Robert Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Pozwoliłem sobie wydzielić tę dyskusję, jest całkiem ciekawa i pouczająca, ale znalazła się w niewłaściwym miejscu. Za stary jestem aby się dać bolkom wypuścić w maliny. Ze spadkiem temperatury ryby trawią dłuuuugo dużej więc żerują rzadziej. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez bartsiedlce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PrzemekL Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Tak sobie pięknie gaworzycie Ilu z Was pójdzie na spotkanie w kole i zaproponuje zmiany. Czytając forum dostałem natchnienia na 3 propozycje w swoim okręgu.- roczne limity ilościowe- łowisko złów i wypuść- dobrowolne kary dla wędkarzy - to mój wymysł ale może jakiś prawnik zweryfikuje. Skoro wykupuje kartę to zgadzam się na zapisy PZW Toruń - w moim przypadku - to czy można z góry określić ze zgadzam się ponieść kare np 1 tysiąc złotych w przypadku zabrania ryby niewymiarowej, 1 tysiąc w przypadku złapania ryb ponad limit itp itd. Wówczas karanie powinno być łatwiejsze. Z góry było by wiadome iż kary są wysokie Jak nie będzie trzęsienia ziemi to na zebraniu będę. A kto śledził forum wie co zgłosiłem rok temu i jaki jest efekt A Wy co zrobicie poza dyskusja na forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Kiedyś tego nie było ale teraz często w marketach na dziale rybnym leżą bolenie. Ktoś je sieciami łowi i ktoś to rozwozi po marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 PrzemekL na przyklad ja z kolegami przeforsowalem utrzymanie lowiska NK uchwalone bezterminowo bez koniecznosci kolejnego glosowania na ten temat po 3 latach. A na zebranie dojechalem na styk 100km moze byc czy za malo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pisarz Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Teraz piję do tego co napisał Mansik. Że ładne słonko to i ryby będą brały. Trzeba sobie zadać pytanie jaki wpływ na miliony metrów sześciennych wody ma trochę słońca w listopadzie. Efekt mniej więcej taki jak podgrzewanie garnka z wodą zapalniczką. Myślę, że to co napisałem o powolnym wchodzeniu ryb na optimum żeroweJest takie miejsce na warszawskiej Wiśle , gdzie w listopadzie można łowić piękne bolenie , nawet kiedy brzeg rzeki jest już biały od śniegu. Jeśli dzień jest pochmurny z przejaśnieniami , to brania następują zawsze podczas chwilowych rozpogodzeń .Rozważacie wpływ słońca na żerowanie ryb ,tylko jako czynnik podgrzewający wodę . A słonce to też , a może przede wszystkim światło , czyli czynnik niezbędny dla ryb wzrokowców , czyli boleni.Jeśli w optymalnych warunkach , tylko mała część ataków bolenia kończy się sukcesem , to czy w złych warunkach żerowanie ryb miało by sens.Wydatek energetyczny ryb dla pozyskania pokarmu , musi być opłacalny .W listopadzie na warszawskiej Wiśle sprawdza się , że jak ładne słonko to bolenie biorą. Edytowane 26 Grudnia 2016 przez pisarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Jest wiele takich miejsc na rzekach nie tylko na Wiśle, gdzie w listopadzie łowi się bolenie. Jest też bardzo niewiele takich miejsc na zaporówkach gdzie się je łowi w listopadzie. Łowi @Pisarz, to znaczy tak jak Ty, czy ja to rozumiemy. Czytałem Twoje wpisy w wątku o Warszawskiej Wiśle. "Łowić" potrafisz. Więc nie przypuszczam, żeby interesowała Cię dłubanina, a może? Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, że na górskich zaporówkach takich jak Żywiec, Solina, Rożnów kluczem do seryjnego łowienia boleni jest odpowiednia temperatura wody. Pisałem już o tym wielokrotnie i jest to poparte wieloletnimi doświadczeniami. O wpływie przejrzystości wody na aktywność boleni też można by opracowanie napisać. W wodzie mętnej jak kawa łowiłem nieraz ryby mega agresywnie żerujące. Były wtedy łatwiejsze do sprowokowania niż w czystej. Kwestia przynęty i umiejetności podania. Co innego z celnością brań. Wiadomo, dużo gorsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pisarz Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Tylko brak satysfakcjonujących wyników wrzesień- październik , mógł by spowodować chęć do listopadowego dłubania boleni . Na szczęści zdarza się to rzadko . Zmiennych czynników , które mają wpływ na agresywne żerowanie boleni , jest dużo i na każdej wodzie trochę inne.Umiejętność połączenia choć kilku takich czynników , to droga do sukcesu.Dużym ułatwieniem w łowieniu boleni , była duża konkurencja pokarmowa .Niestety na warszawskiej Wiśle , a z tego co piszecie to i na innych akwenach ,ta konkurencja "Była" . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PrzemekL Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 PrzemekL na przyklad ja z kolegami przeforsowalem utrzymanie lowiska NK uchwalone bezterminowo bez koniecznosci kolejnego glosowania na ten temat po 3 latach. A na zebranie dojechalem na styk 100km moze byc czy za malo?Słowa pisałem ogólnie. Bo zima spora cześć forumowiczów narzeka jak to mało ryb jest jakie to PZW złe jest itp itd.Moze warto założyć temat co zgłosiłem lokalnie w swoim kole w tym roku. I wprowadzić niepisana zasadę - nie zgłosiłem nic to nie narzekam. Inni zdecydowali za mnie. Podobnie jest z wyborami do sejmu/senatu. Jaka partia X jest zła - zawsze wtedy pytam czy był/a na glosowaniu. Jeśli nie koniec dyskusji - inni wybrali za niego. Nie zabierając głosu aktywnie nic nie zmienimy. Skoro forum promuje złów i wpuść to moze była by to forma promocji zmian w PZW. Moze ta zmiana była by DOBRA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pisarz Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Moze warto założyć temat co zgłosiłem lokalnie w swoim kole w tym roku. I wprowadzić niepisana zasadę - nie zgłosiłem nic to nie narzekam. Inni zdecydowali za mnie.Ten pomysł , nie ma szans na realizację . Wszak narzekanie , to nasza najważniejsza cecha narodowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 slawek_2348 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zawsze można będzie ponarzekać, że nie można narzekać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Robert
Pozwoliłem sobie wydzielić tę dyskusję, jest całkiem ciekawa i pouczająca, ale znalazła się w niewłaściwym miejscu.
Za stary jestem aby się dać bolkom wypuścić w maliny. Ze spadkiem temperatury ryby trawią dłuuuugo dużej więc żerują rzadziej.
Edytowane przez bartsiedlceOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
17
15
6
6
Popularne dni
12 Gru
20
25 Lis
14
24 Lis
13
23 Lis
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert 17 odpowiedzi
pezet 15 odpowiedzi
tymon 6 odpowiedzi
Krisu23 6 odpowiedzi
Popularne dni
12 Gru 2016
20 odpowiedzi
25 Lis 2016
14 odpowiedzi
24 Lis 2016
13 odpowiedzi
23 Lis 2016
12 odpowiedzi
Popularne posty
tymon
Pójdźmy dalej - dopóki ludzie sami z siebie nie zaczną dbać, szanować i myśleć przyszłościowo, dopóty nie będzie dobrze. I nie zmieni tego nawet jakby się zebrała grupa najmądrzejszych ludzi chociażby
Robert
Jako chyba tu najstarszy stażem ortodoksyjny nokillowiec muszę zgłosić zdanie odrębne. Jest w RAPR taki przepis który każe wypuszczać ryby w okresie ochrony nawet jeśli nie rokują przeżycia. Chyba ni
Robert
Jak 90% wędkarzy to mięsiarze to prawdopodobieństwo, że rządzić będzie 10% mniejszości jest prawie żadne, tym bardziej wbrew woli tych 90%. Dlatego śmieszą mnie dyskusje o reformie PZW. To jest tak ja
84 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi