Krab Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Garść info w cywilizowanym języku http://www.jpfishingtacklenews.com/news/shimano-spinning-reel-twim-power-xd/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Panie Józefie.Każdy ma swoje zdanie i chwała mu za to.Mam pytanie z co to znaczy że TP 15 lipa???Mam 2 kręcioły z tej serii katuję je niesamowicie po 2-3 w tygodniu nawet 100 gr jerkami ,blachy do 80 gram ,głowki 40 plus guma ,piklkery do 150 gram .14 miesięcy łapnia i nic nie smarowane i nie rozbierane i jeszce pewnie potrzymają długi czas.Moje zdanie jest takie jak komuś się nie podoba zawsze może na własnej skórze przetestować mniej znane firmy.Zawsze jest opcja że można kupić 3 lub 4 nowe kręcioły w tej cenie TP.Pozdrawiam Jestem równie zszokowany wpisem Pana Józefa jak kolega powyżej. Użytkowałem wiele kołowrotków. Aktualnie też mam ich trochę. I nigdy nie wydałbym tak autorytarnej opinii. Biorąc pod uwagę poszczególne generacje Stelli SW, to w moim odczuciu 2001 znacznie ustępuje modelowi z 2008r. Ale już 2008 nie bije w niczym 2013. Tym samym 2013 jest lepsza od 2001. Każdego modelu miałem po min. trzy sztuki. Zatem mniemam, że wyrobiłem sobie właściwe zdanie. Nie przejmuj się Pawle.Dużo bardziej miarodajna jest opinia kogoś kto kołowrotkami sumienie przerobił motogodziny nad wodą ,niż kogoś kto je otworzył, zobaczył mikrozęby i stwierdził lipa.A za niedościgniony wzór uważa Twin Powera F! Jak wyszły TP'11 też były takie nieprzychylne wpisy, a teraz wszyscy się o nie biją. Także przepowiednie Guru polskiej mechaniki precyzyjnej nie zawsze się sprawdzają.To że otworzył i zobaczył,a potem podjął próbę reanimacji tego stukającego i grającego niczym orkiestra badziewia świadczy o tym (po serwisie wielu,wielu kołowrotków) ,że można wydać miarodajną opinię o kołowrotku shimano TP '15. Celowo piszę nazwę firmy z małej litery,gdyż dzisiejsze produkty firmy shimano nie przystają do wypracowanej latami jakości tej marki. W serwisie tych kołowrotków miałem bardzo wiele i mogę na podstawie moich doświadczeń wydać taką opinię. W tych kołowrotkach są błędy wykonawcze,a w szczególności dotyczy to systemu oscylacji. Zamawiałam w Japonii trzykrotnie pewien element tzn.wózek (suport) w którym jest prowadzony wodzik.Element ten nie jest dokładnie wykonany,a w otworach prowadników szybko pojawią się luzy. Nowe przysłane części były w dwóch przypadkach o wiele,wiele gorzej wykonane jak te co były oryginalnie w kołowrotkach. Takich historii z TP '15 jest wiele.Teraz już nie zamawiam niczego,a niedoskonałości usuwam mechanicznie. Generalnie już nie chcę mieć nic do czynienia z tym badziewiem i nie przyjmuję tych kołowrotków do serwisu. Niech się Shimano meczy skoro taki badziew wyprodukowali..To jest dopiero początek,bo te kołowrotki istnieją zaledwie rok czasu,a co będzie potem ?. I mój głęboki ukłon w stronę starych konstrukcji,a jak się młodym nie podoba to niech kupują sobie te dzisiejsze nowatorskie konstrukcje z plastiku. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Józef Lesniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) To co Panie Józefie kołowrotkowa emerytura co, bo teraz wszystkie konstrukcje takie będą i będzie Pan miał więcej czasu na ryby. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Ja mam dwa TP2015 4000 i nic nie stuka i puka i żadne stare gruchoty im nie dorównują! Stwórz waść Pan swój kołowrotek jak jesteś taki mądry i zobaczymy jak będzie pracował i czy będzie długo wieczny! nie będziesz robił bo nie potrafisz! i dziwię się jeszcze że jeszcze Pan nie pracuje w shimano/daiwa jak jest taki wszechwiedzący! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Ja mam dwa TP2015 4000 i nic nie stuka i puka i żadne stare gruchoty im nie dorównują! Stwórz waść Pan swój kołowrotek jak jesteś taki mądry i zobaczymy jak będzie pracował i czy będzie długo wieczny! nie będziesz robił bo nie potrafisz! i dziwię się jeszcze że jeszcze Pan nie pracuje w shimano/daiwa jak jest taki wszechwiedzący! Wspomnisz pan kiedyś moje słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Panowie, bez przesady Każdy łowi czym chce i każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Także krytyczne. Ale nie wypada tak ostro atakować kogokolwiek za to, że ten ktoś zaatakował...kołowrotek czy firmę produkującą kołowrotki. Pan Józef dołożył Twinkowi...OK...ale czy to usprawiedliwia przysłowiowe "huzia na Józia"? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Żeby nie było(zdjęcia)mam dwa TP kolega z którym łowię też,łowię ciężko 20-35gr gumy 10-15cm,kije mocne b.szybkie,jeden tp smarowany drugi nie rozkręcany.Przełowiłem nimi cały zeszły sezon a jestem nad wodą bardzo często i na rzece uwielbiam łowić ostro pracującymi woblerami i dużymi obrotówkami 4/5 a one stawiają spory opór w rzece!po całym sezonie kołowrotki pracują tak jak na początku sezonu,żadnych luzów stuków w żadnym położeniu kołowrotka nie MA!!! obrotówkę nr5 wciąga przez przelotki! nie atakuję P.Józefa ale uważam że pisze brednie! bo tp2015 nic nie można zarzucić chyba że idealne nawijanie linki,bardzo lekką pracę,bardzo dobre spasowanie i że nie robi bród jak stare modele shimano! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Nowoczesne Diesle psują się znacznie częściej niż stare. To powód żeby ich nie kupować? i jeździć 20-25 letnim autem? a części zamiennych szukać na szrocie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jak zwykle temat zszedl na auta jak zwykle. Przyznac sie kto ma starego a kto nowego diesla ? Idac dalej , po co diesel? Syfi bardziej niz benzyna, czesciej sie psuje. A no tak , ropa tansza. Ale skoro ciac koszta to rownie dobrze mozna starego diesla, i tak w kolko do zajeb... Moze dalej o twinku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) A co tu jeszcze można napisać? Tyle samo głosów jest za nim jak i przeciw.Już chyba tak mamy że jak polski wędkarz kupi młynek powyżej 1000zł to oczekuje że kupił młynek niezniszczalny i perfekcyjny w każdym calu......ps. Pomijając niezniszczalność to ma kręcić jak?...no właśnie jak?.....jak perpetum mobile? i oszukiwać prawa fizyki i mechaniki?Odchudza się kołowrotki dlaczego? Bo obecne pokolenie nie potrafi udźwignąć młynka ważącego 300g.......to czemu zdziwienie że stają coraz bardziej plastikowe...... Edytowane 23 Stycznia 2017 przez przemo_w 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Trudno sie nie zgodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) To co Panie Józefie kołowrotkowa emerytura co, bo teraz wszystkie konstrukcje takie będą i będzie Pan miał więcej czasu na ryby.Nie. Kołowrotki to moja pasja na równi z wędkowaniem. Będę je robił do końca świata i jeden dzień dłużej. Jednak w nowoczesnych kołowrotkach zauważam spadek jakości,a to że teraz takie będą,bo będą,to wcale mnie to nie martwi. Tą nowoczesną jakość niech opanują inni.Ja też mogę,ale mi się już nie chce "pieścić" tych wyszukanych i oszczędnościowych konstrukcji które po roku,a też i na starcie już szwankują.Moją "miłość",zresztą już od dawna zdobyły stare kołowrotki w przedziale wiekowym zaczynając od1945 roku,a nieraz może i starsze. Serwisuję je tylko i wyłącznie dla znajomych kolekcjonerów i zwolenników wędkarstwa w stylu retro. Praca nad niektórymi egzemplarzami trwa kilka dni,a nieraz i więcej.Tak potrzeba,aby dać im nowe życie (wymiana łożysk,dorabianie gadżetów,itp.itd). Odnowić niektóre elementy i nadać im błysku do stanu oryginalnego. Pracy mnóstwo,a satysfakcja ogromna. Równocześnie darzę ogromna sympatią sprawdzone w bojach kołowrotki z wszesnych lat 70-tych,po rok 2000.Pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Józef Lesniak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Kupiłem przez błąd na aukcji 2015 TP 2500S.Pomieszkał u mnie dokładnie 9 dni i wrócił do Japonii. Pracował o niebo gorzej nawet od nowego Complex'a BB Kupiłem na eBay'u 2015 Stradic 4000 (tego z przełożeniem 4:8:1) - pracuje gorzej niż 2011 Biomaster 2500S.Może któregoś dnia dopieszczę go żeby lepiej pracował i będę robił wszystko żeby nie otwierać go często ...I tu kończy się "stopień ewolucji" Shimano któremu wyraziłem jakieś zainteresowanie.Nic z rocznika 2017 nie kupię - wolę nie ryzykować. Komu trafił się TP 2015 czy inny kołowrotek z nowszych serii, który naprawdę dobrze kręci, niech się Wam kręcą dobrze...czy nad wodą czy w fotelu Ja w to nie wchodzę więcej Nie wiem jak Was ale mnie strasznie irytuje ta "obciachowa" imitacja śrubki w trzpieniu korbki.Niby nowy, "dizajn" a ta śrubka jakby miała nawiązywać do stylu retro ?...drobiazg ale wygląd psuje według mnie A nowy kształt knob'ów - dramat i porażka....A to, że ten cały mikro-moduł i tulejki blokujące worma itp. wykonane z plastiku...no cóż, skoro te kołowrotki kosztują tyle ile kosztują to mogliby się postarać o jakiś "supa-dupa lajt metal" Ja zostaję w latach 2008 - 2011...a Stradic...zobaczymy ile pożyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Twin Power nie posiada micro modułu ;-)Gdyby tulejki np na wormie były z metalu to by dopiero stukało jak podkowy u konia Edytowane 25 Stycznia 2017 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Karol znasz napewno hierarchie Shimano.Stradic Stellą nigdy nie będzie..Ps .Tylko Zauber się niebezpiecznie zbliżył do Stelli :-p Edytowane 25 Stycznia 2017 przez przemo_w 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Twin Power nie posiada micro modułu ;-)Gdyby tulejki np na wormie były z metalu to by dopiero stukało jak podkowy u koniaW TP nie ma, fakt...ale w całej reszcie są i będą w każdej konstrukcji na worm'ie ...Stukałoby mówisz...to niech wymyślą coś żeby było dobrze i żeby działała psychoza - "Dałem tyle piniendzy, części w środku porządne to nie ma po co zaglądać i ma kręcić X lat". Przemek, Stradic Stell'a nie będzie...tak samo jak Honda del Sol...nie będzie Hondą S2000 Ale Stradic mógłby kręcić jak dobry egzemplarz Biomaster'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ps .Tylko Zauber się niebezpiecznie zbliżył do Stelli :-p dobre kurde dobre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Ale Stradic mógłby kręcić jak dobry egzemplarz Biomaster'a Stradic 2016 kręci lepiej niż Biomek...na sucho oczywiście Ale to zupełnie inne przeznaczenie, nie za bardzo jest sens porównywać... Edytowane 25 Stycznia 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Micro moduł występuje jedynie w Stelli i chyba jak dobrze pamiętam we Vanquishu, nowy Exsence też będzie posiadał micromodule. Zębatka na dole to micromodule do stelki a na górze już nie micromodule od twinka ;-) Edytowane 26 Stycznia 2017 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 https://www.youtube.com/watch?v=nYbSMWFaiPw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Ciekawe ile u nas będzie kosztował z racji " nowości" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Stradic 2016 kręci lepiej niż Biomek...na sucho oczywiście Ale to zupełnie inne przeznaczenie, nie za bardzo jest sens porównywać...Miałem kupić 2016 w rozmiarze 1000 FB...ale jednak chyba za bardzo się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Jakaś masakra, miałem ostatnio TP 2015 na warsztacie, powiem szczerze na mojego starego czarnucha super x 4000GT nie bardzo miałbym ochotę się zamienić. Jak badziewnie zrobiony wózek, prowadnice, w ogóle całym posuwie widać spadek jakości produkcji. Przy kręceniu jakieś dziwne dźwięki, natomiast TP z 2011roku po przesmarowaniu to poezja pracy.Coraz gorsze konstrukcje wypływają z fabryk S i D. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Trzeba będzie chyba olać te nowe konstrukcje S i D i poszukać coś z dawnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 A moje twin power 3000 pracują znakomicie pod każdym względzie być może to zasługa rocznika 98 . Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi