Skocz do zawartości

Twin Power 4000 XD 2017

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Na japońskiej stronce znalazłem coś takiego. Zajebiaszczo ładny ale rozmiary tylko 3000, 4000, 5000 i w dodatku przełożenia 6.0 i 6.4.

Chyba zrezygnowali z PG :-(

Może ktoś potrafi rozszyfrować krzaczki ? Niby lepsze uszczelnienie w porównaniu do '15.

post-61619-0-16923500-1482390480_thumb.jpg

Edytowane przez przemo_w
  • Like 7

Nie chodziło mi o mikromoduł a o przekłanie/pinion.

Ma to zastąpić '15stke?

Wielkimi krokami zbliża się 100u-lecie Shimano. To powinna pojawić się zaraz i Stella ,żeby na 2020r mogli wyskoczyć z super nowością.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Nowy rotor może dużo namieszać.

Mam Vańka '16 i w porównaniu z Stellą '14 2500 lub C2000S Vaniek, kręci wyraźnie lżej. Moim zdaniem to zasługa właśnie rotora, jest lżejszy niż w STL i dzięki temu potrzeba mniejszej siły żeby wprawić korbę w ruch. Przy UL przyjemniej kręci się Vańkiem.

Ciekawy jestem ile będą ważyć, zmiana rotora powinna zbić te parę gramów.

Co do 100lecia ja juz zaczynam odkładać :D :D :D

Edytowane przez gajosik
  • Like 3

Przypomina troszeczkę SW z 2009 r i jeśli będzie na podobnym poziomie wykonania i trwałości to będzie to następny TP , który zagości i u mnie ;)

Też miałem pierwszą myśl o '09 :-)

Nie moge skopiować innej fotki , ale dupeczka chyba taka sama jak w '15.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Na japońskiej stronce znalazłem coś takiego. Zajebiaszczo ładny ale rozmiary tylko 3000, 4000, 5000 i w dodatku przełożenia 6.0 i 6.4.

Chyba zrezygnowali z PG :-(

Może ktoś potrafi rozszyfrować krzaczki ? Niby lepsze uszczelnienie w porównaniu do '15.

Ten kołowrotek to nic specjalnego,to to samo co TP'15,czyli  lipa. Takie jest moje zdanie.Trochę inaczej ubrany i parę uszczelek dodano . Jeżeli się ktoś spodziewa że na 100 lecie firmy Shimano wyjdzie coś ekstra to jest naprawdę wielkim optymistą. Shimano nie powtórzy już wydania takiego kołowrotka jak Stella Millenium. Takie są teraz realia na rynku,a obserwując założenia konstrukcyjne w kołowrotkach tej firmy raczej nie spodziewajmy się wiele.

Kto ma starsze generacje kołowrotków tej firmy to niech szanuje,bo już niestety nie będzie takich maszynek.

Najlepsze wyroby firmy Shimano to przełom lat 1990 - 2001 oraz  2006-2011. Później przepaść,spadek jakości i niepowtarzalność w produkcji.

Ps.Odnośnie wyboru kołowrotka z teraźniejszych półek,to współczuję młodej generacji wędkarzy którzy maja dylemat co teraz kupić.To co teraz produkują to są niestety zabawki dla "dużych chłopców" które nie są w stanie wytrzymać trudów wieloletniego wędkowania  bardzo często bez wieloletniego serwisu.

• Like 5

Właśnie to są te nowości po 2015r. jednym słowem siano.Dobrze że mam zapasy kręciołów z wcześniejszych lat które są solidnie wykonane i z dobrych materiałów.Dla mnie kręciołki zakończyły się w roku 2012r. nowszych modeli już nie mam i nie chce mieć.Modele na przyszłe lata jako zapas mam popakowane w etui i kartoniki  , a te którymi łowię szanuję i dbam :) .

Edytowane przez Kajtelek2
  • Like 1

Co ma z Caldią wspólnego?post-60067-0-39905100-1482417293_thumb.jpg

:D

A przy okazji zapytam p.Leśniaka - co z tańszych wormshaftowych shimano warto kupić na zapas? Technium FA? Ultegra - która poza SuperShip? A może i stare sahary warte uwagi, mimo że to niższa półka?

Co z wolnym nawojem jest naprawdę trwałego? Nie ważne masło , tylko nawój jak w technium FA i lepsza trwałość.

Bo tak z rozmów na żywo,to mam wrażenie że więcej jest zadowolonych użytkowników Exage FA niż Rarenium FB... a to przepaść technologiczna, i zupełnie inne klasy.

Edytowane przez etherni
  • Like 1

Jeszcze nie trafił do sprzedaży, nie mówiąc o testach nad wodą, a już tak kategorycznie negatywne recenzje.

Normalne, do końca grudnia wątek bedzie miał już 15 stron i połowa będzie o tym , że materiał piniona lub koła głównego jest do bani.

Edytowane przez Majo
  • Like 4