Skocz do zawartości

Twin Power 4000 XD 2017

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz sam się przekonam co to za cudo :). Co do trwałości to jak wytrzyma 3 sezony wiślanej orki to będę zadowolony. U mnie to on nie będzie leżał w gablotce i nie trafi na giełdę bez rysek, a jak się zużyje to dopiero wtedy będzie żyłki przewijał, a nie odwrotnie  :)

Edytowane przez wujek
  • Like 8

Nie jestem jasnowidzem Janek nie wiem jak będzie za rok, albo dwa,- ale po pierwszych kilkunastu sandaczach (potworów nie było) i ok 10 boleniach (przyzwoitych)  wczoraj jeszcze powiesiło się jakieś  sumowe dziecię -100 i nie stwierdziłem żeby kołowrotek chodził gorzej :)  ale lepiej też nie  :lol:  

Trudno mi też powiedzieć coś sensownego o dużych przynętach bo u mnie od czerwca tak do drugiej polowy lipca "rządzą" przynęty ok 5-6 cm, więc wobki to tak do 4-5g a ponieważ mam już letnią niżówkę to i masa główek nawet razem z gumą rzadko przekracza 30g...

Mimo wszystko jestem wciąż bardzo zadowolony  ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Tak ogarniam i to z przyjemnością :)

A dlaczego miały by być niedopasowane? Co ci w tym zestawie przeszkadza?

Kołowrotek dobrze wyważa wędkę na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.

Do małych wobków jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie używam) używam żyłki 8lb czyli coś około 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalające odległości rzutowe gdzieś ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g główki lata już na podobnie jak przy małych wobkach.

Wszystko działa doskonale,- dla mnie doskonale ;)  ale tu także duża zasługa nurtu, który powoduje, że czuć prace tych maluchów, oczywiście nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by złowić taką rybę na którą poluję obojętnie czy to są jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - kołowrotek posiada hamulec ;)  a kij jest opisany od 8lb więc, nawet przy mocno zakręconym hamulcu nie powinno dojść do zerwania żyłki (temu służy to oznaczenie  ;) )

Wydaje mi się, że lepiej jest się skoncentrować na skutecznym łowieniu, niż na tym jaki kołowrotek sobie zamówić i do jakiej wędki by pasował do przynęty.

Pisałem już o tym nie raz ale się powtórzę... Według mnie dużo mądrzej jest myśleć przez pryzmat całego zestawu niż jednego z jego elementów....

Zazwyczaj ;)  wędkarze doświadczeni, niekoniecznie abnegaci sprzętowi  ;) mają tego świadomość...

Osoby, które ulegają opiniom, obojętnie czy z forum, gazety czy jakiegoś tam lokalnego czy towarzyskiego guru mają z tym wiecznie problem.

W praktyce wygląda to tak, że nie zapną np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowała by 3000-ka w związku z tym np:pozostają w domu.....

Na czym cierpi ich doświadczenie :lol:  :lol:  :lol:  :lol: bo go nie mają szansy nabyć :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 14

Nie przeszkadza, intryguje i ciekawi ???? Dzieki za opis.

Przyznaje jednak, ze zylka 0,22 mm i jazie to jak dla mnie i mojej rzeki za duzo. Jakis czas temu probowalem sparowac kijek boleniowy z dragonowska HM80 w takiej wlasnie srednicy, bardzo szybko wrocilem zniesmaczony do plecionki PE 1.2, nie bylo mozliwosci rzucania tym czyms nawet wtedy, gdy podpinalem wobka ponad 15 gramowego. Sprezyna sztywna i tyle ????

Edytowane przez coloumb

Kołowrotek dobrze wyważa wędkę na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.

Do małych wobków jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie używam) używam żyłki 8lb czyli coś około 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalające odległości rzutowe gdzieś ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g główki lata już na podobnie jak przy małych wobkach.

Wszystko działa doskonale,- dla mnie doskonale ;) ale tu także duża zasługa nurtu, który powoduje, że czuć prace tych maluchów, oczywiście nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by złowić taką rybę na którą poluję obojętnie czy to są jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - kołowrotek posiada hamulec ;) a kij jest opisany od 8lb więc, nawet przy mocno zakręconym hamulcu nie powinno dojść do zerwania żyłki (temu służy to oznaczenie ;) )

Wydaje mi się, że lepiej jest się skoncentrować na skutecznym łowieniu, niż na tym jaki kołowrotek sobie zamówić i do jakiej wędki by pasował do przynęty.

Pisałem już o tym nie raz ale się powtórzę... Według mnie dużo mądrzej jest myśleć przez pryzmat całego zestawu niż jednego z jego elementów....

Zazwyczaj ;) wędkarze doświadczeni, niekoniecznie abnegaci sprzętowi ;) mają tego świadomość...

Osoby, które ulegają opiniom, obojętnie czy z forum, gazety czy jakiegoś tam lokalnego czy towarzyskiego guru mają z tym wiecznie problem.

W praktyce wygląda to tak, że nie zapną np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowała by 3000-ka w związku z tym np:pozostają w domu.....

Na czym cierpi ich doświadczenie :lol: :lol: :lol: :lol: bo go nie mają szansy nabyć :lol: :lol: :lol: :lol:

Pomyślałem o jakiejś 270 uncjowce uzbrojonej niekoniecznie w torzite :)

Jakieś nielubiane StC czy inny tego typu patyk

Każda rzeka ma swoje uwarunkowania....

W Polsce łowiłem jazie żyłkami 0,16 co najwyżej 0,18 i kijem 8-10 lb i takimi przynętami jakie ogólnie uważa się za jaziowe plemniki.

Były to przede wszystkim Wiślane i Odrzańskie opaski.

Tu gdzie obecnie mieszkam jaziowe minimum to 4cm (mam woblery 4cm ważące nawet 8g by nie być bezradnym spacerując z 20lb kijem...) ale łowię jazie również i 10cm wobkami,- nie jako przyłów. Łowię bo są i jest ich sporo, wiele z nich to hybrydy z boleniem itd....

Szybkość wody w Renie nie pozwala rybom na liczenie nóżek i pasków na wabiu ;)  czyli jest prosto albo zażrą albo zrobi to inna ryba :D

Rozmiar kołowrotka nie ma dla mnie większego znaczenia poza wagą, której potrzeba do jako - takiego wyważenia zestawu. 

Oczywiście poza jakimiś kuriozalnymi konstelacjami  :rolleyes:

PS -1

Daniel tego Phenixa 298cm 17lb MH mam w Torzitach mimo tego jest jak piszę ;)

PS-2

Bardzo mi przykro, ze jak większość kolegów z forum nie uwielbiam St.C

To z cała pewnością świetne wędki, tylko mnie - dziwakowi, jakoś nie leżą  ;)

To na pewno to niemieckie powietrze mi zaszkodziło :D

• Like 1

Wszystko działa doskonale,- dla mnie doskonale ;)  ale tu także duża zasługa nurtu, który powoduje, że czuć prace tych maluchów, oczywiście nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by złowić taką rybę na którą poluję obojętnie czy to są jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - kołowrotek posiada hamulec ;)  a kij jest opisany od 8lb więc, nawet przy mocno zakręconym hamulcu nie powinno dojść do zerwania żyłki (temu służy to oznaczenie  ;) )

Zazwyczaj ;)  wędkarze doświadczeni, niekoniecznie abnegaci sprzętowi  ;) mają tego świadomość...

Na czym cierpi ich doświadczenie :lol:  :lol:  :lol:  :lol: bo go nie mają szansy nabyć :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ja właśnie mam zamiar podpiąć stellkę FI 4000 do swojego phenixa 4-10lb  głównie dla tego iż masowo ten kołowrotek odpowiada mi a tym bardziej swoją uniwersalnością gdybym chciał nawet ciut ciężej poprowadzić. Głównie łowie na średnio ale wole mieć zapas niż katować.

• Like 1

To o co zapomniałem was zapytać to to, czy do szpuli C 5000 XG pasuje pokręcajka z 4000 czy nie?

nie ma to znaczenia bo pokręcajki w obu są identyczne. Po prostu szpula C5000 pasuje zamiennie do 4000 i na odwrót bez żadnych dodatkowych operacji.

Jutro będę miał dostawę szpul:

TP XD C5000

TP XD 4000

TP XD C3000