Richi55 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 A ja się świadomie powtórzę, jeśli szklak to krótki i w niskiej klasie. Wiele węglówek może mieć cechy szklaka, ale w drugą stronę, oj, tu już to działa bardzo kiepsko.Oczywiście szklaki w niskiej klasie 3-4 są rewelacyjne ale mam również Steffena 5/6 oraz 40-sto letnie Fenwicki FF w klasie #6 oraz #7 zapewniam że niczego im nie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 15 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) Witam.Tyle zdań, ile wypowiedzi ... Panuje u nas w kraju przekonanie że szklaki to najlepiej w jak najniższych klasach i do suchej muchy.Moim subiektywnym (ale popartym sporą ilością używanych szklaków) zdaniem, jest to mocno wypaczony i tendencyjny obraz.Zaryzykował bym tezę że szklaki w niskich klasach i do suszu są jednak do bani.No chyba że do piankowców i sierściuchów, nie wymagajaych zbytniej energii do strącania z nich wody. Ale takie muchy nie są kompatybilne z kijami #2-3 ...Prawdziwe zalety szklaków wychodzą dopiero przy łowieniu dużymi muchami - zwłaszcza mokrymi i tradycyjnymi, w miarę lekkimi ale też dużymi nimfami.Oraz kijami i linkami w przedziale klas #5-8.A już szczególnie i kompletnie mało popularne jest łowienie w naszym muchowym środowisku, krótkimi (7'/7'6''/8') szklakami w klasach #7-8.Bo takich nie ma po prostu u nas na rynku.Obowiązuje standard:#3 / 7'-7,6''#4 / 7'6 - 8'#5 / 8'-8'6''I nic ponad to w naszym grajdole. Cokolwiek ponad tę klasyfikację, tradycyjne linki oraz rzuty inne niż znad głowy, z reguły nie mieści się w głowie przeciętnego polskiego muchołapa, który zapragnie wziąć do ręki po raz pierwszy szkło Z innej perspektywy patrząc ... duże rzeki i szklaki w niskich klasach - to jakieś nieporozumienie i kompletnie niezrozumienie samej idei takich wędek (są oczywiście, konstrukcyjne wyjątki - jak zawsze)."Szklane" wędki przeżywają swój renesans w połączeniu z linkową rewolucją, jaką możemy od paru lat obserwować. Ale producenci sprzętu idą znowu za owczym pędem rynku, podobnie jak to było onegdaj z wędkami węglowymi - szybciej, lżej i cieniej ... bo tak chce wydać pieniądze wędkarz muchowy Dlatego takim powodzeniem na rynku wtórnym (znowu nie w naszym kraju) cieszą się szklane kije mające po kilkadziesiąt lat.Kije w wysokich klasach są świetne. Idealne wręcz do naszych warunków i naszych rzek.Ręczę każdemu że jak by spróbował połowić na krótkiego szklaka #7-8, pstrągi na takim Dunajcu, to się zadziwi zarówno kijem i holami ryb.Gdyby co, w razie pytań proszę je kierować do tegorocznego "Janosika" ... jak ktoś zna Rafała, to będzie wiedział o co chodzi - przekonał się do takiego kija i przełamuje stereotypy. Dla niego szklany króciak 8'3''#8 Fenwick'a to w tej chwili podstawowa wędka do połowu sporych kropkowańców w silnym nurcie, a mnie pozostało jeszcze parę innych wędek o podobnych parametrach Generalnie temat o takich kijach i łowieniu nimi, stosowaniu do nich odpowiednich i kompatybilnych z takimi kijami linek, jest bardzo ciekawy i jak najbardziej rozwojowy w tym wątku.Pozdrawiam. Edytowane 15 Września 2022 przez Forest-Natura 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Mialem Echo Bad Ass Glass #8 9' (nie Quickshot) na szczupaki. Waga 5.7oz(162gramy). O ile pamiętam była trochę większa. Bardzo fajnie się holowało. I to tyle. Godzina rzucania i człowiek jak po siłowni. Rzucanie dalej niż 10m to walka z wędką. Teraz mam Scott F2 (stary model 774-3) #4. Inna klasa, waga. Super kij. Niebo i ziemia. Tak samo jak koledzy wyzej. Nigdy więcej szklaka powyżej #4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 15 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) Mialem Echo Bad Ass Glass #8 9' (nie Quickshot) na szczupaki. Waga 5.7oz(162gramy). O ile pamiętam była trochę większa. Bardzo fajnie się holowało. I to tyle. Godzina rzucania i człowiek jak po siłowni. Rzucanie dalej niż 10m to walka z wędką. Teraz mam Scott F2 (stary model 774-3) #4. Inna klasa, waga. Super kij. Niebo i ziemia. Tak samo jak koledzy wyzej. Nigdy więcej szklaka powyżej #4.Witam.Kemaz ... idealnie się wstrzeiłeś w mój poprzedni post.Nie mówiłem ... Tyle zdań, ile wypowiedzi ... I powielane stereotypy - szklak w wysokiej klasie to tylko na szczupaka, tylko duże muchy, tylko rzuty znad głowy, cieżkie to, kij żyje swoim życiem i walczy z wędkarzem zamiast współpracować w czasie rzutów, a szklaczki #4 są super i nigdy więcej nic ponad to A producent (Echo) to typowy przykład właśnie tego że przestało się opłacać duży firmom i znanym markom, robić rzeczy dla wędkarzy, a zaczęto robić dla arkuszy kalkulacyjnych.Poprzednie, żółte serie szklaków Echo, z kapitalnym rozdziałem na serie SmallWater i BigWater (oraz / a nawet Glass DH), zostaną dalej białymi krukami na portalach aukcyjnych.Trzeba było zrobić nowe serie - niebieską i brązową, z blankami i tubami w kolorze translucent, bo akurat taka moda nastała.A że się nie sprzedają już tak dobrze jak poprzednie i wędkarze wcale nie są z nich aż tak zadowoleni ... może inaczej - takich kijów jak burków we wsi, na rynku obecnie i to za dużo mniejsze pieniądze, więc jak tu zareklamować że lepsze i fajniejsze bo amerykańskie (niby) ? Pozdrawiam. Edytowane 15 Września 2022 przez Forest-Natura 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Panowie a możecie polecić jakiś szklak w długości 7-7.6 klasa 4# może coś ze stanów? mam możliwość ściągnąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Zdecydowanie polecam Steffen Bros.Tylko ściągnij blank bo gotowa wędka powala ceną.https://www.graywolfrods.com/steffenfiberglass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Ja mam starego ABU GARCIA CONOLON 2.4m i śmigam linkami DT7, WF7. Czasami Rio Gold WF8 http://www.flyfishing.pl/flyforum/msg.php?id=51073&offset=0&displaytype=full Takie kije za grosze można kupić. Czasami znaleść na śmietniku. Mam jeszcze jeden oryginalny, taki jaki powstał w swoich czasach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Panowie a możecie polecić jakiś szklak w długości 7-7.6 klasa 4# może coś ze stanów? mam możliwość ściągnąć . Cześć Pierwsze pytanie z mojej strony byłoby w zasadzie standardowe: łowiłeś lub rzucałeś już kiedyś szklakiem i czy jesteś przekonany do tego typu łowienia? Bo teoria to jedno a real life to druga strona medalu. Jeżeli jesteś zdecydowany na szkło to mogę polecić dwóch producentów. Orvis i nowa wersja Superfine Glass oraz McFarland. Orvis budżetowo bardziej dostępny, natomiast McFarland to jest top. Zwłaszcza GTX rozkłada na łopatki. Generalnie zawsze radzę wziąć wędkę do ręki i ocenić na trawniku zanim zdamy się na oceny (muszkarstwo jest niesamowicie subiektywne) innych. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) To drogie kije ale dziękuję za sugestie. Z bardziej przyziemnych cenowo są jakiej warte uwagi ? Edytowane 16 Września 2022 przez Endern 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 To drogie kije ale dziękuję za sugestie. Z bardziej przyziemnych cenowo są jakiej warte uwagi ?Germina na przyklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 To drogie kije ale dziękuję za sugestie. Z bardziej przyziemnych cenowo są jakiej warte uwagi ?Poszukaj na E-Bay jakiś używany ale chociaż ze sredniej półki.Cena nie bierze się z księżyca jeżeli coś jest drogie to z jakiegoś powodu jest.Kupno lichego kija może Cię tylko zniechęcić do szklaków bo wyrobi w Tobie zdanie że wszystkie takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) To drogie kije ale dziękuję za sugestie. Z bardziej przyziemnych cenowo są jakiej warte uwagi ?Witam.Na Aliexpres są naprawdę dobre szklaki Aventic (same blanki i gotowe kije).U nas, na miejscu masz Trapera - wszystkie trzy kije z nowej (żółtej) serii Trapera i jakieś pozostałości ze starszej, kremowej wersji.Wędki na Ali są teraz w takiej cenie, że bez cienia wątpliwości zakup nowego szklaka firmy Traper u nas w kraju, z realną gwarancją wydaje się rzeczą naturalną ... Pozostają jeszcze używki i muchowe giełdy (FF i FB) - np. za ok. cztery stówy możesz w tej chwili wyjąć niebieskiego customa 8'#5 Ego, który się tam plącze właśnie - polecam, bo to kapitalny blank.A jak masz dostęp do amerykańskiego e-bay'a to jest to niewyczerpalne wręcz źródło szklanych muchówek. Tylko transport może byc problematyczny.Pozdrawiam. Edytowane 17 Września 2022 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Jeżeli jesteś zdecydowany na szkło to mogę polecić dwóch producentów. Orvis i nowa wersja Superfine Glass oraz McFarland. Orvis budżetowo bardziej dostępny, natomiast McFarland to jest top.Pełna zgoda,niedawno na prośbę jednego z twórców wędzisk, testowałem na dość silnych rybach muchówkę na blanku McFarlanda, bez opisów, pięknie uzbrojoną. Spigoty, żółty trzyczęściowy blank. Dobierałem linki, skończyło się na wf 4 nawiniętej na lekki kołowrotek o dużej średnicy szpuli( łowiłem z łódki), no i wrażenia były pozytywne. Nie zmienia to faktu, że podobnie użyteczna, miła w wędkowaniu, rzutach i holu była moja Daiwa Phantom składająca się z 5 części starodawnostaroświecka węglówka o bardzo zbliżonych parametrach-7'6'' do linek 3-4.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 A mieliście Panowie styczność z szklakami epic ? Też swoje kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Takie pytanie mija się z celem.Są ci co lubią szybkie szklaki jak Epic i są ci co nie lubią,odpowiedz będzie zależała od odpowiadającego albo bedzie super albo nie.Najlepszym sposobem jest wzięcie wedki w ręce a najlepiej wykonanie paru rzutów i wtedy wszystko jasne pasuje bądz nie.Niestety z tego co mi wiadomo to w Polsce jedynie firma Vision stwarza klientom taką mozliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Takie pytanie mija się z celem.Są ci co lubią szybkie szklaki jak Epic i są ci co nie lubią,odpowiedz będzie zależała od odpowiadającego albo bedzie super albo nie.Najlepszym sposobem jest wzięcie wedki w ręce a najlepiej wykonanie paru rzutów i wtedy wszystko jasne pasuje bądz nie.Niestety z tego co mi wiadomo to w Polsce jedynie firma Vision stwarza klientom taką mozliwość.Mirek z Sałara też daje pomachać na okolicznym trawniku. Oczywiście w Visionie jest sztuczny basen z wodą, więc jest lepiej. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 A łowił ktoś kijem epic 476 ? To dobry kij pod niewielkie rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) Co myślicie o nowym szklaku orvis superfine z 2022 roku ? Edytowane 29 Października 2022 przez Endern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 (edytowane) Ja mam starego ABU GARCIA CONOLON 2.4m i śmigam linkami DT7, WF7. Czasami Rio Gold WF8 http://www.flyfishing.pl/flyforum/msg.php?id=51073&offset=0&displaytype=full Takie kije za grosze można kupić. Czasami znaleść na śmietniku. Mam jeszcze jeden oryginalny, taki jaki powstał w swoich czasach. Zainspirowany i przy cennym wsparciu technicznym kolegi Arka , też kupiłem nówkę sztukę Abu Conolon za śmieszne pieniądze . Oskrobany, dostał nowy lakier , uchwyt , korek i przelotki . Wędka jest po testach łąkowych i z przeciążoną linką #6 sama rzuca Edytowane 21 Stycznia 2023 przez Pisarz.......ewski Piotr 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Nie bałeś się wyzwania, Piotrze ? Podobno waga automatycznie dyskwalifikuje przeszłość 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Przepiękny blank. Jak w wielu starociach z lat 60/70. Dałbym jednak uchwyt w stylu tamtych lat. Oczywiście sprawa sposobu uzbrojenia bardzo indywidualna i absolutnie nie krytykuję. Coś więcej Piotrze na temat tego Conolona, z jakich lat pochodził, długość, do jakiej linki był? Bo Conolonów w ABU było wiele. Łącznie z tymi pierwszymi blankami, które trafiały do Szwecji od Conolona z USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Przepiękny blank. Jak w wielu starociach z lat 60/70. Dałbym jednak uchwyt w stylu tamtych lat. Oczywiście sprawa sposobu uzbrojenia bardzo indywidualna i absolutnie nie krytykuję. Coś więcej Piotrze na temat tego Conolona, z jakich lat pochodził, długość, do jakiej linki był? Bo Conolonów w ABU było wiele. Łącznie z tymi pierwszymi blankami, które trafiały do Szwecji od Conolona z USA.To taki sama wędka jak ta Arka , czyli Długość 8 Klasa 6/7. Wędka miała pewnie jakieś +/- 25lat. Mi udało się znaleźć nówkę z folią na uchwycie kołowrotka. Uzbrojenie no cóż masz rację że było by ładniej z bardziej stylowym uchwytem , ale to miał być eksperyment , bo to moja pierwsza wędka muchowa szklana , a i pierwsza w pełni przeze mnie uzbrojona . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Uchwyt Irek (@dipper) dorobi jakbyś nie mógł się z nią rozstać. ABU Conolon kupiony pewnie w Pewex jak większość takich w PL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Witam.Tyle zdań, ile wypowiedzi ... Panuje u nas w kraju przekonanie że szklaki to najlepiej w jak najniższych klasach i do suchej muchy.Moim subiektywnym (ale popartym sporą ilością używanych szklaków) zdaniem, jest to mocno wypaczony i tendencyjny obraz.Zaryzykował bym tezę że szklaki w niskich klasach i do suszu są jednak do bani.No chyba że do piankowców i sierściuchów, nie wymagajaych zbytniej energii do strącania z nich wody. Ale takie muchy nie są kompatybilne z kijami #2-3 ...Prawdziwe zalety szklaków wychodzą dopiero przy łowieniu dużymi muchami - zwłaszcza mokrymi i tradycyjnymi, w miarę lekkimi ale też dużymi nimfami.Oraz kijami i linkami w przedziale klas #5-8.A już szczególnie i kompletnie mało popularne jest łowienie w naszym muchowym środowisku, krótkimi (7'/7'6''/8') szklakami w klasach #7-8.Bo takich nie ma po prostu u nas na rynku.Obowiązuje standard:#3 / 7'-7,6''#4 / 7'6 - 8'#5 / 8'-8'6''I nic ponad to w naszym grajdole. Cokolwiek ponad tę klasyfikację, tradycyjne linki oraz rzuty inne niż znad głowy, z reguły nie mieści się w głowie przeciętnego polskiego muchołapa, który zapragnie wziąć do ręki po raz pierwszy szkło Z innej perspektywy patrząc ... duże rzeki i szklaki w niskich klasach - to jakieś nieporozumienie i kompletnie niezrozumienie samej idei takich wędek (są oczywiście, konstrukcyjne wyjątki - jak zawsze)."Szklane" wędki przeżywają swój renesans w połączeniu z linkową rewolucją, jaką możemy od paru lat obserwować. Ale producenci sprzętu idą znowu za owczym pędem rynku, podobnie jak to było onegdaj z wędkami węglowymi - szybciej, lżej i cieniej ... bo tak chce wydać pieniądze wędkarz muchowy Dlatego takim powodzeniem na rynku wtórnym (znowu nie w naszym kraju) cieszą się szklane kije mające po kilkadziesiąt lat.Kije w wysokich klasach są świetne. Idealne wręcz do naszych warunków i naszych rzek.Ręczę każdemu że jak by spróbował połowić na krótkiego szklaka #7-8, pstrągi na takim Dunajcu, to się zadziwi zarówno kijem i holami ryb.Gdyby co, w razie pytań proszę je kierować do tegorocznego "Janosika" ... jak ktoś zna Rafała, to będzie wiedział o co chodzi - przekonał się do takiego kija i przełamuje stereotypy. Dla niego szklany króciak 8'3''#8 Fenwick'a to w tej chwili podstawowa wędka do połowu sporych kropkowańców w silnym nurcie, a mnie pozostało jeszcze parę innych wędek o podobnych parametrach Generalnie temat o takich kijach i łowieniu nimi, stosowaniu do nich odpowiednich i kompatybilnych z takimi kijami linek, jest bardzo ciekawy i jak najbardziej rozwojowy w tym wątku.Pozdrawiam. Myślałem, myślałem – no i naciągnąłeś mnie. Zamówiłem McFarland GTX 8'6 #7 pod streamery. A ze Steffen wygląda super to McFarland będzie w kolorze Steffena. Dla mnie wygląda nieziemsko – zobaczymy jak się łowi. W Maju. Kilka zdjęć https://www.facebook.com/photo/?fbid=613188010810931&set=pcb.613188077477591 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Witam.Ładny ... nieszlifowane blanki mają urok Łowisz w kraju czy raczej poza naszymi granicami ?Mnie najbardziej pasuje używanie do takich kijów bardzo krótkiej głowicy i rozbiegówki mono. No po prostu bajka przy streamerowniu w szybkiej wodzie - panuje się nad każdym centymetrem zestawu i samą muchą.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi