pch2005 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Czy ktoś orientuje się gdzie w województwie podlaskim zrobić remont silnika Suzuki df6 (ma już słabe sprężanie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Boat Shop16-300 Augustówul. Wojska Polskiego 29tel.: 87 643 35 55salon: biuro@kalinowscy.pl www.suzuki.boatshop.pl Boat Shop - serwis16-300 Augustówul. Rajgrodzka 98tel. 87 643 11 65kom. 502 53 44 12serwis@sklepmotorowodny.pl www.suzuki.boatshop.pl BiałystokAuto-Kras 15-822 BiałystokOrzechowa 42tel: (0-85) 65 43 826fax: (0-85) 66 43 066e-mail: motocykle@autokras.suzuki.plwww.autokras.suzuki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Słabe tzn ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Rozumiem że 8 jest pomiarem na zimnym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Szczerze mówiąc nie wiem, mierzyli spece z serwisu motocykli. Wg nich powinno być około 11. Dla mnie widoczny jest spadek mocy silnika w porównaniu do tego co było na początku, a mam go od nowości (2006). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Jeśli na zimnym ma 8 to jeszcze śmiało możesz plywac, ale jak się upierasz to podrzuć mu pierścienie, napewno pomoże o ile tlok i tuleja są ok inie będzie zbytniego luzu, zrobią ci to panowie od motocykli, robota lekka i przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Na rzecze pod prąd jest już duża różnica. Do celu płynę niestety 2x wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) To akurat może nie zależeć od mocy silnika a od zużycia śruby .Sam tak miałem tyle że przy pontonie . https://www.maritimepropulsion.com/files/pdf/1001401 z tego wynika że silnik jest sprawny Edytowane 27 Grudnia 2016 przez roberto77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Śruba faktycznie jest trochę poszczerbiona. Czy faktyczne może to aż tyle wpłynąć na moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Tak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Przy okazji: ciekawe skąd Panowie z serwisu motocykli wytrzasnęli to 11 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 A ile powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Masz podaną specyfikację wyżej w linku . To wszystko zależy w jakich jednostkach się mierzy .Śruba na moc wpływu nie ma ale na szybkość pływania łodzią już tak . Po prostu zużyta śruba powoduje że silnik wchodzi na obroty ale łódka płynie wolniej . Coś jak w samochodzie zamiast na 5 biegu wrzuć 3 i jedż ,tak samo ze śrubą słabo pcha łódkę . Ja w hondzie 5 km miałem tak że jak śruba się przycieła po piachu jak nawet w ślizg wszedłem to już przy 3/4 gazu silnik odcinał zapłon bo przekraczał obroty maksymalne a ślizg był ledwie na granicy . Każda śruba fabrycznie montowana jest dobrana tak że niewielkie jej zużycie powoduje że silnik będzie pływał wolniej .Ja kupiłem śrubę z większym skokiem i nawet jak po piachu ją trochę przytrę to dalej śruba ma jeszcze tj zapas . Czy silnik osiąga swoje obroty ? Tak po prostu na ucho nawet można ocenić .Jeśli silnik bez problemu reaguje na gaz i wkręca się na obroty to chyba nie jest to wina silnika a prędzej śruby . Pamiętaj że końce łopatek śruby mają największy wpływ bo zataczają największy krąg w wodzie .Wiesz chyba co to jest skok śruby . Tak czy inaczej jeśli silnik nie był dawno w serwisie warto by ktoś mający pojęcie go przejrzał .Wymiana oleju to nie wszystko ,może być potrzebna regulacja np zaworów ,sprawdzenie innych mechanizmów np dekompresatora o ile silnik go ma ,termostatu ,czyszczenia gażnika .Najlepiej powiedzieć o co nam chodzi co zauważyliśmy .Możesz zadzwonić do serwisu i ściemnić że kupujesz i silnik ma 8 atm przez co nie wiesz czy warto i ile powinien mieć . Na czym pływasz po rzece ? Ponton ,łódka z drewna ,z laminatu , jak duża ,napisz coś więcej . Edytowane 28 Grudnia 2016 przez roberto77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Czyli w jaką śrubę zainwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Już pisałem że jeśli silnik od nowości przez 10 lat serwisu nie widział to może lepiej dla silnika go zawieżć niech sprawdzą go . Wszystko zależy na czym pływasz ,czy to łódka czy ponton jaka wielkość orientacyjnie waga . Dopiero wiedząc takie rzeczy można dobierać śrubę . Jaką masz tą obecną i czy jest to śruba oryginalna od nowości .Na śrubie powinno być oznaczenie . Jeśli silnik ma dekompresator to nie jest to proste aby prawidłowo zmierzyć kompresję .Podane w linku dane też chyba uwzględniają pomiar z dekompresją ,nie jestem za dobry z angielskiego . Edytowane 28 Grudnia 2016 przez roberto77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Śruba oryginalna, od nowości. Łódka 3,30dł. 1,40 szer. płaskodenna z laminatu. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez pch2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) To ja bym brał śrubę o największym skoku czyli chyba 7 cali skok . Łódka wchodziła w ślizg czy tylko w wyporze pływała ? Edytowane 29 Grudnia 2016 przez roberto77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 W wyporze, ale niewiele jej do ślizgu brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 To dość lekka łódka więc śruba o największym skoku powinna być dobra .Nawet jak z czasem przytnie się o piach to i tak ma zapas .Jak da się śrubę o mniejszym skoku to silnik wyje a płynie wolno . Pytanie czy naprawdę silnik stracił moc czy tylko wolniej płynie przez zużytą śrubę . Jak da się śrubę o dużym skoku a silnik faktycznie moc stracił to może być tylko gorzej . W każdym razie od czegoś trzeba zacząć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Mam taką. Proszę o konkretną sugestę jaką śrubę kupić, żeby był lepszy ciąg, czyli o większym skoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pch2005 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Moja ma skok x7, czyli ten największy. Nie znalazłem o większym skoku. Chyba, że ktoś ma namiary na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 To jak nie ma większych to pewnie naprawdę nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 i_de Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Czołem, ma może ktoś z szanownych kolegów namiar na kogoś z Pn-wsch Polski (Suwałki/Ełk/Białystok), kto przeserwisowałby mojego małego chińczyka (parsun 10 KM)? Będę wdzięczny pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 i_de Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) A udostępniłbyś ? Te firmowe serwisy z początku wątku niestety nie chcą Parsunem sie zająć... Edytowane 11 Grudnia 2019 przez i_de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
pch2005
Czy ktoś orientuje się gdzie w województwie podlaskim zrobić remont silnika Suzuki df6 (ma już słabe sprężanie)?
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi