Skocz do zawartości

Szklaki - temat ogólny

Forest-Natura

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nowozelandzki Epic DH11 

11'6" klasa 7/8/9

Głowice od 320 do 540 Grain, ale wg. speypages dolny zakres to Scandi, poprzez Switchowe linki w środku i głowice Skagit u góry, przy czym skagity w wersji short zalecane.

Standardowo dla szkła z pełnym ugięciem, wraz z wzrostem masy zwalnia, zachowując pałera ;-)

Powiem tak, w szklakach dopiero zaczynam się pomału odnajdywać  ;)  i coraz bardziej mi się to zaczyna podobać. Pewno skończy się, że na stanie wyładują  2-3 nowe kije.

Ale DH w szkle, jakoś nie jestem tego w stanie ogarnąć :blink: . Przywieź w razie czego na zlot na Dunajec na wiosnę bo pewno wcześniej nie da rady się spotkać. Chyba, że będziesz na CP na opłatku.

• 3 lata później...
  • 1 rok później...

Miałem 7'6 #4, obecnie mam 8'6 #6 - u mnie służy jako kij uniwersalny. Rzuca się nim bardzo dobrze a hol to uśmiech od ucha do ucha, na tyle go polubiłem że sprzedaje Orvisa Heliosa ZG 9' #6 ;)

. Jak może pan porównać te dwie klasy kija,na jakich rzekach używał pan tego mniejszego.

W pelni zgadzam sie z tym co Pawel napisal, gdyz tak mi i moje skromne muchowe doswiadczenie podpowiada. 

Zapewne najnowsze  tzw nano-szklo ma szanse zweryfikowac ten poglad/doswiadczenie ale dopiero kiedys tam, bo na razie niemozliwe jest wyprodukowanie z tak zeskalowanego materialu blanku, ktory by byl prosty, nie mowic o kosztach a co zatem idzie i potencjanej dostepnosci... 

Gdzies do poczatku  21 wieku (bardzo umowna granica) najczescie produkowano blanki nie tylko muchowe na tzw szklanym rdzeniu co powodowalo ze byly to blanki "mocno" kompozytowe niezaleznie od swoich nazw i kryptonimow handlowych. Wiele z tych blankow z tego powodu, niejako automatycznie posiadalo zalety wegla i ugiecia/miekkosc/latwosc obslugi doruwnujace szklakom. 

Technika i koszty produkcji blankow po owej umownej granicy ewoluowala w kierunku weglowych rdzeni, czego wynikiem bylo to, ze tylko w naprawde bardzo przemyslanych konstrukcji i dzieki przemyslanemu doborowi rodzajow mat mozliwe jest to co cenimy w szklakach. Takie sa moje przemyslenia w tej materii. 

• Like 1