cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam serdecznie kolegów z forum dopiero zaczynam przygodę z muchówka więc miał bym wielką prosbe o pomoc w doborze wedki, czytałem ostatnio wiele artykułów i co pozostało w głowie to wiekszy mętlik i to ,że klenie można skutecznie poławiać na muche .Na sam początek przygody z muchówka nie chciał bym za dużo inwestować więc budżet w jakim bym sie chciał zmieścic to 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jakiej długości ma być kijek, do klasycznej muchy czy także streamer i nimfa ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Do muchy klasycznej i Tomku myśle ze nie dłuższa niż 220cm rzeczka nie duza więc z dłuższym kijem mógł by byc problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) W ilu składach ?Jak w 2 to raczej w tym budżecie celowałbym w blank F763-2 Batsona, ale jest ciut dłuższy bo ma 2,3 m.Ew ciut wyżej czyli w klasie 4# ale długość wtedy rośnie o 10 cm. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez TomekSudety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 2 lub 3 skład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Polecam także gotowe szklaki EGO, w tym budżecie powinieneś się zmieścić. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez TomekSudety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) ogólnie klasa 4# to chyba uniwersalna wedka więc jak na początek bedzie ok Edytowane 20 Grudnia 2016 przez cyta73032 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Tomku a co byś powiedział na to Greys GR50 6.6 #4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz00100 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Polecam także gotowe szklaki EGO, w tym budżecie powinieneś się zmieścić.Klenie, jazie, jelce, certy itd. itd. a od święta - potoki i lipnie, łowię właśnie na ego glass fiber #4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jako również początkujący powiem tak; jesli rzeczka jest mała ale da się łowić z wody/brodząc to kijek 6.5' czy 7' w klasie #4/5 będzie ok, ale może się okazać, że na innych łowiskach będzie potrzebny inny, również na tej rzeczce jeśli jest zarośnięta i nie da się łowić z wody bardziej przyda się dłuższy kij, uniwersalna długość to 9'. Moje zdanie jest takie, na pierwszy zestaw kupiłbym kij 9' w klasie #4/5, budżet 600 zł wystarczy na kij, kołowrotek i całkiem niezłą linkę, przykładowe linki http://www.sport-fish.pl/robinson-aquarius-flymaster-14500-c-426_459.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-team-dragon-fx-g6-a16-p2003-k12572.html http://bogdangawlik.pl/product-pol-4570-Cortland-444-Classic-Plywajacy-DT.html http://bogdangawlik.pl/product-pol-4082-Hends-Fly-Line-Backing-Pomaranczowy-Fluo-50yds-20lbs.html http://bogdangawlik.pl/product-pol-6905-Tiemco-Akron-Leader-Standard-2-70m.html zestaw z linków to 548 zł możesz też poszukać sprzętu używanego (kij, kołowrotek i nawet linka) na przykład w komisie na ff http://www.flyfishing.pl/komis/index.php 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 w tej rzeczce akurat jest mozliwość brodzenia wiec nie jest az tak zle. Panowie co sądzicie o tym kiju Snowbee Classic 7 ft #3-4 na klenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Fajna propozycja to vision keeper sam uzywam #3 i daje rade ryba 40-45 cm przeciąz go o klase szybciej załapiesz jak rzucac a łowienie klenikow i jelcow na delikatnej wedce to sama przyjemnosc połowisz nim na male nimfki mokre oraz suchary nawet sredniej wielkosci piankowce .A i wedeczka jest w 4 skladzie wiec mozna ja schowac wszedzie nie przejmuj sie wieksza iloscia sekcji to nie spinning do tego mlynek taimen stx jaks tansza linka #4 np airflo velocity troche backingu lub od biedy grubej plecki lub żyłki Edytowane 20 Grudnia 2016 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 a mógł by kolega ocenic ta wedke powyżej która wstawiłem ? czy nadawała by sie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ten snowbee jest zajebisty.Polecam.Tylko nie ma tuby, ale kijek bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 tak? i pod klenia bedzie ok? przepraszam z góry ze tak sie wypytuje ale w tym temacie jestem zielony a nie chciał bym odrazu umoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Czy pod klenia to nie wiem, pod klonka na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 aha ale tragedi nie powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Pewnie, że nie będzie, najwyżej rybka sobie odpłynie i tyle. Ja jestem wędkarzem starej daty tak to należy powiedzieć i do mnie nie przemawiają np ultra lajty w spinningu, gdzie słyszę, ze biega się za pstrągami z kijaszkami o cw 1-5 g i plecionką 0,04 mm (choć wiadomo, ze plecionka średnicy nie ma). Mój problem polega chyba na tym, że mówiąc pstrąg myślę o rybie 40 +, mówiąc kleń mam na myśli ryby 45 + a jeszcze lepiej 50 +, wszystko co poniżej to pstrążki i kleniki Edytowane 20 Grudnia 2016 przez janusz.walaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 no tak czyli jak już temat z wędką jest zamknięty mógł bym prosić kolegów o pomoc w doborze sznura i ewentualnie kołowrotka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Kilka postów wyżej wkleiłem linki do kołowrotka, sznura, podkładu i przyponu - oczywiście to tylko propozycje ale sprawdzone, cortland 444 w wersji DT to dobry wybór przy krótszych rzutach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Bardzo fajny kij ten Snowbee, co prawda na sucho go macałem, ale na muche sporo łowie i potrafie sobie wyobrazić i wykalkulować czego można sie spodziewać po wędce. Do suchej i mokrej muszki będziesz miał dobry sprzet nie tylko na początek.Sznur poszukaj sobie najtańszy pływający ale z firmowych np SA, Rio, Cortland, w przupadku tego kija w klasie wędki. Kołowrotek może być "byle jaki" kij i sznur najważniejsze. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez OloPe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 No właśnie i zależy jakie tam ryby są, bo kleń od razu idzie w zawady i czasem na zbyt delikatnym sprzęcie nie da się go utrzymać. Także jak klenie duże to ten snowbee może być za słaby. Ja swoją piątka w tym roku kilku ryb nie zatrzymałem, a na pewno mocniejsza od tego snowbee.A co do wielkości to na jednej z moich rzeczek kleń 45cm to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrulik Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 na początek i nie tylko na małe rzeczki polecam 2,3-2,4 m #3- #4 z naciskiem na #4ciężko doradzić jaki kij, jak sam nie machniesz to nie będziesz wiedział. dobrym wyborem niskobudżetowym będzie shakespeare Agility Rise Fly . fajne kijki za małe pieniądze , nie za szybki, wybaczy błędy początkującego. linka w klasie , na male rzeczki dt będzie lepsza, bo dużych odległości nie trzeba uzyskiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek80 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja kupiłem Greys GR50 #5 i do tego sznur pływający Scierra #5. Czy to dobry wybór, zobaczymy. Poza tym w fishing mart mają teraz trochę promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Seria Greys GR 50 to bardzo przyzwoite wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi