Skocz do zawartości

Twin Power 4000 XD 2017

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Zastanawiałem się nad nim ale wybrałem jednak TP SW-B 4000XG i raczej decyzji nie będę żałował! miękki w nadgarstkach  nie jestem i waga 355gr mi nie jest straszna :D

Dorado Lake 7cm wciąga w bardzo ostrym nurcie jak ćpun kreskę nosem :D :P ;) :)

Edytowane przez Raffaello
  • Like 8

• 3 tygodnie później...

Przeczytałem 6 stron tego wątku i - i kupa...strata czasu...

Albo

1.Wieści z formaliny, czyli dawniej wszystko było lepsze tylko my gorsi a dziś tacy dobrzy, że nic, a na pewno sprzęt nam nie dorównuje...

2.Opinie jasnowidzów i miłośników teorii spiskowej

3.Marketingowy bełkot 

Kołowrotek jest na rynku od ponad miesiąca to prawda.

Ale czy to tak trudno napisać coś o pierwszych wrażeniach, bez poczucia ciężkiego oddechu na plecach, wynikającego ze strachu przed hejtem ?

Może ktoś z ciekawości otwarł, zauważył jakąś "ciekawostkę"?

Nie żebym miał pretensję,- ale teraz się mniej dziwię, że nowi nie koniecznie młodsi użytkownicy forum, zamiast szukać w zasobach forum zakładają nowy wątek. Wszak jest duże prawdopodobieństwo, że nie znajdą się tam wymienione przeze mnie pierdoły bo:

1. Fachury nabrały dystansu

2. Jasnowidz mówi raz a potem czeka aż się spełni i będą go jeszcze bardziej kochali i szanowali.

3. Marketing cichnie bo za chwilę trzeba będzie sprzedawać nowy model...

Ps

Proszę nie myśleć, ze jako zwolennik Daiwy zapuszczam V kolumnę na tyły wroga!

Po prostu, po raz pierwszy od 20 lat dzięki sugestii kolegi, który nie dość, że świadomie łowi dużo i dużych ryb to na dodatek ma sporą widzę o wielu młynkach spod znaku "D" i "S" znów kupiłem Shimano TP i byłem najzwyczajniej ciekaw Waszych opinii...

• Like 6

Piękny jest z wyglądu ten XD :) a poza tym zadziwająco lekko się kręci jak na młynki z duzym przełożeniem....nie wiem jak to Shimano zrobiło, ale zupełnie nie czuć tych przełożeń.....

Zrobiło to ograniczając inercję rotora.

Ten kołowrotek to odpowiedź na daiwa morethan.

Po latach.

Jest masywne body i super lekki rotor.

Bo w tym kołowrotku rotor jest jak w Vanquish.

A body jak w tp (aluminium).

I nie chodzi o przekładnie z mega byczego materiału, jak hc, bo lata pokazały, że to nie przekładnia umierała, tylko niewystarczająca sztywność obudowy kolowrotka nie pasowała do masy pracującej przekładni. Leciała geometria i było słynne ząbkowanie ;)

Arek napisał wprost co myśli o tym wróżeniu z fusów, dodam od siebie, że akurat ten tp xd zbiera naprawdę dobre oceny za lekkie łowy SW w Japonii i na dalekim wschodzie.

:)

• Like 1

Myslicie, ze taki 4000 XD ogarnie bolenie? Czy to niestety kolejna zabawka, ktora po dwoch sezonach ekspresu rozklekoce sie jak przykladowo pierwsze Rarenium?

Są filmy gdzie łowią na 4000 niejakie GT z plaży ;)

https://youtu.be/LPQ7LROuz1w

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Filmiki reklamowe sa w porzadku, ale mowiac szczerze, to na taka okolicznosc mozna zrobic pokaz mozliwosci chociazby Stradica...jeden czy dwa wypady plazowego GT moze by i zaliczyl przed zgonem ???? Ten micro modul daje rade z takimi przeciazeniami? Zdaje sie w Stelli tego nie ma?

Edytowane przez coloumb

Filmiki reklamowe sa w porzadku, ale mowiac szczerze, to na taka okolicznosc mozna zrobic pokaz mozliwosci chociazby Stradica...jeden czy dwa wypady plazowego GT moze by i zaliczyl przed zgonem ???? Ten micro modul daje rade z takimi przeciazeniami? Zdaje sie w Stelli tego nie ma?

Micro Module jest właśnie tylko w Stelli i Vanquish

W TP nie ma MM

Rozumiem ???? Cos mi sie pozajaczkowalo, bylem przekonany, ze z tych nowych wyzszych modeli to micro modul jest wszedzie, tylko nie w Stelli.

A Twinek ciekawy i kusi, dostepny juz za nieco ponad 1500 zl w jednym ze sklepow internetowych...a moze cena jeszcze spadnie, bo za chwile powinny pojawic sie modele 2018 ????

Tak się złożyło że troszkę już połowiłem  tym TP i jestem bardzo zadowolony z niego szczególnie jak to mówi @Guzu w warunkach łowiska.

I tak po ściągnięciu najmniejszej podkładki pod szpulą nawija idealnie.

Przełożenie pomaga bardzo zarówno w boleniowym ekspresie jak i wysokim podbijaniu przy ostrym sandaczowym opadingu.

To o czym pisał Daniel czyli lekki rotor i szpula znakomicie poprawia wyważenie wędki bo ciężar jest przesunięty mocno do tyłu i w dół,- ot fizyka...

Wędka do której został sparowany miała słabe wyważenie z Daiwą MB 3000 o tej samej wadze a z TP jest wręcz idealnie.

Hamulec,- płynny sprawny bez najmniejszych zastrzeżeń.

Jedynym zaskoczeniem in minus była dla mnie praca kołowrotka "na sucho" w tzw fotelu.

wyraźny ciągły szum przy kręceniu ale pomyślałem sobie, ze to własnie pewnie jest ta maślana praca o kótrej to zwolennicy Shimano wypisują te cale epistoły  :lol: . Być może ta nieistotna dla mnie "przypadłość' jest jedynie cechą mojego kołowrotka ale w porównaniu do Daiwy BG 3000 która zwija tyle samo linki za jednym obrotem praca TP czyli kołowrotka ze znacznie wyższej półki niż BG pozostawia wiele do życzenia jak chodzi o doznania słuchowe. Z podobnych nieistotnych (dla mnie) szczegółów muszę powiedzieć, że transport szpul w pokrowcu Daiwy nie zaszkodził kołowrotkowi a karton nie pomiął się leząc samotnie na półce obok 10 innych Daiw...

Reasumując pierwsze wrażenia bardzo pozytywne,- Dzięki Guzu za podpowiedź!!!!!

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 7