szafka i rozkładane biurko na muhowanie, a reszta na pozostałe ozdoby domowe

Wszystkie klamoty już są w pudłach ;)

Dokładnie tak :) kształtki są robione w wyznaczonym pomieszczeniu w garażu (mam tu na myśli zaznaczenie na listewkach kształtu od formatki, pocięciu na pojedyncze sztuki i wyszlifowaniu wstępnym, reszta czyli nadawanie docelowego kształtu odbywa się nożykiem i papierem ściernym w domu - handmade).  tam może się pylić ile zechce, raz na jakiś czas wjazd z odkurzaczem lub podpięcie w trakcie szlifu, zależy od ilości. Może ktoś pomyśli, no skoro szlifuje w garażu to czemu tam reszty majdanu nie robi? Odpowiedź jest prosta - zima. Wyszlifowanie 50 kształtek to kwestia 30min., a cała impreza ze składaniem woblera to już długotrwały proces.

Edytowane przez obcy91
  • Like 1

Świetna robota , gratulacje. Bardzo fajny pomysł pomyślane pod siebie i estetyczne wykonanie.

A najważniejsze że gotowe do pracy w każdej chwili.

Ja używam dużo profili własnej roboty  do szlifowania. Szlifowanie ręczne.

Wiadomo i większa wprawa w struganiu tym mniej szlifowania ,u mnie więcej :)

Z odciągiem mniej sprzątania,  przy "małym łobuziaku" i dwóch kotach.

Mam zrobiony prowizoryczny z wentylatora od komputera i zamykanego pudełka pudełka, coś na wzór odciągów do maniciure.

Wydajność nie powala ale działa.