Skocz do zawartości

Szklaki - temat ogólny

Forest-Natura

Rekomendowane odpowiedzi

Zielona petarda to krok we właściwym kierunku i uzupełnienie niedoboru na rynku, ponieważ ciężka mucha to domena rzutów spowolnionych!

Idea szybkiego śmigania wąskimi pętlami z dużą i ciężką muchą na końcu zawsze kojarzyła mi się z czymś pomiędzy gwałtem a ignorancją. Przywiąż coneheada, jętkę majową, turkucia podjadka lub dwie nimfy #6 z podwójną taśmą ołowianą i wykonaj pętlę 20 cm... to przecież niezawodny przepis na zniszczenie przyponu.

Potrzeba wolniejszego podania takich much wynika tutaj z fizyki, a jest ona tutaj o wiele większa niż podczas łowienia na suchą muchę #18 z przyponem 0,12 mm. W przypadku suchej na jesiennego lipienia szklak to tradycja, elegancja, gust i ewentualnie czysta fanaberia wędkarza. W przypadku dużych i ciężkich much - w większym stopniu racjonalny wybór niż jakiś gust...

Nie chcę podjudzać... ale zielona petarda 9'0" #6/7... taki streamerowy kij kompozytowy z lat 70, tyle że nieco lżejszy... czy to technicznie możliwe? ;)

Maciej, gratuluję produktu. Szkło 8'0" #6/8... tego w PL brakowało. Jętkowo, streamerowo, a dla mnie jeszcze "pupowo", gdzie grubość i opór ma znaczenie. Dużo łowiłem na pupę na starego Szekspira 8'0" z linką Leeda #7 w latach '90 i wiem jak ryba siada gdy belly ma słuszną grubość :D

• Like 1

Redington podobnie jak orvis jest wyprodukowany w nowej technologii.Redington jest na tych samych blankach jak Orvis, różni się jedynie kolorem no i ceną. Plusem Redingtona jest większy wybór w długościach wędzisk.  Nowe szklaki są bardziej precyzyjne. Można nimi wykonywać naprawdę wąskie pętle. I co najważniejsze  nie ma  choroby wibracyjnej.,, oba mają gwarancje 25 lat

Edytowane przez MATIQUES

Na pewno nie są to te same blanki, Orvis sam robi blanki w USA, są zrobione z S2-Glass, a Redington z T-Glass - co kolwiek to oznacza. Skąd w ogóle masz takie informacje? Co najwyżej mogą mieć podobną akcję ale to musiałby się wypowiedzieć ktoś miał szansę obie wędki przetestować nad wodą.

• 2 tygodnie później...

Panowie, Koledzy, Uzytkownicy.

Poszukuję opinii o szklakach Krzyśka Zielińskiego, czyli blankach Tempes.

Wszelkie "Zady i Walety" w/w ;-)

Jak najbardziej subiektywne opinie szczęsliwych (bądź nie) posiadaczy i uzyszkodników tychże szklaczków...

Panowie, Koledzy, Uzytkownicy.

Poszukuję opinii o szklakach Krzyśka Zielińskiego, czyli blankach Tempes.

Wszelkie "Zady i Walety" w/w ;-)

Jak najbardziej subiektywne opinie szczęsliwych (bądź nie) posiadaczy i uzyszkodników tychże szklaczków...

Marian skontaktuj się z Michałem Migasem, powie Ci wiele jak nie wszystko na temat tych blanków.

• Like 1

Witam.

Powiedz mi bo piszesz o bordowej # 4 Ego a ja mam cholernego zgryza czy wybrać #4 czy #5 do jakich celów go wykorzystujesz. Dla mnie powiedzmy będzie to pierwszy szklak w arsenale i chciałem aby był to taki uniwersał. Najczęściej bym go wykorzystywał na małych ciurkach gdzie ciasno i nie ma za dużo miejsca więc do podawania jakąś rolką  stimerka, nimfek i mokrej (z tym że rybki trafiają się sporę ) Do suchej muchy również na większych wodach również i bardziej składam się w kierunku #4 ale dylemat pozostaje :-) 

Daniel ... myślę że na warciany nołkil #4 była by lepsza. Do suchej, małych nimfek , małej mokrej. Piątka wydawała mi się takim trochę cięższym kijem - do długich dystansów, do strimka, na sporą rzekę. Ale miałem je obydwie razem tylko na sucho w ręku. Przywiozę tę czwórkę jak będę się wybierał w drugim tygodniu ferii tam, gdzie rozmawialiśmy - będziesz miał okazję sprawdzić na miejscu   ;)

Wezmę też moje dwa szklane kijki #5 dla porownania i połowienia streamerkiem, jak radziłeś.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

A ja wrócę do tematu szklaków redington butterstick. Miał ktoś może styczność z modelem ośmiostopowym w 5 klasie? Szukam czegoś do streamera. Czy może ktoś potwierdzić powyższe stwierdzenie, że to te same blanki co orvis?

Ja nie potwierdzę, ale zamieszam troche, bo też mi gdzieś o uszy/oczy obiła się taka informacja, że to jest ten sam blank.

Redingtton należy do sage, więc to mało prwdopodobne. I które wędki orvisa miałyby być odpowiednikami butterstica, superfine glass?

Nie wiem, nie twierdzę że tak jest. Po prostu wydaje mi się że czytałem/słyszałem opinie że to te same blanki/szkła. Nie miałem buttersticka w rękach, a superfina też małą chwilę trzymałem więc nie mam żadnego porównania.

na krótkim dystansie nie ma znaczenia czy DT czy WF.

Jeśli będziesz łowił głównie na suchara, to zależy ile masz na linke kasy, wybrałbym coś z długim przednim taperem i w klasie #4 (mówie oczywiście o lince)

Edytowane przez venom_666

• 2 miesiące temu...