nati Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Dzień dobryNa pewno nie bedzesz żałował, ale gdybyś jednak z jakiegoś powodu żałował zakupu, to pisz, odkupię tego GTXa od ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Witam.Ładny ... nieszlifowane blanki mają urok Łowisz w kraju czy raczej poza naszymi granicami ?Mnie najbardziej pasuje używanie do takich kijów bardzo krótkiej głowicy i rozbiegówki mono. No po prostu bajka przy streamerowniu w szybkiej wodzie - panuje się nad każdym centymetrem zestawu i samą muchą.Pozdrawiam._____[ Napisz coś więcej o tej "krótkiej głowicy i rozbiegu mono". Może i ja bym spróbował. Na jakich dystansach operujesz, dlaczego akuratnie taki zestaw, itd. W razie co będę jeszcze pytał. Jeżeli dyskusja nasza jest w złym wątku to proszę Moda o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Ja mam starego ABU GARCIA CONOLON 2.4m i śmigam linkami DT7, WF7. Czasami Rio Gold WF8 http://www.flyfishing.pl/flyforum/msg.php?id=51073&offset=0&displaytype=full Takie kije za grosze można kupić. Czasami znaleść na śmietniku. Mam jeszcze jeden oryginalny, taki jaki powstał w swoich czasach. Mam i ja. Przez przypadek zaglądałem na ten wątek i przypomniało mi się, że widziałem taki kij na OLX-ie . Jak się pokochamy to przezbroję. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Ile kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Cieśliński Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Mam i ja. Przez przypadek zaglądałem na ten wątek i przypomniało mi się, że widziałem taki kij na OLX-ie . Jak się pokochamy to przezbroję. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu TapatalkaMam taką 8 stopową w klasie 6-7. Jest to moja pierwsza kupiona chyba 1993 roku muchówka, na którą teraz nie potrafię łowić ma strasznie ciężką część szczytową (leci na pysk jak to się mówi). Jak dobrze kojarzę nie jest to szklak tylko węglówka ale muszę sprawdzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Ile kosztował?Nawet nie pytaj, jak jadę po główki i jakiś dubbing to czasem więcej wydam [emoji6] Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Mam taką 8 stopową w klasie 6-7. Jest to moja pierwsza kupiona chyba 1993 roku muchówka, na którą teraz nie potrafię łowić ma strasznie ciężką część szczytową (leci na pysk jak to się mówi). Jak dobrze kojarzę nie jest to szklak tylko węglówka ale muszę sprawdzićTrochę leci na mordę ale do wytrzymania (po wywaleniu 15m linki jakieś 2-3 cm poza "korek"). Myślę, że jak mi "podejdzie" to tak uzbroję, że będzie OK. Waga do wytrzymania - ok. 117 g. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) Mój waży 123g. Rękojeść korkoguma, uchwyt oryginalny wiec downlock. Wszystko po to żeby właśnie nie leciał na pysk. Jakbym miał przejść na naturalny korek to uchwyt kołowrotka wsadizlbym również downlock i wszystko z ciężkiego drewna żeby choć trochę "ciągnęło" poza punkt podparcia. Aaaa. No i odpowiednio ciężki młynek żeby doważyl jak "dalej źle".______ Edytowane 1 Lutego 2023 przez trout master 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Dokładnie, downlocking i cięższy młynek załatwia sprawę. Na razie pobawię się trochę i zdecyduję czy bawić się w przezbrajanie. Na sucho (na trawie) pracuje obiecująco. P.S. Nie wiem czy to czysty szklak czy jakiś kompozyt grafitu ze szkłem (na zagranicznych forach twierdzą, że szkło). Mnie to obojętne, ważne, że pracuje podobnie jak inne szkła, które miałem w ręce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Nie ma żadnego grafitu. "Czyste, żywe" szkło takie jak dawne teleskopy kupowane na rynku od "ruskich". Psiknięte farbą w kolorze grafitu i na to lakier. Oczywiście te kije o których piszemy i którego zdjęcia Paweł wrzucił. Jak wyczyścisz, wyszlifujesz i wypolerujesz to pięknie słońce przez nie prześwituje. A rzucanie i lowinie nim to każdy dzieciak powinnien od takich patykow zaczynać uczyć się rzucać. Same rzucają. Powyżej -nastu (15-18) metrów juz trzeba by pewnie z ciężarem linki schodzić w dół ale wszystko do dopracowania w boju. Do dystansów mam szybkie grafity a pstrągi łowię "wydłubując spod nóg". Na duża wodę bez wchodzenia do niej mam "laskę" 2.9-3m 6/7 i miotam rolkami z brzegu. Coś jak Switch, DH. Szklaczek to rekreacja w pełnym słońcu czy świtem,latem, w wodzie max do "jajek". 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Tego Conolona Tree Star kupiłem w małym, prywatnym sklepie wędkarskim w Mrzeżynie w 1989 lub góra rok później. Nie pamiętam ich z Pewexu, natomiast wydaje mi się, że mogły pochodzić ze sklepów górniczych, które funkcjonowały po 1981 i chyba do 1989 roku, a z nich trafiały na różne bazary, giełdy, do komisów i właśnie prywatnych sklepów wędkarskich. U mnie nie poleżał zbyt długo, nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek nim łowiłem. A w katalogach ABU te kijki pojawiły się w połowie lat 80-tych, mniej więcej razem Cardinalami C-3, C-4. W każdym razie te muchówki mają ponad trzydzieści lat. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Cieśliński Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Wczoraj przyjrzałem się dokładniej i nie jest to węglówka jak pisałem wcześniej - mój błąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baldbadass Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Ostatnio trafił w moje ręce kijek z włókna szklanego: Seahawk Spintex #11755 (jak na zdjęciach).Pytanie moje jest takie: czy ktoś z Was kojarzy w ogóle co to za blank? Coś jest w stanie o tym więcej napisać?No i druga sprawa.Czy w takim razie jest sens aby zawracać sobie głowę wymiana przelotek, uchwytu kołowrotka i generalnie wywaleniem tego plastiku z dolnika i zmianą np na korek?Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Kolego, to pytanie umieść może w dziale spinning, dwie rubryczki wyżej, bo tutaj, u muszkarzy, piszemy w temacie „ szklaki” o kijach muchowych. Pozdrawiam. Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Witam.Ładny ... nieszlifowane blanki mają urok Łowisz w kraju czy raczej poza naszymi granicami ?Mnie najbardziej pasuje używanie do takich kijów bardzo krótkiej głowicy i rozbiegówki mono. No po prostu bajka przy streamerowniu w szybkiej wodzie - panuje się nad każdym centymetrem zestawu i samą muchą.Pozdrawiam. Łowie w Finlandii (między Oulu a Kemi). Chociaż ten kijek był z myślą o Dunajcu. Wykorzystam speyowe linki do rzutów overhead – #5 Rio Elite Single Hand Spey (głowica na 30' ma 185gr czyli #7). Mam jeszcze Airflow Rage Compact 400gr do pocięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Taka Zemsta Honeckera dla muszkarzy z KDL. Hohlglass, ale jeszcze z metalową skuwką. Wygląda mi na ładny stan i cena atrakcyjna. Może kogoś zainteresuje.https://allegrolokalnie.pl/oferta/wedka-germina-n5k 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Witam.Gdyby ktoś chiał nabyc jeden z lepszych szklaków jakie kiedykolwiek miałem w ręce, czyli Fenwick FF806 8'#6, to właśnie jest na sprzedaż.I to w stanie idealnym - takim jak mój Co prawda w USA, ale nawet z ogarniętym transportem, cena nie wyjdzie zbyt wygórowana na tle obecnie oferowanych "kosmicznych" wędek szklanych.https://www.facebook.com/groups/1555347204719102/permalink/3479576118962858/?mibextid=bKks23Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Ma ktoś doświadczenie z tym kijkiem? Warto się nim zainteresować pod kątem szczupaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2024 Ma ktoś doświadczenie z tym kijkiem? Warto się nim zainteresować pod kątem szczupaków?Jak dla mnie to kopia B.A.G(Echo Bad Ass Glass). Echo BAG 8wt mialem pod szczupaki. Sprzedalem. Szklaki 8wt to naprawde slabo, a powod banalnie prosty - waga i wywazenie. Zajedziesz sie w trzy godziny.Mam McFarland GTX 7wt (lzejszego szklaka chyba nie ma), a i tak nie kupilbym GTX 8wt. Na szczupaki daje rade, chociaz to nei glowne przeznaczenie. Lowie takie do 65cm, na muchy do 20cm. Nie pchaj sie pod szczupaki w szklo.PS. Jest takie forum maniakow szkla - https://fiberglassflyrodders.com/forum/index.php. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 24 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2024 Witam.Co kraj to obyczaj ... ... miałem Fenwicka FenGlass 8'3''#8, kupionego z myślą o łowieniu szczupaków z "belybołta".Był nieco ulepszony u Pana Zielińskiego (korek, uchwyt) i faktycznie do szczpakowania był ciężki, przez co go nie używałem.Sprzedałem i trochę żałuję ... okazało się że to świetna wędka do cięższego streamerowania na Dunajcu, gdzie ciąga teraz niezłe kabany w kropki i jego użytkownik jest bardzo zadowolony z tego patyka.Ale fakt że jest o głowę wyższy ode mnie i generalnie większy Po nim kupiłem jeszcze ze trzy szklane #8 ale takie retro bardziej i już tych nie sprzedam - mega badyle.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makeios Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2024 Dzień dobry Czy szklak trapera z serii stream będzie odpowiedni dla mnie? Nigdy szklakami nie łowiłem, ale zdaję sobie sprawę że mają wolniejszą akcję od kijów węglowych. Ostatnio złamałem muchówkę weglową i zastanawiam się czy szklak nie będzie jednak bardziej odpowiedni na moje łowiska. Moimi łowiskami są głównie małe leśne i zakrzaczone rzeczki od szerokości ok. 3-5 m. Łowię głównie na suchara, głównie muchy na hakach 8-12, w tym niewielkie piankowce. Czasami sięgam też po nimfę. Głównie łapię pstrągi, klenie, jazie 20-40 cm, więc niezbyt duże rybki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2024 Dzień dobryCzy szklak trapera z serii stream będzie odpowiedni dla mnie? Nigdy szklakami nie łowiłem, ale zdaję sobie sprawę że mają wolniejszą akcję od kijów węglowych. Ostatnio złamałem muchówkę weglową i zastanawiam się czy szklak nie będzie jednak bardziej odpowiedni na moje łowiska. Moimi łowiskami są głównie małe leśne i zakrzaczone rzeczki od szerokości ok. 3-5 m. Łowię głównie na suchara, głównie muchy na hakach 8-12, w tym niewielkie piankowce. Czasami sięgam też po nimfę. Głównie łapię pstrągi, klenie, jazie 20-40 cm, więc niezbyt duże rybki. Pozdrawiamczołem,proponuję Koledze taki zestaw na małe rzeczki:Kultowy zestaw Vision wędka Cult Fiber i kołowrotek Vision GT Zielonki • OLX.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 9 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2024 Na niewielkie rzeczki jak i na inne wędkarskie okoliczności subtelnie polecam taką wędkę. Sam łowię nią od trzech lat przy czym wcześniej prototypem a obecnie już gotową wędką. https://www.traper.pl/pl/p/WEDKA-MAY-FLY-GLASS-80-4-TRAPER/2244Pozdrawiam Piotrek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 A producent (Echo) to typowy przykład właśnie tego że przestało się opłacać duży firmom i znanym markom, robić rzeczy dla wędkarzy, a zaczęto robić dla arkuszy kalkulacyjnych.Poprzednie, żółte serie szklaków Echo, z kapitalnym rozdziałem na serie SmallWater i BigWater (oraz / a nawet Glass DH), zostaną dalej białymi krukami na portalach aukcyjnych.Trzeba było zrobić nowe serie - niebieską i brązową, z blankami i tubami w kolorze translucent, bo akurat taka moda nastała.No i namówiłeś . Na wiosnę sprawdzę ile jest szkła w szkle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 13 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 Witam.Super kijek ... będziesz Pan zadowlony Bardzo lubię nim łowić - to taki unwersał prawdziwy. I na mokrą i piankowce i nimfkę, puchowca i lekkiego strimka ogarnie.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi