Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS carbon

hunter28

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najpierw zaktualizowałem do 18.2 tego nowego co był przez chwile dostępny, chciałem zaktualizować 3D ale wywaliło komunikat że niemożna  dokonać aktualizacji skontaktuj się z producentem. Musieli coś zmienić bo echo dzisiejszy soft który pobrałem wykryło jako nowa wersja pomimo zapisu 18.2 i udało się zaktualizować 3D

• 0

Witam noszę się z zamiarem kupna przetwornika Airmar tm150 chirp do hds 9 gen 3 i carbon

czy ktoś może coś doradzić podpowiedzieć?

czy lepiej będzie pokazywał twarde dno od np. totalscan ? 

Edytowane przez Jano

• 0

Witam noszę się z zamiarem kupna przetwornika Airmar tm150 chirp do hds 9 gen 3 i carbon

czy ktoś może coś doradzić podpowiedzieć?

czy lepiej będzie pokazywał twarde dno od np. totalscan ? 

200khz w totalscanie wystarczająco dobrze pokazuje twarde dno możesz wymodzić elektronicznego chirpa w ustawieniach khz dla okienka 2D, robiłem eksperymenty powtarzając tę samą trasę na wodzie z różnymi khz i wyszło, że 200khz i medium chirp na mojej wodzie dają najlepszy ogląd dna w 2D. Robilem to na potrzeby mapowania Reefmasterem, który dodatkowo analizuje odbite sygnały- bo są więcej niż jeden-od dna i na tej podstawie rysuje mapę twardości.

Jeżeli natomiast chcesz lepszych odczytów z toni oraz w bezpośredniej bliskości dna- TM150 będzie dla ciebie jak znalazł

• 0

Zgadza się.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

@ SailFish i @ szemo

Nie zgadza się bo jest :-)

HDS Carbon ma dwa oddzielne kanały echosondy.

Nalezy w instalacji sonaru wybrać jako żródło CH2 bo do niego jest przypisany przetwornik TotalScan

i będzie on na liście przetworników :-)

• Like 3